Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, 2025
11.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εστίαση: Το υποχρεωτικό φιλοδώρημα απωθεί τους πελάτες ακόμα και εάν θέλουν να αφήσουν tips

ΑρχικήΝέαΕστίαση: Το υποχρεωτικό φιλοδώρημα απωθεί τους πελάτες ακόμα και εάν θέλουν να αφήσουν tips
spot_img

Έρευνα αποτυπώνει τη δυσαρέσκεια των πελατών απέναντι στην υποχρεωτικότητα του φιλοδωρήματος, αφού τους αφαιρεί την αίσθηση του ελέγχου από το να πάρουν οι ίδιοι την πρωτοβουλία.

Mια αρκετά ενδιαφέρουσα μελέτη του Τμήματος Μάρκετινγκ και Διεθνών Επιχειρήσεων στο Carson College of Business προσπάθησε να αποτυπώσει τις αντιδράσεις των πελατών στο υποχρεωτικό φιλοδώρημα, ανάλογα με τον τύπο και την ποιότητα της εξυπηρέτησης.

Αυτό που ανακάλυψαν ήταν πως προς μεγάλη τους έκπληξη είτε η εξυπηρέτηση ήταν άψογη είτε τυπική,  αντέδρασαν αρνητικά όταν ο λογαριασμός τους ήρθε περιλαμβάνοντας το υποχρεωτικό φιλοδώρημα, αφού τους αφαιρούσε από το να πάρουν οι ίδιοι την πρωτοβουλία.

Παραδόξως, οι πελάτες με τις καλύτερες γευστικές εμπειρίες εξέφρασαν τη μεγαλύτερη δυσαρέσκεια. Και στα δύο σενάρια εξυπηρέτησης, οι πελάτες είπαν ότι είναι απίθανο να υποστηρίξουν το εστιατόριο στο μέλλον.

 Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Services Marketing και βασίστηκε σε τέσσερις ξεχωριστές μελέτες.

Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί αντιδρούν οι άνθρωποι που έτσι κι αλλιώς θα άφηναν φιλοδώρημα ενάντια στην υποχρεωτικότητα του; Σύμφωνα με τον Ismail Karabas, επίκουρος καθηγητής μάρκετινγκ στο Murray State University και επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, το υποχρεωτικό tip αφαιρεί από τον πελάτη τον έλεγχο του να δείξει ο ίδιος την ευγνωμοσύνη του προς το σερβιτόρο και είναι λιγότερο πιθανό να επιλέξει ξανά το ίδιο κατάστημα.

Οι πελάτες των ΗΠΑ υπολογίζεται ότι ξοδεύουν περίπου 66 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για φιλοδωρήματα σε εστιατόρια και άλλα καταστήματα. Αν και το εθελοντικό φιλοδώρημα εξακολουθεί να αποτελεί συνήθη πρακτική, ένας αυξανόμενος αριθμός εστιατορίων επιλέγει να χρεώνει υποχρεωτικό φιλοδώρημα, ούτως ώστε το προσωπικό να μπορεί να επιβραβεύεται με ισότητα. Αυτό σημαίνει πως ο ιδιοκτήτης μετέπειτα καταμερίζει το φιλοδώρημα και στο υπόλοιπο προσωπικό, όπως μάγειρες που είναι οι «αφανείς ήρωες της κουζίνας».

Ενώ η πρόθεση χρήσης αυτόματων φιλοδωρημάτων για την εξίσωση των αμοιβών και τη διατήρηση των εργαζομένων είναι αξιέπαινη, οι ιδιοκτήτες και οι διευθυντές εστιατορίων θα πρέπει να γνωρίζουν τα μειονεκτήματα. Σύμφωνα με τον Karabas αυτά περιλαμβάνουν την αρνητική αντίδραση των πελατών σε αυτά, όπως προαναφέρθηκε και από τα αποτελέσματα της έρευνας.

Μία λύση για να εξισορροπήσει κανείς κάπως την κατάσταση είναι να βρεθούν εναλλακτικές να εξισορροπήσουν τόσο τα θέλω των πελατών όσο και την αναγκαιότητα του ισόποσου καταμερισμού των φιλοδωρημάτων. Ο Karabas φέρνει το παράδειγμα του να αναγράφει η απόδειξη κάτι ευχαριστήριο στον πελάτη για το υποχρεωτικό φιλοδώρημα της τάξεως του 18% που του άφησε, αλλά υπάρχουν και άλλοι τρόποι που θέλουν περαιτέρω διερεύνηση. Αλλά και πάλι, συνιστάται προσοχή στο να μην αισθανθούν οι πελάτες ότι εξαπατώνται, όπως με το να νιώσουν ότι η επιχείρηση προσπαθεί να τους ξεγελάσει σε διπλό φιλοδώρημα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο νέος Ευρωπαϊκός “Aναδυόμενος Κίνδυνος” – Χρησιμοποιείται σε 5.000 μονάδες επεξεργασίας

Στην κατηγορία "Αναδυόμενων Κινδύνων" ένα νανοϋλικό που χρησιμοποιείται σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και εισχωρεί στην τροφική αλυσίδα.

Το νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενος κίνδυνος” από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της EFSA για το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που στοχεύει όμως, να έχει τις ίδιες επιδράσεις με τα αλκοολούχα ποτά.

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού που παράγεται στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο