Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
15 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί σε ολόκληρη την Αυστραλία ανακαλούν παπαρουνόσπορο;

ΑρχικήΝέαΓιατί σε ολόκληρη την Αυστραλία ανακαλούν παπαρουνόσπορο;
spot_img

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το ξέσπασμα τροφικών δηλητηριάσεων στην Αυστραλία από παπαρουνόσπορο, λόγω παρουσίας θηβαΐνης, που προκάλεσε την ασθένεια 19 ατόμων.

Πρόσφατα στην Αυστραλία έγινε μια πανεθνική ανάκληση σπόρων παπαρούνας ή παπαρουνόσπορων, έπειτα από μια σειρά δηλητηριάσεων σε ολόκληρη τη χώρα. Ο λόγος για τα έκτακτα αυτά μέτρα ήταν η εύρεση σπόρων παπαρούνας ακατάλληλοι για κατανάλωση, καθώς περιέχουν υψηλές ποσότητες του ελεγχόμενου φαρμάκου θηβαΐνη.

Το Σαββατοκύριακο οι αξιωματούχοι υγείας της κομητείας Βικτώρια εξέδωσαν μια προειδοποίηση σχετικά με τους κινδύνους από την παρασκευή τσαγιού από παπαρουνόσπορο, αφού 19 άτομα υπέστησαν τοξική μόλυνση.  Τουλάχιστον 12 άτομα χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα, ενώ δύο άνθρωποι εμφάνισαν σοβαρά συμπτώματα, αλλά έχουν αναρρώσει ως τώρα. 

Ποια προϊόντα παπαρουνόσπορου έχουν ανακληθεί;

Ο Οργανισμός για την ασφάλεια τροφίμων για την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, Food Standards Australia New Zealand, ανακοίνωσε ανάκληση σπόρων παπαρούνας που πωλούνται από πέντε μάρκες στα καταστήματα των Woolworths, Coles, IGA, στο διαδίκτυο και σε άλλους ανεξάρτητους λιανοπωλητές. Ανακλήθηκαν οι εξής επωνυμίες: 

  • Σπόροι παπαρούνας Eumarrah
  • Σπόροι παπαρούνας Hoyts 
  • Σπόροι παπαρούνας Gaganis Premium Australian
  • Σπόροι παπαρούνας από την East West Foods Wholesale Pty Ltd 
  • Σπόροι παπαρούνας Royal Fields από την Basfoods International Pty Ltd.

Ο οργανισμός τονίζει ότι οι καταναλωτές δεν πρέπει να καταναλώσουν αυτά τα προϊόντα και θα πρέπει να τα επιστρέψουν στον τόπο αγοράς για πλήρη επιστροφή χρημάτων και ασφαλή απόρριψη.

Επιπλέον, όσοι πίνουν τσάι από σπόρους παπαρούνας αυτή την περίοδο στη Βικτώρια της Αυστραλίας, αλλά δε γνωρίζουν την προέλευσή του, προειδοποιούνται από τους ειδικούς πως η εμφάνιση του παρασκευασμένου τσαγιού μπορεί να υποδεικνύει εάν είναι τοξικό. Χαρακτηριστικά, το ασυνήθιστα σκούρο καφέ χρώμα και πικρή γεύση στο τσάι μετά την παρασκευή μπορεί να υποδηλώνουν ασυνήθιστη τοξικότητα.

Σχετικά με τις δηλητηριάσεις από παπαρουνόσπορο και θηβαΐνη

Οι σπόροι παπαρούνας προέρχονται από το άνθος της παπαρούνας, το οποίο είναι και η πηγή του ναρκωτικού όπιο. Ωστόσο, το φυτό χρησιμοποιείται και για την παραγωγή παυσίπονων όπως η μορφίνη και η κωδεΐνη, για ροφήματα και τσάγια, αλλά και ως topping για γλυκά, κουλούρια και bagels.  

Η θηβαΐνη είναι οπιούχο αλκαλοειδές, χημικά παρόμοιο με τη μορφίνη και την κωδεΐνη, με διεγερτικές επιδράσεις στον άνθρωπο. Βρίσκεται, κυρίως, στην πέρσικη παπαρούνα, αλλά απαντάται και σε άλλες ποικιλίες. Σε υψηλές δόσεις προκαλεί δηλητηρίαση και συμπτώματα παρόμοια με τη δηλητηρίαση από στρυχνίνη.

Τα πιο γνωστά κλινικά συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης από παπαρουνόσπορο περιλαμβάνουν:

  • ταχυκαρδία
  • υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση)
  • δύσκαμπτα άκρα
  • ασταθές βάδισμα
  • εφίδρωση
  • ακαμψία ή τράνταγμα των άκρων
  • επιληπτικές κρίσεις
  • οξεία νεφρική βλάβη.
  • δύσπνοια

Η Αυστραλία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους παραγωγούς σπόρων παπαρούνας, με την Τασμανία να προμηθεύει σχεδόν τα μισά αποθέματα. Ωστόσο, η καλλιέργεια ελέγχεται αυστηρά, επειδή οι κάψουλες του φυτού μπορεί να είναι θανατηφόρες εάν καταποθούν. Επιπλέον, οι έλεγχοι είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για την αποφυγή της χρήσης του φυτού για όπιο.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.

Αυτό το ξέρετε; Ποιο λογότυπο δημοφιλούς τροφίμου έχει φιλοτεχνήσει ο Σαλβαντόρ Νταλί

Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι πίσω από το λογότυπο ενός θρυλικού και παγκόσμιου προϊόντος κρύβεται μια μεγάλη μορφή της ζωγραφικής.

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα