Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
18.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η δαπάνες των Ελλήνων για κρέας

ΑρχικήΝέαΚαταναλωτήςΗ δαπάνες των Ελλήνων για κρέας
spot_img

Πόσα χρήματα ξοδεύουν τα νοικοκυριά για κρέας – Τι δείχνει η Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ.

Σημαντική αύξηση στα χρήματα που δαπανά το μέσο νοικοκυριό για την αγορά κρέατος και προϊόντων κρέατος κατέγραψε η Ελληνική Στατιστική Αρχή στην Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών του 2022. Οι ανατιμήσεις αποτυπώνονται στη μέση μηνιαία δαπάνη, η οποία είναι 74,1€, αυξημένη κατά 11,1% σε σχέση με το 2021, αλλά και στη μικρή υποχώρηση της κατανάλωσης κατά 2,2%. Η αύξηση δεν οφείλεται όμως σε ανάκαμψη της αγοράς, αλλά στις σημαντικές αυξήσεις τιμών την περασμένη χρονιά, που επηρέασε όλα τα τρόφιμα.

Εντυπωσιακές είναι οι αλλαγές στο καταναλωτικό αλλά και στο διατροφικό μοντέλο αν κάνουμε τη σύγκριση με το 2009, τελευταία «κανονική» χρονιά πριν μπει η χώρα μας σε αλλεπάλληλες κρίσεις.

Από την αναλυτική επεξεργασία των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία δημοσιεύεται στο τρέχον τεύχος του περιοδικού Meat News, εξάγονται ενδιαφέροντα συμπεράσματα, όπως:

  • Και το 2022 οι μηνιαίες δαπάνες του μέσου νοικοκυριού για κρέας και προϊόντα κρέατος αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό της συνολικής δαπάνης για είδη διατροφής – 22,2%.
  • Με αναγωγή της μέσης μηνιαίας δαπάνης στο σύνολο του έτους, προκύπτει ότι το 2022 τα νοικοκυριά διέθεσαν περισσότερα από 3,66 δισ. ευρώ για να αγοράσουν 509 χιλιάδες τόνους κρέατος και προϊόντων του, σχεδόν 400 εκατ. περισσότερα από την ακριβώς προηγούμενη χρονιά.
  • Τη μερίδα του… λέοντος απορροφά το βόειο κρέας με 37,6% της συνολικής δαπάνης και ακολουθούν τα πουλερικά με 20,3%, το χοιρινό με 17,6% και το αιγοπρόβειο βρίσκεται αρκετά χαμηλά με 8,5%.
  • Τα πουλερικά έχουν γίνει το βασικότερο είδος κρέατος που αγοράζουν τα νοικοκυριά, κατέχοντας ποσοστό 33,6% στο σύνολο της κατανάλωσης (ποσότητα) κρέατος και προϊόντων κρέατος
  • Το μέσο νοικοκυριό έχει μειώσει την κατανάλωση κρέατος και προϊόντων του σχεδόν δυο κιλά το μήνα από το 2009, ενώ και η μηνιαία δαπάνη του για αγορά κρέατος έχει μειωθεί κατά 10€ περίπου. Σε ποσοστά η μείωση κατανάλωσης ανάμεσα στο 2022 και το 2009 είναι -14,4% και η μείωση δαπάνης -11,8%!
  • Μεγάλη είναι η πτώση του αιγοπρόβειου κρέατος, το οποίο το 2022 είχε σχεδόν τη μισή κατανάλωση από όση είχε το 2009 (-45,6%).
  • Πηγή: meatnews.gr

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα