Η Ιταλία ενημέρωσε το Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης της Ευρώπης για επικίνδυνα τρόφιμα.
Σήμερα οι Ιταλικές Αρχές ενημέρωσαν το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχεία Ειδοποίησης για επικίνδυνα τρόφιμα RASFF, για μολυσμένο ελληνικό κοτόπουλο Μετά από επίσημο έλεγχο στην αγορά και αναλύσεις οι Ιταλοί επιθεωρητές βρήκαν στο φιλέτο στήθος κοτόπουλο τον παθογόνο μικροοργανισμό Salmonella infantis.
Ωστόσο η κατηγορία κινδύνου δεν είναι σοβαρή αν και η ειδοποίηση εφιστά την προσοχή των Αρχών. Το entericaserovar Infantis (S.Infantis) είναι ένας από τους πέντε κύριους τύπους σαλμονέλας, που προκαλούν σαλμονέλωση στον άνθρωπο ο οποίος σχετίζεται κυρίως με τα πουλερικά, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνολικά το 95% του S. Infantis προέρχeται από κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής και τα παράγωγά τους προϊόντα. Αυτός ο ορός συνδέεται στενά με αυξημένη αντιμικροβιακή ικανότητα (AMR) και πολυφαρμακευτική αντοχή, αντοχή σε απολυμαντικά, αυξημένη ανοχή στον περιβαλλοντικό υδράργυρο, αυξημένη λοιμογόνο δράση και ενισχυμένη ικανότητα να σχηματίζει βιομεμβράνες και να προσκολλάται στα κύτταρα- ξενιστές.
Στον άνθρωπο, τα κλινικά συμπτώματα της σαλμονέλωσης συνδέονται κυρίως με αυτοπεριοριζόμενη γαστρεντερίτιδα, που χαρακτηρίζεται από διάρροια, κοιλιακό άλγος, πυρετό, πονοκέφαλο, ναυτία και/ή έμετο, τα οποία συνήθως υποχωρούν εντός 2 έως 7 ημερών. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, ειδικά μεταξύ παιδιών και ηλικιωμένων ασθενών, η ασθένεια μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή και απειλητική για τη ζωή κατάσταση, συνοδευόμενη από συστηματική βακτηριαιμία.
Η κατανάλωση μη μαγειρεμένων ή ακατάλληλων προϊόντων πουλερικών είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τις λοιμώξεις από S . Infantis στον άνθρωπο. Τα τελευταία χρόνια, έχει δοθεί αυξημένη προσοχή και προσπάθεια για τον έλεγχο του S. Infantis στην παραγωγή κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής και τη μείωση των επιπτώσεών του στην ανθρώπινη υγεία.