Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
12.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ιστορία τροφίμων: Ο άνθρωπος που επινόησε το supermarket, εισήγαγε τον όρο self service, τα καρότσια, τους διαδρόμους και τα ταμεία

ΑρχικήΝέαΙστορία τροφίμων: Ο άνθρωπος που επινόησε το supermarket, εισήγαγε τον όρο self service, τα καρότσια, τους διαδρόμους και τα ταμεία
spot_img

cibum team

Πριν τις 6 Σεπτεμβρίου 1916, οι πελάτες που έμπαιναν σε όλα τα παντοπωλεία στην Αμερική και όχι μόνο, έδιναν την παραγγελία στον παντοπώλη ή σε έναν υπάλληλο, ο οποίος στη συνέχεια συγκέντρωνε όλα τα προϊόντα που ήθελε ο πελάτης στο ταμείο. Σαν τον δικό μας Χατζηχρήστο στον ρόλο του μπακαλόγατου. Επειδή αυτό το σύστημα ήταν αναποτελεσματικό και αργό, με μεγαλύτερο κόστος για τον ιδιοκτήτη και υψηλότερες τιμές για τους πελάτες, ο Clarence Saunders που άνοιξε το πρώτο παντοπωλείο Piggly Wiggly στη λεωφόρο Jefferson 79 στο Μέμφις του Τενεσί, είχε την καινοτόμα για την εποχή ιδέα, να αφήσει τους πελάτες να εξυπηρετηθούν μόνοι τους. Ο νέος τρόπος εξυπηρέτησης είχε πολλά νέα χαρακτηριστικά, όπως τα περίπτερα ταμείου, τη σήμανση τιμών, τον διαχωρισμό των προϊόντων σε τμήματα, τους διαδρόμους, τα καροτσάκια αγορών, τις  θήκες ψυγείων και υψηλότερες  συνθήκες υγιεινής. Η ιδέα του “καταστήματος αυτοεξυπηρέτησης” κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον Saunders το 1917.

Οι ζημίες που υφίστατο το κατάστημα από κλοπές (ήταν πιο εύκολο να κλέψει κάποιος) αντισταθμίστηκαν από τα κέρδη του αυξημένου τζίρου. Τα καταστήματα με αυτόν τον τρόπο πώλησης έγιναν αργότερα γνωστά ως grocery store ή ελληνιστί «γκροτσερίες».

Η ιδέα του χαρακτηρίστηκε στην αρχή αποτυχημένη και άβολη. Ο Clarence Saunders  όμως διέψευσε τους πάντες γιατί στη συνέχεια όλοι –και μέχρι σήμερα- ακολούθησαν και υιοθέτησαν τον τότε, νέο τρόπο εξυπηρέτησης. Μετά από ευκαιρίες franchising και χρηματιστήρια, η Piggly Wiggly έφερε επανάσταση με επιτυχία στο κοινό παντοπωλείο.

Η Piggly Wiggly Corporation εξασφάλισε τη μορφή αυτοεξυπηρέτησης και εξέδωσε franchise σε εκατοντάδες λιανοπωλητές παντοπωλείων για τη λειτουργία των καταστημάτων της.

Οι πελάτες στο Piggly Wiggly εισέρχονταν στο κατάστημα μέσω ενός περιστροφικού κυκλιδώματος και περπατούσαν σε τέσσερις διαδρόμους για να δουν τα 605 είδη του καταστήματος που πωλούνταν σε πακέτα και οργανώθηκαν σε τμήματα. Οι πελάτες έκαναν τις επιλογές των προϊόντων μέχρι να φτάσουν στο ταμείο. Έτσι άρχησε να γίνεται σημαντική η ετικέτα, η αναγνώριση της μάρκας για τις εταιρείες και τους καταναλωτές.

Ένα αντίγραφο του αρχικού καταστήματος έχει κατασκευαστεί στο Μουσείο και το Πλανητάριο του Μέμφις, που στεγάζεται σε ένα αρχοντικό που έκτισε ο Σάντερς ως ιδιωτική του κατοικία.

Η επιτυχία του Piggly Wiggly ήταν εκπληκτική και όλα τα ανεξάρτητα παντοπωλεία άλλαξαν σε self-service στις δεκαετίες του 1920 και του 1930. Στο αποκορύφωμά της το 1932  η εταιρεία λειτουργούσε 2.660 καταστήματα και δημοσίευσε ετήσιες πωλήσεις άνω των 180 εκατομμυρίων δολαρίων. Τον Νοέμβριο του 1922, ο Saunders προσπάθησε να συμπιέσει το σημαντικό σύντομο ενδιαφέρον για τις μετοχές, αυξάνοντας την τιμή της μετοχής από 40 σε 120 και κερδίζοντας πολλά εκατομμύρια. Οι Διοικητές του Χρηματιστηρίου αντέδρασαν και έβγαλαν τις μετοχές από το Διοικητικό Συμβούλιο, αναγκάζοντας τελικά τον Saunders να παραδώσει τα περιουσιακά του στοιχεία στις τράπεζες που τον είχαν χρηματοδοτήσει. Ο Σάντερς έχασε εννέα εκατομμύρια δολάρια.

Μετά από αυτά τα γεγονότα, η εταιρεία χωρίστηκε και πωλήθηκε σε περιφερειακές αλυσίδες παντοπωλείων, συμπεριλαμβανομένων των Kroger , Safeway , National Tea και Colonial. Το 1935, και τα 179 καναδικά Piggly Wiggly πωλήθηκαν επίσης στο Canada Safeway, το οποίο συγχωνεύτηκε με το Sobeys το 2013.

Αφού έχασε τον έλεγχο του Piggly Wiggly, ο Saunders δεν είχε άλλη σχέση με την εταιρεία, αν και παρέμεινε το ενδιαφέρον του για τις αυτοματοποιημένες αγορές, με τις οποίες πειραματίστηκε αρχικά με το κατάστημα Keedoozle μέχρι το θάνατό του το 1953.

Το Όνομα Piggly Wiggly
Σύμφωνα με τον ιστότοπο Piggly Wiggly, ο Saunders ήταν «απρόθυμος» να εξηγήσει την προέλευση του ονόματος της εταιρείας. Υπάρχουν δύο θεωρίες: Μια ιστορία λέει ότι, ενώ ταξίδευε με τρένο, κοίταξε έξω από το παράθυρό του και είδε πολλά μικρά γουρούνια να παλεύουν να μπουν κάτω από έναν φράχτη, κάτι που τον ώθησε να σκεφτεί την ομοιοκαταληξία.

Κάποιος τον ρώτησε κάποτε γιατί επέλεξε ένα τόσο ασυνήθιστο όνομα για την εταιρεία του και εκείνος απάντησε: «Έτσι οι άνθρωποι θα κάνουν αυτήν ακριβώς την ερώτηση!!!».

Σήμερα η Piggly Wiggly λειτουργεί στις αμερικανικές νότιες και μεσοδυτικές περιοχές και διευθύνεται από την Piggly Wiggly, LLC, θυγατρική της C&S Wholesale Grocers. Υπάρχουν συνολικά 499 ανεξάρτητα καταστήματα Piggly Wiggly που λειτουργούν σε 18 πολιτείες, κυρίως σε μικρότερες πόλεις και κωμοπόλεις.

Πηγή: wikipedia, International Association For Food Protection

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πατατάκια: Ευρήματα μελέτης σε 14 μάρκες για επικίνδυνες ουσίες, φυσικοχημικές και αισθητηριακές ιδιότητες

Πόσο ικανοποιείται η απαίτηση των καταναλωτών, για πιο υγιεινά πατατάκια χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση και την ποιότητα.

Μελομακάρονα εμπορίου: Το συντηρητικό που περιέχουν και το “ψεύτικο” συστατικό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συντηρητικά και τα πρόσθετα στα μελομακάρονα εμπορίου.

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο