Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε ότι τα χρήματα της ΕΕ δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αγορά φυτικού «γάλακτος» για τα σχολικά γεύματα.
Το πρόγραμμα «Farm to School» της ΕΕ, παρέχει επιδοτήσεις για τα γεύματα που σερβίρονται στα σχολεία, περιλαμβάνοντας ταυτόχρονα εκπαιδευτικά στοιχεία, όπως η διδασκαλία των παιδιών σχετικά με τη διατροφή και από πού προέρχεται η τροφή τους.
Καθώς τα μακροχρόνια προγράμματα χρηματοδότησης της ΕΕ αναδιαμορφώνονται για να ευθυγραμμιστούν με τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας, το Farm to School αναπόφευκτα μπήκε στη διελκυστίνδα για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών ζητημάτων.
Όσον αφορά τα σχολικά γεύματα, ο αγώνας επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στο γάλα, με τη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Καταναλωτών και οικολόγους να πιέζουν να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα τα λεγόμενα φυτικά ή εναλλακτικά «γάλατα» για λόγους «βιωσιμότητας» καθώς το ενδιαφέρον των καταναλωτών για ποτά φυτικής προέλευσης έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
Όμως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταψήφισε τη συμπερίληψη γάλακτος φυτικής προέλευσης, όπως το γάλα αμυγδάλου, στα σχολικά γεύματα προκαλώντας κατακραυγή από Οργανώσεις και φορείς που υπερασπίζονται τη vegan διατροφή και το περιβάλλον και κατηγορούν τη γαλακτοβιομηχανία για αυτή τη εξέλιξη και την ΕΕ ότι προσπαθεί να προστατεύσει τα συμφέροντά της.
Πολλές οργανώσεις κατήγγειλαν την απόφαση. Για παράδειγμα η Proveg International τη χαρακτήρισε ως «χαμένη ευκαιρία», καθώς αποκλείει τα παιδιά που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να πιουν αγελαδινό γάλα. Ο οργανισμός σημείωσε ότι ορισμένες εναλλακτικές λύσεις γάλακτος, όπως η σόγια και το μπιζέλι, είναι εξίσου θρεπτικά με τα γαλακτοκομικά με πολύ μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο.
Αντίθετα το Copa Cognac, η μεγαλύτερη ένωση αγροτών της ΕΕ χαιρέτισε την έκθεση και κάλεσε το συμβούλιο να ακολουθήσει το παράδειγμα του κοινοβουλίου για την ενημέρωση του συστήματος.