Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
12.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Carrefour «παρατείνει τη διάρκεια ζωής» 500 τροφίμων

ΑρχικήΝέαΗ Carrefour «παρατείνει τη διάρκεια ζωής» 500 τροφίμων
spot_img

Ποια τρόφιμα θα λήγουν αργότερα.

Στη Γαλλία, η κορυφαία εταιρεία σουπερμάρκετ Carrefour έχει δεσμευτεί από το 2018 να αναδιαμορφώσει την την ελάχιστη ημερομηνία αντοχής, και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και την πραγματική ημερομηνία λήξης, σε μια πρωτοβουλία για την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων.

Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ursula von Der Leyn κατά την τελευταία νομοθετική περίοδο είχε παρουσιάσει ένα σχέδιο αναθεώρησης της ημερομηνίας ελάχιστης διατηρησιμότητας: η διατύπωση «Συχνά καλή μετά» θα προστεθεί μετά την «ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας».

Όπως αναφέρει η μηνιαία εφημερίδα Que Choisr για τα Carrefour: «ορισμένες ημερομηνίες έχουν διαγραφεί. Σε ορισμένες συσκευασίες, όπως το αλάτι, η ζάχαρη, το ξύδι ή ορισμένα γλυκά, μπορούμε να διαβάσουμε τις λέξεις «Φυλάσσεται χωρίς χρονικούς περιορισμούς» ακολουθούμενες από τις οδηγίες αποθήκευσης». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον κανονισμό 1169/11 σε ορισμένα προϊόντα – όπως αλάτι, ζάχαρη, ζαχαρωτά, τσίχλες, ξύδι, αλκοόλ και κρασί – είναι δυνατόν να μην αναφέρεται η ΤΜΚ.

Πράγματι, ο Bertrand Swiderski, διευθυντής βιώσιμης ανάπτυξης του ομίλου Carrefour, εξηγεί στο γαλλικό μηνιαίο περιοδικό: « Το έχουμε κάνει ιδίως για το αλάτι, τη ζάχαρη, το ξύδι ή ορισμένα γλυκά, αλλά δεσμευόμαστε από έναν ευρωπαϊκό κανονισμό που παραθέτει έναν περιοριστικό κατάλογο τροφίμων για τα οποία επιτρέπεται η απουσία ελάχιστης ημερομηνίας διατηρησιμότητας».

Εν τω μεταξύ, η Carrefour έχει ξεκινήσει μια πρωτοβουλία: «Έχουμε έρθει σε επαφή με την Επιτροπή, ώστε ο κατάλογος να τροποποιηθεί και να συμπεριλάβει και άλλα προϊόντα χωρίς κίνδυνο αλλοίωσης, όπως το μέλι, τα ζυμαρικά, το ρύζι ή οι φακές».

Όπου η απλή κατάργηση της ημερομηνίας λήξης δεν ήταν δυνατή, συνεχίζει η Que Choisir, η Carrefour πραγματοποίησε δοκιμές με στόχο την παράταση της διάρκειας ζωής των προϊόντων.

Από τη στιγμή που η υγιεινή ασφάλεια ήταν εγγυημένη και οι οργανοληπτικές ιδιότητες (γεύση, οπτική εμφάνιση, υφή κ.λπ.) διατηρούνταν, οι ημερομηνίες παρατάθηκαν: 6 μήνες επιπλέον για τα ζυμαρικά, το ρύζι και τις κόκκινες φακές, 1 έτος για τα τουρσιά.

Ορισμένες «παρατάσεις» δόθηκαν επίσης σε νωπά προϊόντα: έως 1 μήνα για το γάλα UHT και την κρέμα γάλακτος ή τα ξηρά λουκάνικα , 1 έως 3 εβδομάδες για το βούτυρο , 20 ημέρες για το μπέικον , 10 για το τυρί Emmental ή το λευκό τυρί, κλπ. Και αυτό, χωρίς να αλλάξει ο κατάλογος των συστατικών.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πατατάκια: Ευρήματα μελέτης σε 14 μάρκες για επικίνδυνες ουσίες, φυσικοχημικές και αισθητηριακές ιδιότητες

Πόσο ικανοποιείται η απαίτηση των καταναλωτών, για πιο υγιεινά πατατάκια χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση και την ποιότητα.

Μελομακάρονα εμπορίου: Το συντηρητικό που περιέχουν και το “ψεύτικο” συστατικό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συντηρητικά και τα πρόσθετα στα μελομακάρονα εμπορίου.

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο