Μετάβαση στο περιεχόμενο
Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου, 2025
6.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί ο καφές έχει διαφορετική γεύση για τον καθένα;

ΑρχικήΝέαΓιατί ο καφές έχει διαφορετική γεύση για τον καθένα;
spot_img

Ερευνητές έχουν έρθει πιο κοντά στην απάντηση αυτού του ερωτήματος.

Η αίσθηση της πικρής γεύσης του καφέ διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, και οι ερευνητές του Ινστιτούτου Leibniz για τη Βιολογία Συστημάτων Τροφίμων του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου πλησιάζουν στη λύση του μυστηρίου.

- Advertisement -

Σύμφωνα με τα νέα τους ευρήματα, η πικρότητα του καφέ δεν εξαρτάται μόνο από την καφεΐνη, αλλά και από άλλες ουσίες που σχηματίζονται κατά το καβούρδισμα. Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι η γενετική προδιάθεση επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ο καθένας μας αντιλαμβάνεται αυτές τις πικρές ενώσεις.

Αν και η καφεΐνη είναι ευρέως γνωστή ως πικρή ουσία, ακόμα και ο ντεκαφεϊνέ καφές διατηρεί την πικρή του γεύση. Αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχουν και άλλες ενώσεις που συνεισφέρουν στην πικράδα. Η ερευνήτρια Coline Bichlmaier εντόπισε μια νέα κατηγορία ουσιών που σχηματίζονται κατά το καβούρδισμα του καφέ και επηρεάζουν τη γεύση του.

Η αφετηρία της έρευνας ήταν η μοζαμβιοσίδη, μια ουσία που βρίσκεται στους κόκκους Arabica και είναι δέκα φορές πιο πικρή από την καφεΐνη. Η ουσία αυτή ενεργοποιεί δύο συγκεκριμένους υποδοχείς πικρής γεύσης στον ανθρώπινο οργανισμό (TAS2R43 και TAS2R46). Ωστόσο, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι κατά το καβούρδισμα, η συγκέντρωση της μοζαμβιοσίδης μειώνεται σημαντικά.

Ο Ρόλος του καβουρδίσματος και της γενετικής

Η έρευνα έδειξε ότι κατά το καβούρδισμα σχηματίζονται επτά νέα προϊόντα διάσπασης της μοζαμβιοσίδης, τα οποία υπάρχουν σε διαφορετικές συγκεντρώσεις ανάλογα με τη θερμοκρασία και τη διάρκεια του καβουρδίσματος. Αυτές οι ουσίες περνούν σχεδόν εξ ολοκλήρου στο ρόφημα και επηρεάζουν την πικρή γεύση του καφέ.

Πειράματα έδειξαν ότι τα προϊόντα διάσπασης ενεργοποιούν τους ίδιους υποδοχείς πικρής γεύσης με την αρχική ουσία. Μάλιστα, τρεις από αυτές τις νέες ενώσεις αποδείχθηκαν πιο δραστικές από την ίδια τη μοζαμβιοσίδη. Ωστόσο, η συγκέντρωσή τους στον παρασκευασμένο καφέ ήταν πολύ χαμηλή για να προκαλέσουν από μόνες τους αισθητή πικράδα. Μόνο ο συνδυασμός της μοζαμβιοσίδης και των προϊόντων διάσπασής της οδήγησε στην αντίληψη της πικρής γεύσης από οκτώ στα έντεκα άτομα που συμμετείχαν στη δοκιμή.

Ένα γενετικό τεστ αποκάλυψε ότι η ευαισθησία στην πικράδα εξαρτάται από τη γενετική προδιάθεση. Δύο συμμετέχοντες είχαν και τα δύο αντίγραφα του γονιδίου TAS2R43 ελαττωματικά, κάτι που τους εμπόδισε να αντιληφθούν την πικρή γεύση. Επτά άτομα είχαν ένα άθικτο και ένα ελαττωματικό αντίγραφο, ενώ μόνο δύο είχαν και τα δύο αντίγραφα πλήρως λειτουργικά, γεγονός που τους έκανε πιο ευαίσθητους στην πικράδα.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πίνετε αναψυκτικά διαίτης; Νέα μελέτη επισημαίνει τον κίνδυνο για καρδιακά νοσήματα και εγκεφαλικά από δημοφιλές γλυκαντικό

Το δημοφιλές τεχνητό γλυκαντικό, που προκαλεί αύξηση της ινσουλίνης και οδηγεί σε φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων

Τρώτε από πλαστικά πιάτα και δοχεία; Νέα μελέτη δείχνει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία

Υπάρχουν πάνω από 20.000 χημικές ουσίες που μπορούν να απελευθερωθούν από το πλαστικό

Κρούσματα αλλαντίασης από έτοιμα γεύματα

Αξιολόγηση του κινδύνου αλλαντίασης που προκύπτει από την κατανάλωση τροφίμων συσκευασμένων σε κενό ή σε τροποποιημένη ατμόσφαιρα
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα