Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022
26.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ουκρανία: Η Επιτροπή απαλλάσσει από τους τελωνειακούς δασμούς και τον ΦΠΑ τις εισαγωγές ειδών πρώτης ανάγκης

ΑρχικήΝέαΟυκρανία: Η Επιτροπή απαλλάσσει από τους τελωνειακούς δασμούς και τον ΦΠΑ τις εισαγωγές ειδών πρώτης ανάγκης
spot_img

Το μέτρο της απαλλαγής, το οποίο ζητήθηκε από τα κράτη μέλη, θα εφαρμοστεί αναδρομικά από τις 24 Φεβρουαρίου 2022 και θα ισχύσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε απόφαση που επιτρέπει στα κράτη μέλη να χορηγούν προσωρινή απαλλαγή από τελωνειακούς δασμούς και ΦΠΑ στις εισαγωγές από τρίτες χώρες τροφίμων, κουβερτών, σκηνών, ηλεκτρικών γεννητριών και λοιπών ειδών πρώτης ανάγκης που προορίζονται για τους πολίτες της Ουκρανίας που έχουν πληγεί από τον πόλεμο. Το μέτρο αυτό, το οποίο ζητήθηκε από τα κράτη μέλη, θα εφαρμοστεί αναδρομικά από τις 24 Φεβρουαρίου 2022 και θα ισχύσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Μετά την απρόκλητη και αδικαιολόγητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εκτιμάται ότι έχουν εκτοπιστεί πάνω από 14 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλ. το 30 % του ουκρανικού πληθυσμού. Πάνω από 6,2 εκατομμύρια Ουκρανοί και Ουκρανές κατέφυγαν στην ΕΕ, ενώ σχεδόν 8 εκατομμύρια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αλλά παρέμειναν στην Ουκρανία. Η κατάσταση αυτή ασκεί μεγάλη πίεση στα κράτη μέλη, τα οποία πρέπει να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια σε μεγάλο αριθμό ατόμων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο, στηρίζοντας παράλληλα τα εκτοπισμένα στο εσωτερικό της χώρας άτομα που απειλούνται από την πείνα και τις ασθένειες.

Ο Πάολο Τζεντιλόνι, Επίτροπος Οικονομίας, δήλωσε: «Ο πόλεμος κατά της Ουκρανίας προκάλεσε ανείπωτα δεινά, αλλά έδειξε και τη βαθιά αλληλεγγύη της ΕΕ. Το μέτρο αυτό θα βοηθήσει τα κράτη μέλη να συνδράμουν τους Ουκρανούς και τις Ουκρανές που βρίσκονται στην ΕΕ, καθώς και όσους και όσες παρέμειναν στη χώρα τους, διευκολύνοντας την παράδοση ειδών πρώτης ανάγκης για ανθρωπιστική βοήθεια. Είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να κάνουμε.»

Η απαλλαγή από δασμούς και ΦΠΑ εφαρμόζεται σε αγαθά που εισάγονται από:

• κρατικούς οργανισμούς (δημόσιοι φορείς και οργανισμοί δημοσίου δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων, των κυβερνητικών οργανισμών, των περιφερειακών κυβερνήσεων, των δήμων και των κοινοτήτων κ.λπ.)

• ευαγείς ή φιλανθρωπικούς οργανισμούς εγκεκριμένους από τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών.

Η απόφαση αυτή προστίθεται στους νέους κανόνες ΦΠΑ που εγκρίθηκαν τον Απρίλιο, οι οποίοι επιτρέπουν στα κράτη μέλη να επεκτείνουν την απαλλαγή αυτή στις εγχώριες παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των δωρεών, προς όφελος των θυμάτων καταστροφών.

Η ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ προβλέπει εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατ’ εξαίρεση για την παροχή βοήθειας σε θύματα καταστροφών, όπως στην περίπτωση του πολέμου στην Ουκρανία.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

Τέλος η “περίοδος χάριτος” για το διοξείδιο του τιτανίου – Πότε ένα τρόφιμο μπορεί να περιέχει το πρόσθετο;

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2022/63 περιλάμβανε μια εξάμηνη μεταβατική περίοδο, ώστε να δοθεί χρόνος στις επιχειρήσεις τροφίμων να καταργήσουν σταδιακά τη χρήση αυτού του προσθέτου τροφίμων, η οποία έληξε στις 7 Αυγούστου 2022.

Ευρωπαϊκή Νομοθεσία: Νέα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα ωχρατοξίνης Α σε ορισμένα τρόφιμα

Δημοσιεύθηκε πρόσφατα ο νέος Κανονισμός (ΕΕ) 2022/1370 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1881/2006 όσον αφορά τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα ωχρατοξίνης Α σε ορισμένα τρόφιμα.

Φακελάκι… μαγικό! Αναστέλλει την ωρίμανση φρούτων και λαχανικών και επιμηκύνει το χρόνο ζωής τους

Μια καινοτόμος λύση βασισμένη σε φυτικά συστατικά, έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα των ενεργών συσκευασιών σε φρούτα και λαχανικά.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα