Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Για ποιο λόγο και που, πίνουν καφέ οι Έλληνες

ΑρχικήΝέαΓια ποιο λόγο και που, πίνουν καφέ οι Έλληνες
spot_img

Ελληνική Ένωση Καφέ: Οι στόχοι και οι προοπτικές του κλάδου στο επίκεντρο εκδήλωσης στη Βέροια.

Εκδήλωση στη Βέροια πραγματοποίησε πρόσφατα η Ελληνική Ένωση Καφέ παρουσία εκπροσώπων επιχειρηματικών κλάδων της Ημαθίας, κατά τη διάρκεια της οποίας τιμήθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών και υποψήφιος βουλευτής Ημαθίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος. Το «παρών» έδωσε η διοίκηση της ΕΕΚ, εκπροσωπούμενη από τον πρόεδρο, Γιάννο Μπενόπουλο, τους αντιπροέδρους Χρήστο Αλεβίζο και Γιώργο Μαγγίνα, τον γραμματέα, Τάσο Γιάγκογλου καθώς και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου, Γιάννη Ταλούμη.

   Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, στα πεπραγμένα της Ένωσης αναφέρθηκε ο Γιάννος Μπενόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, καθώς επίσης και στις θεσμικές παρεμβάσεις που οδήγησαν σε σειρά μεταρρυθμίσεων το τελευταίο διάστημα, σε συνεργασία με τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τους αρμόδιους υπουργούς. «Τα τελευταία τέσσερα χρόνια συναντηθήκαμε τόσο με τον υφυπουργό όσο και με τους συνεργάτες του, σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, άμεσης αντίληψης των θεμάτων και ειλικρινούς προσπάθειας να αντιμετωπιστούν», σημείωσε.

   Επίσης, αναφέρθηκε στους τομείς, όπου η Ελληνική Ένωση Καφέ πέτυχε σημαντικές αλλαγές με τη συνδρομή του Απόστολου Βεσυρόπουλου. Ειδικότερα, στο γεγονός ότι το 2020 ο καφές για πρώτη φορά εντάχθηκε στον νόμο για την πάταξη του λαθρεμπορίου. Υπογράμμισε εκτός των άλλων τη διόρθωση των ζητημάτων που είχαν δημιουργηθεί μετά την θέσπιση του νόμου για την επιβολή του Ειδικού Φόρου, επισημαίνοντας ότι η Πολιτεία δεν είχε λάβει υπόψη το γεγονός πως η Ελλάδα εξάγει προϊόντα καφέ. «Με τη συνεργασία του υφυπουργού Οικονομικών, εντάχθηκε στη νομοθεσία σχετική πρόβλεψη για τον ΕΦΚ που αφορά σε εταιρείες με εξαγωγική δραστηριότητα. Το αποτέλεσμα ήταν η επαναφορά των ελληνικών επιχειρήσεων καφέ στις διεθνείς αγορές», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΕΚ.

   Στα θέματα που κατά τον κ. Μπενόπουλο διευθετήθηκαν στο πλαίσιο της αμφίδρομης συνεργασίας του υπουργείου και της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, ήταν ότι ελήφθη μέριμνα και για την απώλεια βάρους κατά την παραμονή του καφέ σε φορολογικές αποθήκες (φύρα), καθώς και για την επιβολή του χαρτοσήμου στον χρησιδανεισμό εξοπλισμού από τους εμπόρους καφέ προς τις επιχειρήσεις εστίασης.

   Ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος αναφέρθηκε από την πλευρά του στους τρεις βασικούς πυλώνες συνεργασίας με την Ελληνική Ένωση Καφέ όπου τέθηκαν όπως είπε οι στόχοι για την «ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού, τον εξορθολογισμό της φορολόγησης για τα μείγματα και εκχυλίσματα του καφέ καθώς και τη διόρθωση των χρόνιων στρεβλώσεων που αποτελούσαν τροχοπέδη για τις επιχειρήσεις του κλάδου. Αποτέλεσμα της διαρκούς αυτής συνεργασίας ήταν μία σειρά θεσμικών και νομοθετικών παρεμβάσεων σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους του κλάδου».

   Ο Χρήστος Αλεβίζος, αντιπρόεδρος της Ελληνκής Ένωσης Καφέ στάθηκε στα πρόσφατα ευρήματα της έρευνας της Kapa Research για λογαριασμό της Ένωσης. Όπως είπε, η έρευνα απευθύνθηκε σε δείγμα 1.000 ατόμων σε πανελλαδική βάση, εκ των οποίων το 56% δηλώνει ότι πίνει καφέ στο σπίτι, ενώ το 44% των ερωτηθέντων απάντησε ότι καταναλώνει καφέ εκτός σπιτιού. «Το ενδιαφέρον στοιχείο που διαφοροποιεί την Ελλάδα, είναι ότι το 55% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι πίνει καφέ για να τονωθεί, ενώ το 42% καταναλώνει καφέ για λόγους απόλαυσης. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί η κοινωνικοποίηση που προσφέρει η κατανάλωση του καφέ. Μάλιστα το 40% των ερωτηθέντων εξέφρασε την ανησυχία του, ότι εάν περιοριστεί η κατανάλωση του καφέ, κάτι τέτοιο θα έχει αντίκτυπο για την κοινωνική του ζωή».

   Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΕΚ, έως το 2019 η αγορά ήταν σταθερή σε επίπεδο κατανάλωσης. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ανάκαμψη που παρουσιάστηκε στην κατανάλωση το 2022 και εκτίμησε ότι φέτος θα επιστρέψει και πάλι στα επίπεδα του 2019.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο