Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023
16.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί μια καλής ποιότητας τρούφα κοστίζει χιλιάδες ευρώ;

ΑρχικήΝέαΓιατί μια καλής ποιότητας τρούφα κοστίζει χιλιάδες ευρώ;
spot_img

Οι αιτίες πίσω από την υψηλή τιμή μιας τρούφας.

Δεν υπάρχει γαστρονόμος που να σέβεται τον εαυτό του, ο οποίος δεν αναγνωρίζει την γευστική αξία της τρούφας. Μάλιστα, το ότι το να βρεθούν καλής ποιότητας τρούφες είναι μια διαδικασία αρκετά δύσκολη, καθώς χρειάζονται ειδικά εκπαιδευμένοι χοίροι (κάποτε) και σκυλιά, μαζί με ειδικούς γνώστες τρούφας, ανεβάζει τις «μετοχές» τους ακόμα περισσότερο.

Αλλά, αν έχετε προσέξει ποτέ τις τιμές μιας τρούφας, θα παρατηρήσετε ότι πρέπει κανείς να δώσει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για να τις αποκτήσει. Χαρακτηριστικά, το 2014, μια λευκή τρούφα από την Ιταλία 1,8 κιλών, που χαρακτηρίστηκε η μεγαλύτερη στον κόσμο πουλήθηκε σε δημοπρασία  για 56.886,55 ευρώ. Σε ένα άλλο παράδειγμα, ένα σκυλάκι ανακάλυψε μια τρούφα, η οποία δημοπρατήθηκε για περίπου 185 χιλιάδες ευρώ. Γιατί, όμως είναι τόσο ακριβές;

Το 2016, ο ιστότοπος Mental Floss μίλησε με τον Vittorio Giordano, τον Αντιπρόεδρο της εταιρείας με τρούφες, Urbani Truffles USΑ, που ιδρύθηκε στην Ιταλία το 1852 για να διαλευκάνει το μυστήριο γύρω από την τόσο υψηλή τιμή της τρούφας.  

Ο Giordano, λοιπόν, εξηγεί πως ένας σημαντικός παράγοντας είναι πως η τρούφα αποτελεί άγριο προϊόν και δεν καλλιεργείται, όσο κι αν έχουν προσπαθήσει οι άνθρωποι να το κάνουν, καθώς η όποια προσπάθεια έχει γίνει έχει αποδώσει μετριότατα αποτελέσματα.

Από την άλλη, ένας κυνηγός τρούφας με έναν σκύλο μπορεί να βρει μόνο μια μικρή ποσότητα τρούφας, επομένως χρειάζονται πολλοί εργαζόμενοι για να βρεθεί μια αξιόλογη ποσότητα, γεγονός που με τη σειρά του ανεβάζει κι άλλο το κόστος.

Ένας άλλος κοστοβόρος παράγοντας είναι η μεταφορά μιας τρούφας. Μόλις ανακαλυφθεί μια τρούφα, ένα μέρος της τοποθετείται ξανά στο έδαφος για να λειτουργήσει ως σπόρος για να γεννηθεί από αυτήν μια άλλη τρούφα. Και μετά από αυτό ξεκινά το ταξίδι της προς το πιάτο του καταναλωτή.

Εδώ προκύπτει ένα διαφορετικό πρόβλημα. Η τρούφα μόλις μαζευτεί ξεκινά να αφυδατώνεται γρήγορα, έχοντας λιγότερο από 36 ώρες περιθώριο να φτάσει στα εστιατόρια ή σε όποιον την αγόρασε. Για αυτό οι προμηθευτές δεν λυπούνται τα έξοδα για να φτάσει η τρούφα, όπως πρέπει. Και με μια μαύρη τρούφα να κοστίζει

Οι μαύρες τρούφες, η πιο κοινή ποικιλία, κοστίζουν επί του παρόντος περίπου 100 ευρώ ανά 29 γραμμάρια και οι λευκές περίπου 300 ευρώ για την ίδια ποσότητα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img

Must read

1821: Πως η κλεφτουριά πολεμούσε τον Τούρκο αλλά και τη Salmonella

Πώς κατάφερναν να επιβιώσουν και μάλιστα να πολεμούν με σθένος οι ορεσίβιοι αγωνιστές του ‘21, οι κλέφτες και οι αρματoλοί; Τι μεθόδους χρησιμοποιούσαν για να μην δηλητηριάζονται από τα φαγητά που έτρωγαν στα βουνά;

Ελλάδα: Καρκινογόνο εισαγόμενο τσίλι – Ειδοποίηση RASFF – Περιέχει 7 επικίνδυνα φυτοφάρμακα

Προσπάθησαν να εισάγουν στη χώρα μας τσίλι σε σκόνη «τίγκα» στα φυτοφάρμακα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα