Συνολικά εκφράστηκαν 52 συγκεκριμένες εμπορικές ανησυχίες στην συνεδρίαση του ΠΟΕ, η πλειοψηφία εκ των οποίων αφορούσαν την ΕΕ.
H τελευταία συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) για την ασφάλεια των τροφίμων έθεσε στο επίκεντρο την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους περιορισμούς της.
Συγκεκριμένα, οι χώρες που συμμετείχαν στη συνεδρίαση, εκ των οποίων οι 10 ακούστηκαν για πρώτη φορά, έθεσαν 52 συγκεκριμένες εμπορικές ανησυχίες (STC), στην Επιτροπή Υγειονομικών και Φυτοϋγειονομικών Μέτρων (SPS) του ΠΟΕ νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο Food Safety News, κατά τη συνεδρίαση καλύφθηκε μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ανώτατων επιπέδων υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων (MRL), των ζωικών ασθενειών και των μέτρων που σχετίζονται με τον COVID-19. Οι νέες εμπορικές ανησυχίες που εκφράστηκαν για πρώτη φορά, όπως προαναφέρθηκε, περιελάμβαναν περιορισμούς στο κρέας, απαιτήσεις υγειονομικής πιστοποίησης, κανονισμούς για τα πιστοποιητικά υγείας των ζώων, πρότυπα ασφάλειας τροφίμων και κανονισμούς για τη βιταμίνη D3.
Στο στόχαστρο η ΕΕ
Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στη συνεδρίαση, η Νότια Αφρική είναι δυσαρεστημένη με τους περιορισμούς των εισαγωγών από την ΕΕ στο κρέας στρουθοκαμήλου και η Ρωσία εξέφρασε ανησυχίες για τα μέτρα έγκρισης της Ιαπωνίας για τα πουλερικά και τις διαδικασίες της Ναμίμπια για το βόειο κρέας.
Η Ινδία ήταν μία από τις 10 χώρες που ανησυχούσαν για τους κανόνες της ΕΕ που ορίζουν ανώτατα επίπεδα φυτοφαρμάκων σε τρόφιμα και ζωοτροφές φυτικής και ζωικής προέλευσης.
Επιπρόσθετα, παρελθοντικές ανησυχίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τις αμφιβολίες της Κίνας σχετικά με τον κανονισμό της ΕΕ για την υγεία των ζώων και τα επίσημα πιστοποιητικά για τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, το ζήτημα της ΕΕ με τους νέους κανόνες εισαγωγής του Κατάρ για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τις καθυστερήσεις της ΕΕ στην έγκριση εισαγωγών κορεατικής σούπας.
Αρκετές από τις εμπορικές ανησυχίες που είχαν τεθεί σε προηγούμενες συνεδριάσεις κάλυπταν τις ανοχές στα φυτοφάρμακα και το περιβάλλον, τη νομοθεσία για τους ενδοκρινικούς διαταράκτες και τα κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα, το κολλαγόνο για ανθρώπινη κατανάλωση και τις απαιτήσεις φυτοϋγειονομικής πιστοποίησης.
Από πλευράς τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέβαλαν πρόταση για μια σύνοδο σχετικά με την επικοινωνία κινδύνου SPS, με έμφαση στις αντιλήψεις του κοινού για θέματα που αφορούν τα τρόφιμα, την τεχνολογία, την υγεία και το περιβάλλον.
Η επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Μαρτίου 2023.