Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γλυφοσάτη: Νέες επικρίσεις κατά της EFSA – Η θέση του Πανεπιστημίου Wageningen

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΓλυφοσάτη: Νέες επικρίσεις κατά της EFSA – Η θέση του Πανεπιστημίου Wageningen
spot_img

Εν όψη της ψηφοφορίας για την επανέγκριση του ζιζανιοκτόνου οι ενδιαφερόμενοι ανοίγουν τα χαρτιά τους.

Πρόσφατα η ΕΕ πρότεινε την επανέγκριση των φυτοφαρμάκων που περιέχουν γλυφοσάτη για άλλα 10 χρόνια μετά την αξιολόγηση της EFSA σύμφωνα με την οποία «δεν υπάρχουν κρίσιμοι τομείς ανησυχίας». Η τελική απόφαση θα ληφθεί από την ΕΕ, αλλά δεν αναμένονται εκπλήξεις καθώς η Επίτροπος Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδη υπερασπίστηκε τα βασικά σημεία της πρότασης για την επανέγκριση του επίμαχου ζιζανιοκτόνου.

Ήδη Βερολίνο και Βιέννη έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν την πρόταση, ενώ ταυτόχρονα  Επιστήμονες και περιβαλλοντικοί ακτιβιστές αμφισβήτησαν την απόφαση της EFSA και του ECHA υπέρ της γλυφοσάτης.

Η Θέση του Wageningen

Σε πρόσφατο άρθρο του Πανεπιστημίου Wageningen, ερευνητές που συμμετέχουν στην επιτροπή για τη θέση που θα λάβει η Ολλανδία στο θέμα, ενώ τάσσονται υπέρ της μείωσης των κινδύνων από τη χρήση φυτοφαρμάκων, εκφράζουν αμφιβολίες εάν οι εναλλακτικές της γλυφοσάτης είναι καλύτερες για τον άνθρωπο, το περιβάλλον, τη ζωή του εδάφους και το κλίμα.

Η χρήση γλυφοσάτης επηρεάζει αρνητικά τα οικοσυστήματα, συμπεριλαμβανομένης της υδάτινης ζωής και του εδάφους. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η ουσία ενέχει κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων, οι οποίες δεν έχουν συμπεριληφθεί στην αξιολόγηση της ουσίας. Μπορεί, για παράδειγμα, να προκαλέσει αλλαγές στη συμπεριφορά και στο εντερικό μικροβίωμα. «Μελέτες έχουν δείξει ότι η γλυφοσάτη είναι πανταχού παρούσα στο οικοσύστημα και στο ανθρώπινο σώμα. Η έκθεση μέσω του περιβάλλοντος ταιριάζει με την έκθεση που προκύπτει από την κατάποση», λέει η Violette Geissen καθηγήτρια υποβάθμισης εδάφους και χρήσης γης στο Πανεπιστήμιο Wageningen. Η Geissen αμφισβητεί την αξιολόγηση της EFSA καθώς όπως λέει «Οι βασικοί δρόμοι έκθεσης και οι κίνδυνοι, όπως η διασπορά του glyphosate και του πιο σταθερού προϊόντος αποικοδόμησής του AMPA μέσω της ατμόσφαιρας και της οικιακής σκόνης, δεν συμπεριλήφθηκαν στις εκτιμήσεις».

Οι ειδικοί του Wageningen ωστόσο υποστηρίζουν ότι οι αγρότες πιθανότατα θα στραφούν σε υπάρχουσες εναλλακτικές χημικές ουσίες, οι οποίες είναι λιγότερο αποτελεσματικές και ως εκ τούτου θα χρησιμοποιούνται πιο εντατικά. Πολλές από αυτές τις εναλλακτικές λύσεις δεν είναι απαραίτητα καλύτερες για τον άνθρωπο ή το περιβάλλον. Επιπλέον, πολλές διαθέσιμες επί του παρόντος μη χημικές επιλογές (όργωμα, για παράδειγμα) έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στη ζωή του εδάφους και στις προσπάθειες για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο