Η ΕΕ θεωρεί ότι ο αριθμός των μη συμμορφώσεων, είναι μικρός για να επεκταθεί η διαδικασία ψυχρής επεξεργασίας σε όλα τα εσπεριδοειδή.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να μην επεκτείνει την απαίτηση ψυχρής επεξεργασίας σε όλα τα εσπεριδοειδή από τη Νότια Αφρική ή σε εκείνα από άλλα έθνη που κινδυνεύουν από παράσιτα. Αυτή η απαίτηση, εφαρμόστηκε αρχικά αποκλειστικά στα πορτοκάλια από τη Νότια Αφρική το 2022 μετά την πίεση που άσκησαν οι ευρωπαίοι παραγωγοί προκειμένου να αντιμετωπιστούν παράσιτα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Incofruit Hellas η Ευρωπαϊκή Επιτροπής εκτιμά ότι δεν υπήρξαν παραβιάσεις που να απαιτούν ύπαρξη νέων μέτρων με ψυχρή επεξεργασία. Δεδομένου του μικρού αριθμού μη συμμορφώσεων που παρατηρήθηκαν, η Επιτροπή επέλεξε να μην επιβάλει αυτή τη μεταχείριση σε άλλα νοτιοαφρικανικά εσπεριδοειδή, και οι τυχόν μελλοντικοί πρόσθετοι περιορισμοί θα βασίζονται σε τεχνικά και επιστημονικά στοιχεία και θα αποφασιστούν μετά από διμερείς διαβουλεύσεις με τις χώρες εταίρους.
Οι προϋποθέσεις εισαγωγής πορτοκαλιών που εφαρμόστηκαν το 2022 για τα πορτοκάλια απαιτούν από τον εξαγωγέα να διαθέτει το νέο φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό που να δείχνει ότι τα πορτοκάλια του έχουν καλλιεργηθεί σε εγκεκριμένο μέρος, να αποδείξει ότι συμμορφώθηκε με τη θερμοκρασία που ορίζεται στον νέο κανόνα, τόσο στη φάση της προψύξης όσο και κατά τη διάρκεια της ίδιας της ψυχρής επεξεργασίας. Οι κανονισμοί απαιτούν προψύξη στους 5oC στην αρχή και επεξεργασία κατά τη μεταφορά στους -1oC έως 2oC βαθμούς για 25 ημέρες. Οι εξαγωγείς μπορούν να επιλέξουν από δύο επιλογές: μια κρύα επεξεργασία μεταξύ -1oC και 0oC για 16 ημέρες ή μεταξύ -1oC και 2oC για 20 ημέρες. Και στις δύο περιπτώσεις, οι χειριστές θα πρέπει να προψύξουν στους 0oC και 2oC, αντίστοιχα.