Νέα μελέτη διαπιστώνει το γλουταμινικό μονονάτριο (MSG) είναι πλέον αποδεκτό από τους καταναλωτές οι οποίοι για πολλά χρόνια το θεωρούσαν ανθυγιεινό.
Πρόσφατη έρευνα, Ingredient Watch: Debunking MSG από τη Mintel (υπηρεσία πληροφοριών αγοράς), διαπιστώνει ότι οι καταναλωτές βλέπουν πλέον θετικά το γλουταμινικό νάτριο(MSG), παρά τις ιστορικές παρανοήσεις. Επίσης το 75% της συζήτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με το MSG είναι θετικό.
Η νέα εικόνα των καταναλωτών για το MSG ήρθε τη στιγμή που η πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έδειξε πως δεν είναι εύκολος ο στόχος μείωσης του νατρίου έως το 2025, η υπερκατανάλωση του οποίου, έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία όπως π.χ. υπέρταση, καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό. Το MSG μπορεί να είναι ένα αναπόσπαστο εργαλείο για τη μείωση του νατρίου, καθώς παρέχει βελτίωση της γεύσης και umami οπουδήποτε το χρειάζονται οι κατασκευαστές, από σούπες μέχρι αρτοσκευάσματα, αλλά με δύο τρίτα λιγότερο νάτριο από το επιτραπέζιο αλάτι.
Το γλουταμινικό νάτριο, που στη βιομηχανία τροφίμων είναι γνωστό ως Ε621, μπορεί να μειώσει την πρόσληψη νατρίου από τους ανθρώπους κατά περίπου 3% χωρίς να “θυσιάζει” τη γεύση.
Εκτός από το ότι υπάρχει φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα, είναι ένα κοινό πρόσθετο τροφίμων σε κινέζικες συνταγές, κονσερβοποιημένα λαχανικά και σούπες και άλλα επεξεργασμένα προϊόντα.
Για χρόνια, το MSG θεωρείται ως ένα ανθυγιεινό συστατικό. Ωστόσο, νεότερες έρευνες αμφισβήτησαν την ακρίβεια των υποτιθέμενων δυσμενών επιπτώσεών του στην ανθρώπινη υγεία. Το MSG απέκτησε την κακή του φήμη τη δεκαετία του 1960 όταν ο Κινεζοαμερικανός γιατρός Robert Ho Man Kwok έγραψε μια επιστολή στο New England Journal of Medicine εξηγώντας ότι αρρώστησε μετά την κατανάλωση κινέζικου φαγητού.
Έγραψε ότι πίστευε ότι τα συμπτώματά του θα μπορούσαν να προκύψουν από την κατανάλωση αλκοόλ, νατρίου ή MSG. Αυτό πυροδότησε πλήθος παραπληροφόρησης σχετικά με το MSG, που οδήγησε στον χαρακτηρισμό των συμπτωμάτων του Kwok ως το «σύνδρομο του κινεζικού εστιατορίου», το οποίο αργότερα έγινε το «σύμπλεγμα συμπτωμάτων MSG».Αργότερα, πολυάριθμες μελέτες υποστήριξαν την κακή φήμη του MSG, δηλώνοντας ότι το πρόσθετο ήταν εξαιρετικά τοξικό.
Σήμερα, οι υγειονομικές αρχές όπως η Κοινή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων FAO/WHO για τα πρόσθετα τροφίμων (JECFA), η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και η Ευρωπαϊκή Ένωση Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) θεωρούν ότι το MSG αναγνωρίζεται γενικά ως ασφαλές και έχουν καθορίσει μια αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη (ADI) 14 mg ανά λίβρα (30 mg ανά κιλό) σωματικού βάρους την ημέρα. Αυτή η ποσότητα είναι πολύ μεγαλύτερη από την ποσότητα που θα λαμβάνει ένας άνθρωπος από μία κανονική διατροφή.
Η έκθεση αναγνωρίζει ότι πρέπει να γίνει ακόμη δουλειά, ειδικά στις δυτικές χώρες όπου εξακολουθούν να υπάρχουν εσφαλμένες αντιλήψεις σχετικά με την ασφάλεια του MSG. Καθώς όμως οι καταναλωτές τείνουν όλο και περισσότερο να ακούν επιστημονικά στοιχεία, και οι επωνυμίες CPG και οι φορείς παροχής υπηρεσιών τροφίμων αγκαλιάζουν το MSG και τις δυνατότητές του για να λύσουν μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη σύνθεση τροφίμων, η βιομηχανία τροφίμων θα δει αυξημένη αποδοχή και χρήση του συστατικού.