Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
19.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί ο πιλότος δεν τρώει το ίδιο φαγητό με τους επιβάτες

ΑρχικήΝέαΓιατί ο πιλότος δεν τρώει το ίδιο φαγητό με τους επιβάτες
spot_img

cibum team

Πριν από 37 χρόνια το 1984, σε υπερηχητική πτήση μεταξύ Λονδίνου και της Νέας Υόρκης, με το αεροσκάφος ultra-luxe Concorde,  120 επιβάτες και μέλη του πληρώματος δηλητηριάστηκαν από το φαγητό με Salmonella enteritidis, σύμφωνα με την τους New York Times. Τα συμπτώματα ήταν πυρετός, έμετος, κράμπες στην κοιλιά και διάρροια. Όπως αποδείχθηκε, όλοι όσοι επλήγησαν, συμπεριλαμβανομένου ενός επιβάτη που τελικά έχασε τη ζωή του, είχαν καταναλώσει το ίδιο γεύμα με αποτέλεσμα να πάθουν τροφική δηλητηρίαση. Επίσης το 1975, στην πτήση της Japan Airlines από Τόκιο για Παρίσι, με 196 επιβάτες, μια αεροσυνοδός και 143 επιβάτες νοσηλεύτηκαν με τροφική δηλητηρίαση από μολυσμένο χοιρινό. Κατά τύχη οι πιλότοι δεν είχαν καταναλώσει το ίδιο γεύμα και κατάφεραν να προσγειώσουν το αεροσκάφος με ασφάλεια. Δυστυχώς ο σεφ, θεώρησε τον εαυτό του υπεύθυνο και αυτοκτόνησε.

Ενώ τα μολυσμένα γεύματα κατά την πτήση είναι σπάνια, δεν είναι και απίθανο να συμβούν. Η Telegraph επικαλείται έκθεση της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας ότι, μόνο στις βρετανικές αεροπορικές εταιρείες, υπήρχαν “32 περιπτώσεις κατά τις οποίες ένας πιλότος ήταν ανίκανος να πιλοτάρει” το 2009, και 39 περιπτώσεις αναφέρθηκαν το 2007. Και ενώ οι οδηγίες για την κατανάλωση τροφής του πληρώματος κατά την πτήση διαφέρουν από αεροπορική εταιρεία σε αεροπορική εταιρεία, αυτές τις μέρες, είναι συνηθισμένη πρακτική ο πιλότος να καταναλώνει διαφορετικό γεύμα με τους επιβάτες αλλά και με τον συγκυβερνήτη, για την πρόληψη καταστάσεων στις οποίες και οι δύο αρρωσταίνουν και καθίστανται αμεπαρκείς στα καθήκοντα τους: να πιλοτάρουν με ασφάλεια το αεροσκάφος.

Σε συνέντευξη του 2012 στο CNN ανώτερος σε ιεραρχία πιλότος της Korean Air , είπε ότι τα διαφορετικά γεύματα πιλότου / συγκυβερνήτη επιλέγονται και διαφοροποιούνται με βάση την ιεραρχία. “Συνήθως ο πιλότος παίρνει το γεύμα Α΄ class και ο συγκυβερνήτης το γεύμα της business class. Και αυτή η πρακτική ακολουθείται προληπτικά για την περίπτωση που ένα από τα γεύματα μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση.

Το ίδιο αναφέρεται και σε δημοσίευμα της Independent σύμφωνα με την οποία οι αεροπορικές εταιρείες ετοιμάζουν εντελώς διαφορετικά τρόφιμα για το πιλοτήριο: “Οι πιλότοι έχουν τα δικά τους ξεχωριστά γεύματα για να αποφύγουν τροφική δηλητηρίαση”.

Όπως εξηγεί εκπρόσωπος της Virgin Atlantic, εάν τελικά τύχει να φάνε και οι δύο το ίδιο γεύμα, τότε ακολουθείται μία άλλη άτυπη διαδικασία. «Οι πιλότοι θα πρέπει να καταναλώσουν το γεύμα σε διαφορετικούς χρόνους».

Σε δηλώσεις του εκπρόσωπος της Aeroflot, είπε ότι γεύματα του πληρώματος βασίζονται στις προσωπικές τους προτιμήσεις και στις απαιτήσεις της δουλειάς αν και συχνά υπάρχει σύμπτωση στο μενού των ζεστών πιάτων μεταξύ πληρώματος και επιβατών της business class.

Όλες αυτές οι προφυλάξεις μπορεί να φαίνονται υπερβολικές, λαμβάνοντας υπόψη ότι περισσότερα από 320 εκατομμύρια γεύματα σερβίρονται στις αεροπορικές πτήσεις ετησίως. Αλλά είναι καθησυχαστικό ότι οι αεροπορικές εταιρείες λαμβάνουν (και) αυτά τα μέτρα για την ασφάλεια των επιβατών.

 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.

«Θα σε συναντήσω στο Greeks»: Πως η Ελληνική γαστρονομία και τα προϊόντα μας κυριαρχούν στις διεθνείς αγορές

Τα Ελληνικά προϊόντα γίνονται mainstream στον κόσμο κερδίζοντας τους καταναλωτές πολύ πέρα από την Ελληνοαμερικανική αγορά.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα