Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
19.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΓΔ Sante: Διευκρινίσεις για τον κανονισμό περιορισμού BPA σε υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΓΔ Sante: Διευκρινίσεις για τον κανονισμό περιορισμού BPA σε υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα
spot_img

Περιορισμοί, προϋποθέσεις και προθεσμίες απαγόρευσης της δισφαινόλης Α σε συσκευασίες τροφίμων.

Η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ ( ΓΔ Sante ) φιλοξένησε ένα διαδικτυακό σεμινάριο στις 18 Ιουλίου 2023, σε συνέχεια της πρόσφατης ανακοίνωσης για την απαγόρευση της σκόπιμης χρήσης της δισφαινόλης Α και ενδεχομένως αρκετών άλλων δισφαινολών, σε υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCMs) στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Jonathan Briggs της ΓΔ Sante επανεξέτασε τις σκέψεις που περιλήφθηκαν στην απόφαση για την απαγόρευση της ουσίας και διευκρίνισε τι θα γίνει στη συνέχεια. Η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2024 με μεταβατική περίοδο 18 μηνών. Κατά συνέπεια, τα FCM που περιέχουν BPA δεν θα απαγορευθούν ουσιαστικά από την αγορά μέχρι τα τέλη του 2025 ή τις αρχές του 2026 και ενδέχεται να παραχωρηθούν επεκτάσεις για ορισμένες χρήσεις υλικών. 

Η απαγόρευση θα ισχύει μόνο για «σκόπιμα προστιθέμενη» BPA, αλλά το τι είναι «σκόπιμη χρήση» δεν έχει ακόμη πλήρως καθοριστεί. Ο Briggs σημείωσε ότι αρχικά, τα ανακυκλωμένα προϊόντα πιθανότατα θα περιέχουν BPA, αλλά η ελπίδα είναι ότι καθώς τα υλικά πηγής θα καταργήσουν σταδιακά τη σκόπιμα χρησιμοποιούμενη BPA, η μόλυνση από ανακυκλωμένο υλικό θα μειωθεί επίσης. 

Η ΓΔ Sante δεν προβλέπει σημαντικές επιπτώσεις στα πλαστικά FCM, αλλά για τα «βερνίκια και τις επικαλύψεις η ιστορία είναι κάπως διαφορετική». Η απομάκρυνση από το BPA αναμένεται να επηρεάσει τη διάρκεια ζωής, το κόστος και την κατανάλωση ενέργειας των επικαλυμμένων προϊόντων, όπως ορισμένα κονσερβοποιημένα προϊόντα ή καπάκια. Το BPA βρίσκεται επίσης μερικές φορές σε μελάνια, κόλλες και καουτσούκ. Επειδή “ορισμένες εφαρμογές θα διαρκέσουν περισσότερο από άλλες” για τη μετάβαση (π.χ. ορισμένα όξινα τρόφιμα σε επικαλυμμένες μεταλλικές συσκευασίες, επικάλυψη βαρέως τύπου σε μεγάλα πλοία και δοχεία), η βιομηχανία μπορεί να υποβάλει αίτηση έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2023 για παράταση της περιόδου σταδιακής κατάργησης. 

Ο Μπριγκς δήλωσε ότι «πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για τον εντοπισμό πηγών που συμβάλλουν τα μέγιστα στην ανθρώπινη έκθεση και για την αντιμετώπιση αυτών με την πάροδο του χρόνου». Στην ΕΕ, η δισφαινόλη Α έχει απαγορευτεί στα πολυανθρακικά μπιμπερό από το 2011, επεκτάθηκε σε όλα τα προϊόντα για βρέφη και νήπια από το 2018 και στις θερμικές αποδείξεις από το 2020. 

Οι πρώτες μελέτες που δείχνουν την οιστρογονική δράση της BPA δημοσιεύθηκαν τη δεκαετία του 1930 (FPF φάκελος BPA ). Ο Briggs εξήγησε ότι όλες οι δισφαινόλες που έπρεπε να συμπεριληφθούν στην απαγόρευση είχαν αναγνωριστεί ως Αναπαραγωγικά Τοξικά 1Β σύμφωνα με τον κανονισμό CLP της ΕΕ (BPA, BPS, 2,2-δις(4′-υδροξυφαινυλ)-4-μεθυλπεντάνιο) ή ήταν υπό έρευνα για την τοξικότητά τους όπως το BPF που μπορεί επίσης να περιλαμβάνεται στην απαγόρευση. 

Ο τελικός κανονισμός θα είναι διαθέσιμος για σχολιασμό από τα μέσα έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2023 για τέσσερις εβδομάδες. 

Πηγή:Food Packaging Forum

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα