Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
15 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Προώθηση της καλλιέργειας σόγιας μαζί με ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και ΔΕΛΤΑ

ΑρχικήΝέαΓεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Προώθηση της καλλιέργειας σόγιας μαζί με ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και ΔΕΛΤΑ
spot_img

36ο Επιστημονικό Συνέδριο της Ε.Ζ.Ε. για την «Πιλοτική καλλιέργεια μη γενετικά τροποποιημένης σόγιας και κτηνοτροφικού κουκιού ως εναλλακτικές πρωτεϊνούχες ζωοτροφές»

Η δυνατότητα καλλιέργειας μη γενετικά τροποποιημένης σόγιας και κτηνοτροφικού κουκιού στην Ελλάδα, ως εναλλακτικές πρωτεϊνούχες ζωοτροφές, προτάθηκε στο πλαίσιο του 36ου  Επιστημονικού Συνεδρίου της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρείας. Η καινοτόμος αυτή πρόταση αποτελεί προϊόν συνεργασίας της ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής Γιαννιτσών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Το συγκεκριμένο ερευνητικό έργο που παρουσιάστηκε στο 36ο Επιστημονικό Συνέδριο της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρείας (Ε.Ζ.Ε.), προκαλώντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον στους συμμετέχοντες, είχε ως τίτλο «Πιλοτική καλλιέργεια μη γενετικά τροποποιημένης σόγιας και κτηνοτροφικού κουκιού ως εναλλακτικές πρωτεϊνούχες ζωοτροφές» και έφερε την υπογραφή των: Β. Κοτσάμπαση, Γ. Συμεών και Γ. Ζέρβα.

Ο Ομ. Καθηγητής Γ.Π.Α., κ. Γεώργιος Ζέρβας αναφερόμενος στις συνθήκες που οδήγησαν στην ανάγκη εκπόνησης του συγκεκριμένου έργου, ανέφερε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ελλειμματική σε πρωτεϊνούχες ζωοτροφές. Για τον λόγο αυτό προωθούνται πολιτικές, που στοχεύουν στην αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων για παραγωγή πρωτεϊνούχων ζωοτροφών, με μακροπρόθεσμο στόχο τη σημαντική μείωση των εισαγωγών σόγιας και τη βελτίωση του βαθμού αυτάρκειας σε αυτές. Το πρόβλημα εμφανίζεται σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό στην Ελλάδα, επομένως είναι απολύτως αναγκαία η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη βελτίωση του βαθμού αυτάρκειας της χώρας μας σε πρωτεϊνούχες ζωοτροφές».

Ο κ. Ζέρβας επεσήμανε επιπλέον, πως «το σογιάλευρο παίζει σημαντικό ρόλο στην κατάρτιση σιτηρεσίων γαλακτοπαραγωγών ζώων, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Η καλλιέργεια σόγιας, αν και δεν είναι διαδεδομένη στη χώρα μας, κυρίως λόγω των μη επιτυχών προσπαθειών του παρελθόντος, θα μπορούσε να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, ιδιαίτερα γι’ αυτές που έχουν τη δυνατότητα  να ιδιοπαράγουν κάποιες από τις ζωοτροφές, που χρησιμοποιούν για τη διατροφή του ζωικού τους κεφαλαίου».

Στην ομιλία του ο κ. Γ. Συμεών, Ερευνητής του Ινστιτούτου Ε.Ζ.Π.Γ. του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ανέφερε ότι «στόχος της μελέτης ήταν να διερευνηθεί η καλλιέργεια μη γενετικά τροποποιημένης σόγιας και κτηνοτροφικού κουκιού, ώστε να διαπιστωθεί η δυνατότητα καλλιέργειάς τους στη χώρα μας και η αξιοποίηση τους ως εναλλακτικές πρωτεϊνούχες ζωοτροφές».

Ως συμπέρασμα της μελέτης προέκυψε ότι η καλλιέργεια μη γενετικά τροποποιημένης σόγιας για παραγωγή σογιόσπορου, είναι εφικτή στη χώρα μας σε αρδευόμενες εκτάσεις με ικανοποιητικές αποδόσεις, εφόσον βέβαια εξασφαλιστούν  οι συνιστώμενες καλλιεργητικές φροντίδες. Η στρεμματική απόδοση σόγιας ξεπέρασε τα 650 κιλά. Επιπλέον, μπορεί να θεωρηθεί και οικονομικά συμφέρουσα ως πρωτεϊνούχος ζωοτροφή με υψηλή θρεπτική αξία,  που βελτιώνει την παραγωγική ικανότητα  του σιτηρεσίου των γαλακτοπαραγωγών ζώων. Διαπιστώθηκε ότι η καλλιέργεια μη γενετικά τροποποιημένης σόγιας στις συνθήκες της χώρας μας μπορεί να επιφέρει ένα σημαντικό κέρδος και επομένως ενθαρρύνεται η καλλιέργειά της σε αντικατάσταση της εισαγόμενης γενετικά τροποποιημένης σόγιας, γεγονός που αποκτά ιδιαίτερη σημασία υπό τις επικρατούσες συνθήκες στον κλάδο των ζωοτροφών και της αγροτικής παραγωγής.

Ο κ. Ι. Βασταρδής, Δ/ντής Ζώνης Γάλακτος της ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, ανέφερε ότι «η ΔΕΛΤΑ υλοποιεί ήδη από το 2012 το Σχέδιο Δράσης ΓΑΙΑ, μια πρωτοβουλία για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γαλακτοπαραγωγού κτηνοτροφίας. Στο πλαίσιο αυτό, προωθούνται δράσεις έρευνας, εκπαίδευσης και τεχνικής υποστήριξης των παραγωγών, και πρωτοβουλίες προώθησης αποδοτικών καλλιεργειών, με υψηλή διατροφική αξία σαν ζωοτροφές, με στόχο τη βελτίωση του βαθμού αυτάρκειας της χώρας και την αξιοποίηση της ελληνικής γης για την παραγωγή πρωτεϊνούχων ζωοτροφών. Για τον σκοπό αυτό η ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ  έχει  συνεργαστεί επί σειρά ετών με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής Γιαννιτσών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, πραγματοποιώντας πιλοτικές καλλιέργειες, για τη διερεύνηση τεχνικά εφικτών και αποδοτικών λύσεων. Οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί αποτελούν σημαντικές εναλλακτικές λύσεις ως πηγή για την παραγωγή πρωτεϊνούχων ζωοτροφών και καθίστανται ιδιαίτερα επίκαιρες, σήμερα που ο κλάδος της γαλακτοπαραγωγού κτηνοτροφίας αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις και προβλήματα επάρκειας και υψηλού κόστους ζωοτροφών».

Το 36ο Επιστημονικό Συνέδριο της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρείας (Ε.Ζ.Ε.), το οποίο η ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ στήριξε ως χορηγός,  πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή στο Αγρίνιο στις 5-7 Οκτωβρίου 2022. 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα