Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
16.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η απώλεια της γεύσης και της οσμής για όσους νόσησαν από covid έχει «σκοτώσει» την αγάπη για το φαγητό

ΑρχικήΝέαΗ απώλεια της γεύσης και της οσμής για όσους νόσησαν από covid έχει «σκοτώσει» την αγάπη για το φαγητό
spot_img

Επιμέλεια Βιργινία Κιμπουρόπουλου

Έχουν περάσει κάτι περισσότερο από δύο χρόνια από την είσοδο του COVID-19 στις ζωές μας. Πολλοί από εμάς σίγουρα έχουμε νοσήσει ή ξέρουμε ανθρώπους που έχουν νοσήσει, με τα συμπτώματα να ποικίλλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η απώλεια την όσφρησης και της γεύσης, ωστόσο, ανήκουν στα πιο πολυσυζητημένα.

Σε έρευνα που πραγματοποίησε η βρετανική υπηρεσία διανομής φαγητού Gousto, με συμμετέχοντες 2000 ανθρώπους, το 57% δήλωσε πως η απώλεια γεύσης και οσμής, τους έχει στερήσει πλέον τη χαρά του φαγητού και του μαγειρέματος. Πιο συγκεκριμένα, το 21% των συμμετεχόντων της έρευνας δεν τρώει πια τα αγαπημένα του φαγητά εξαιτίας της απώλειας οσμής, ενώ το 17% δεν μπορεί να αντιληφθεί την μυρωδιά των αγαπημένων του φαγητών και ροφημάτων. Ένα περαιτέρω 20% δεν έχει ανακτήσει ακόμη την οσμή του.

Ακόμη, σχεδόν το 1\3 των όσων συμμετείχαν στην έρευνα αγχώνονται ότι δεν θα γευτούν ποτέ ξανά τα αγαπημένα τους γεύματα, γεγονός που τους δημιουργεί καταθλιπτικά συναισθήματα. Ως απόρροια αυτού, ένα ποσοστό περίπου 10% δήλωσε ότι μαγειρεύει και τρώει λιγότερο. Εντυπωσιακό είναι πως το 33% των ερωτηθέντων, δοκίμασε να ανακτήσει τη γεύση του δοκιμάζοντας έντονες γεύσεις π.χ σκελίδες σκόρδο, ενώ το 43% πρόσθεσαν στη μαγειρική τους  δυνατές γεύσεις και επιπλέον μπαχαρικά, ελπίζοντας ότι αυτό θα τους βοηθούσε να γευτούν σωστά.

Η Gousto αναφέρει πως η  όσφρηση συνδέεται εγγενώς με τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι απολαμβάνουν τις γεύσεις, κάτι που πολλοί (61%) παραδέχονται ότι έχουν παραβλέψει, δηλαδή  την «εκπαίδευση στην όσφρηση» που μπορεί να ενισχύσει, ακόμη και να βοηθήσει στην ανάκτηση της όσφρησης της εμπειρίας της γεύσης. Για το σκοπό αυτό, οι ειδικοί της Gousto και στην απώλεια όσφρησης AbScent  δημιούργησαν ένα κιτ περιορισμένης έκδοσης «Flavour Saviour». Το κιτ είναι περιορισμένης έκδοσης και έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τους καταναλωτές να «ερωτευτούν ξανά το φαγητό», διεγείροντας τους υποδοχείς οσμής που μπορούν να ξεκλειδώσουν τη γεύση.

Πηγή: newfoodmagazine.com

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα