Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023
20.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

H ΕΕ απέρριψε την πρόταση να διανέμεται φυτικό γάλα στα σχολικά γεύματα

ΑρχικήΝέαH ΕΕ απέρριψε την πρόταση να διανέμεται φυτικό γάλα στα σχολικά γεύματα
spot_img

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε ότι τα χρήματα της ΕΕ δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αγορά φυτικού «γάλακτος» για τα σχολικά γεύματα. 

Το πρόγραμμα «Farm to School» της ΕΕ, παρέχει επιδοτήσεις για τα γεύματα που σερβίρονται στα σχολεία, περιλαμβάνοντας ταυτόχρονα εκπαιδευτικά στοιχεία, όπως η διδασκαλία των παιδιών σχετικά με τη διατροφή και από πού προέρχεται η τροφή τους. 

Καθώς τα μακροχρόνια προγράμματα χρηματοδότησης της ΕΕ αναδιαμορφώνονται για να ευθυγραμμιστούν με τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας, το Farm to School αναπόφευκτα μπήκε στη διελκυστίνδα για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών ζητημάτων. 

Όσον αφορά τα σχολικά γεύματα, ο αγώνας επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στο γάλα, με τη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Καταναλωτών και οικολόγους να πιέζουν να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα τα λεγόμενα φυτικά ή εναλλακτικά «γάλατα» για λόγους «βιωσιμότητας» καθώς το ενδιαφέρον των καταναλωτών για ποτά φυτικής προέλευσης έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Όμως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταψήφισε τη συμπερίληψη γάλακτος φυτικής προέλευσης, όπως το γάλα αμυγδάλου, στα σχολικά γεύματα προκαλώντας κατακραυγή από Οργανώσεις και φορείς που υπερασπίζονται τη vegan διατροφή και το περιβάλλον και κατηγορούν τη γαλακτοβιομηχανία για αυτή τη εξέλιξη και την ΕΕ ότι προσπαθεί να προστατεύσει τα συμφέροντά της. 

Πολλές οργανώσεις κατήγγειλαν την απόφαση. Για παράδειγμα η Proveg International τη χαρακτήρισε ως «χαμένη ευκαιρία», καθώς αποκλείει τα παιδιά που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να πιουν αγελαδινό γάλα. Ο οργανισμός σημείωσε ότι ορισμένες εναλλακτικές λύσεις γάλακτος, όπως η σόγια και το μπιζέλι, είναι εξίσου θρεπτικά με τα γαλακτοκομικά με πολύ μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Αντίθετα το Copa Cognac, η μεγαλύτερη ένωση αγροτών της ΕΕ χαιρέτισε την έκθεση και κάλεσε το συμβούλιο να ακολουθήσει το παράδειγμα του κοινοβουλίου για την ενημέρωση του συστήματος.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΦΕΤ: Το μεγάλο λάθος του κρεοπωλείου που ευθύνεται για τις δεκάδες δηλητηριάσεις στη Λάρισα

Το πόρισμα του ΕΦΕΤ για το κρεοπωλείο που προκάλεσε δεκάδες τροφικές δηλητηριάσεις την Κυριακή του Πάσχα.

Νέος “βραχνάς” για επιχειρήσεις και καταναλωτές το σύστημα επιστροφής συσκευασίας ποτών και αναψυκτικών

Σύστημα επιστροφής εγγύησης για πλαστικές, μεταλλικές και γυάλινες συσκευασίες ποτών – Επιπλέον χρέωση για τους καταναλωτές και... ταλαιπωρία για τις υπόχρεες επιχειρήσεις.

Οι μεγαλύτεροι Φορείς Πιστοποίησης στην Ελλάδα μιλούν για τη σημασία των Προτύπων στην Ασφάλεια Τροφίμων

Οι υπεύθυνοι πιστοποίησης σε πέντε από τους μεγαλύτερους Φορείς Πιστοποίησης στη χώρα, μίλησαν στο Cibum για τη σημασία που έχουν τα πρότυπα στη διασφάλιση της ασφάλειας και της υγείας των Ελλήνων καταναλωτών.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα