Πόσα χρήματα ξοδεύουν τα νοικοκυριά για κρέας – Τι δείχνει η Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ.
Σημαντική αύξηση στα χρήματα που δαπανά το μέσο νοικοκυριό για την αγορά κρέατος και προϊόντων κρέατος κατέγραψε η Ελληνική Στατιστική Αρχή στην Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών του 2022. Οι ανατιμήσεις αποτυπώνονται στη μέση μηνιαία δαπάνη, η οποία είναι 74,1€, αυξημένη κατά 11,1% σε σχέση με το 2021, αλλά και στη μικρή υποχώρηση της κατανάλωσης κατά 2,2%. Η αύξηση δεν οφείλεται όμως σε ανάκαμψη της αγοράς, αλλά στις σημαντικές αυξήσεις τιμών την περασμένη χρονιά, που επηρέασε όλα τα τρόφιμα.
Εντυπωσιακές είναι οι αλλαγές στο καταναλωτικό αλλά και στο διατροφικό μοντέλο αν κάνουμε τη σύγκριση με το 2009, τελευταία «κανονική» χρονιά πριν μπει η χώρα μας σε αλλεπάλληλες κρίσεις.
Από την αναλυτική επεξεργασία των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία δημοσιεύεται στο τρέχον τεύχος του περιοδικού Meat News, εξάγονται ενδιαφέροντα συμπεράσματα, όπως:
- Και το 2022 οι μηνιαίες δαπάνες του μέσου νοικοκυριού για κρέας και προϊόντα κρέατος αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό της συνολικής δαπάνης για είδη διατροφής – 22,2%.
- Με αναγωγή της μέσης μηνιαίας δαπάνης στο σύνολο του έτους, προκύπτει ότι το 2022 τα νοικοκυριά διέθεσαν περισσότερα από 3,66 δισ. ευρώ για να αγοράσουν 509 χιλιάδες τόνους κρέατος και προϊόντων του, σχεδόν 400 εκατ. περισσότερα από την ακριβώς προηγούμενη χρονιά.
- Τη μερίδα του… λέοντος απορροφά το βόειο κρέας με 37,6% της συνολικής δαπάνης και ακολουθούν τα πουλερικά με 20,3%, το χοιρινό με 17,6% και το αιγοπρόβειο βρίσκεται αρκετά χαμηλά με 8,5%.
- Τα πουλερικά έχουν γίνει το βασικότερο είδος κρέατος που αγοράζουν τα νοικοκυριά, κατέχοντας ποσοστό 33,6% στο σύνολο της κατανάλωσης (ποσότητα) κρέατος και προϊόντων κρέατος
- Το μέσο νοικοκυριό έχει μειώσει την κατανάλωση κρέατος και προϊόντων του σχεδόν δυο κιλά το μήνα από το 2009, ενώ και η μηνιαία δαπάνη του για αγορά κρέατος έχει μειωθεί κατά 10€ περίπου. Σε ποσοστά η μείωση κατανάλωσης ανάμεσα στο 2022 και το 2009 είναι -14,4% και η μείωση δαπάνης -11,8%!
- Μεγάλη είναι η πτώση του αιγοπρόβειου κρέατος, το οποίο το 2022 είχε σχεδόν τη μισή κατανάλωση από όση είχε το 2009 (-45,6%).
- Πηγή: meatnews.gr