ΑρχικήΝέαΗ απώλεια της γεύσης και της οσμής για όσους νόσησαν από covid...

Η απώλεια της γεύσης και της οσμής για όσους νόσησαν από covid έχει «σκοτώσει» την αγάπη για το φαγητό

2 λεπτά ανάγνωσης

Επιμέλεια Βιργινία Κιμπουρόπουλου

Έχουν περάσει κάτι περισσότερο από δύο χρόνια από την είσοδο του COVID-19 στις ζωές μας. Πολλοί από εμάς σίγουρα έχουμε νοσήσει ή ξέρουμε ανθρώπους που έχουν νοσήσει, με τα συμπτώματα να ποικίλλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η απώλεια την όσφρησης και της γεύσης, ωστόσο, ανήκουν στα πιο πολυσυζητημένα.

- Advertisement -

Σε έρευνα που πραγματοποίησε η βρετανική υπηρεσία διανομής φαγητού Gousto, με συμμετέχοντες 2000 ανθρώπους, το 57% δήλωσε πως η απώλεια γεύσης και οσμής, τους έχει στερήσει πλέον τη χαρά του φαγητού και του μαγειρέματος. Πιο συγκεκριμένα, το 21% των συμμετεχόντων της έρευνας δεν τρώει πια τα αγαπημένα του φαγητά εξαιτίας της απώλειας οσμής, ενώ το 17% δεν μπορεί να αντιληφθεί την μυρωδιά των αγαπημένων του φαγητών και ροφημάτων. Ένα περαιτέρω 20% δεν έχει ανακτήσει ακόμη την οσμή του.

Ακόμη, σχεδόν το 1\3 των όσων συμμετείχαν στην έρευνα αγχώνονται ότι δεν θα γευτούν ποτέ ξανά τα αγαπημένα τους γεύματα, γεγονός που τους δημιουργεί καταθλιπτικά συναισθήματα. Ως απόρροια αυτού, ένα ποσοστό περίπου 10% δήλωσε ότι μαγειρεύει και τρώει λιγότερο. Εντυπωσιακό είναι πως το 33% των ερωτηθέντων, δοκίμασε να ανακτήσει τη γεύση του δοκιμάζοντας έντονες γεύσεις π.χ σκελίδες σκόρδο, ενώ το 43% πρόσθεσαν στη μαγειρική τους  δυνατές γεύσεις και επιπλέον μπαχαρικά, ελπίζοντας ότι αυτό θα τους βοηθούσε να γευτούν σωστά.

- Advertisement -

Η Gousto αναφέρει πως η  όσφρηση συνδέεται εγγενώς με τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι απολαμβάνουν τις γεύσεις, κάτι που πολλοί (61%) παραδέχονται ότι έχουν παραβλέψει, δηλαδή  την «εκπαίδευση στην όσφρηση» που μπορεί να ενισχύσει, ακόμη και να βοηθήσει στην ανάκτηση της όσφρησης της εμπειρίας της γεύσης. Για το σκοπό αυτό, οι ειδικοί της Gousto και στην απώλεια όσφρησης AbScent  δημιούργησαν ένα κιτ περιορισμένης έκδοσης «Flavour Saviour». Το κιτ είναι περιορισμένης έκδοσης και έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τους καταναλωτές να «ερωτευτούν ξανά το φαγητό», διεγείροντας τους υποδοχείς οσμής που μπορούν να ξεκλειδώσουν τη γεύση.

Πηγή: newfoodmagazine.com

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Για πρώτη φορά στην Ευρώπη αντισώματα γρίπης Η5Ν1 σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής – Τι έδειξαν οι αναλύσεις στο γάλα

Οι επιστήμονες εντόπισαν αντισώματα του H5N1 σε γαλακτοπαραγωγές αγελάδες, ανοίγοντας νέο κεφάλαιο στην επιτήρηση της γρίπης των πτηνών στην Ευρώπη.

Listeria στα RTE τρόφιμα: Ο φάκελος που θα ζητά ο ΕΦΕΤ στους ελέγχους μετά την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2024/2895

Από την 1η Ιουλίου 2026 οι επιχειρήσεις που παράγουν τρόφιμα έτοιμα προς κατανάλωση θα πρέπει να διαθέτουν τεκμηριωμένο φάκελο για τη Listeria monocytogenes. Τι προβλέπει ο Κανονισμός (ΕΕ) 2024/2895 και ποια στοιχεία θα ζητά ο ΕΦΕΤ κατά τους επίσημους ελέγχους

Εκθέσεις βιωσιμότητας επιχειρήσεων: Τι αλλάζει με τα αναθεωρημένα ESRS και το νέο εθελοντικό πρότυπο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τα αναθεωρημένα πρότυπα ESRS, μειώνοντας τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας, ενώ εισάγει νέο εθελοντικό πρότυπο για επιχειρήσεις εκτός του πεδίου εφαρμογής της CSRD.