ΑρχικήΝέαΟμαδική αγωγή εργαζομένων κατά κολοσσών κρέατος για "συνομωσία" στη διατήρηση χαμηλών μισθών

Ομαδική αγωγή εργαζομένων κατά κολοσσών κρέατος για “συνομωσία” στη διατήρηση χαμηλών μισθών

2 λεπτά ανάγνωσης

Η αγωγή, η οποία αναφέρει ονόματα, όπως JBS, Cargill, και Tyson Foods, θα μπορούσε να περιλαμβάνει εργαζομένους τους από το 2014 έως σήμερα. Τι αναφέρει η κυβέρνηση Μπάιντεν σχετικά με την υπόθεση.

Οι κολοσσιαίες εταιρείες της βιομηχανίας κρέατος, συμπεριλαμβανομένων των JBS USA, Cargill, Hormel Foods, Tyson Foods, Perdue Farms και Smithfield Foods, κατηγορούνται για συνωμοσία στη διατήρηση χαμηλών μισθών των εργαζομένων τους.

- Advertisement -

Συγκεκριμένα, σε ομαδική αγωγή που κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Κολοράντο νωρίτερα αυτόν τον μήνα, πρώην υπάλληλοι επεξεργασίας στις εταιρείες ισχυρίστηκαν αντεργατικές πρακτικές από τις εταιρείες, προκειμένου να κρατήσουν τους μισθούς των εργαζομένων τους χαμηλούς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Food Dive, αν η αγωγή πιστοποιηθεί, θα μπορούσε να περιλαμβάνει όλους όσους απασχολούνται σε όλες αυτές τις εταιρείες από το 2014 έως σήμερα.

- Advertisement -

Αναλυτικότερα, η ομαδική αγωγή ισχυρίζεται ότι οι μεταποιητές κρέατος είχαν μυστικές ετήσιες συναντήσεις για να συζητήσουν την αποζημίωση των εργαζομένων τους. Οι εταιρείες κατηγορούνται πως αντλούσαν δεδομένα για τους εργαζομένους από την εταιρεία συλλογής δεδομένων Agri Stats.

Επιπλέον, φαίνεται πως κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, συζητήθηκαν τα αποτελέσματα μιας έρευνας από την εταιρεία συμβούλων αποζημιώσεων WMS & Company, η οποία επίσης κατηγορείται στην αγωγή.

Οι εργαζόμενοι κατηγορούσαν τους παραγωγούς κρέατος για συνομωσίες με σκοπό τις χαμηλές απολαβές για χρόνια.

Συλλογικά, οι κατηγορούμενες εταιρείες ελέγχουν περισσότερο από το 80% της συνολικής παραγωγής κόκκινου κρέατος στις ΗΠΑ και διαθέτουν περίπου 140 εργοστάσια επεξεργασίας. Διατηρώντας τους μισθούς αρκετά τυποποιημένους, καθώς και προσθέτοντας ρήτρες μη ανταγωνισμού στις συμβάσεις εργασίας, είναι δύσκολο για τους εργαζόμενους να μετακινηθούν σε άλλες θέσεις εργασίας που πληρώνουν καλύτερα, υποστηρίζει η αγωγή.

Εκτός από το ότι η υπόθεση βρέθηκε στο στόχαστρο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που κατέθεσε αγωγή κατά των συμπράξεων κατά των εταιρειών Cargill, Sanderson Farms και Wayne Farms, τράβηξε έντονα και αρνητική προσοχή από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος εκτός από τη λήψη μέτρων ενάντια σε τέτοιες συνομωσίες, υποστήριξε επίσης ενέργειες για τη διάλυση του μονοπωλίου επεξεργασίας κρέατος. 

Νωρίτερα φέτος, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε τη δέσμευση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε κονδύλια του Αμερικανικού Σχεδίου Διάσωσης για να βοηθήσει τους ανεξάρτητους παραγωγούς κρέατος να ανταγωνιστούν τους κολοσσούς της βιομηχανίας. Αναμένεται, λοιπόν, να δούμε εάν η δέσμευση θα υλοποιηθεί και θα αποφέρει θετικά αποτελέσματα.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Τα τρόφιμα υψηλού κινδύνου που μπαίνουν στη νέα λίστα της ΕΕ για αυξημένους ελέγχους

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει κατάλογο προϊόντων υψηλού κινδύνου και θέτει το σχέδιο κανονισμού σε δημόσια διαβούλευση.

«Μην το τρώτε»: Οι αρχές τεσσάρων χωρών καλούν τους καταναλωτές να αποφεύγουν αυτό το τρόφιμο λόγω καρκινογόνου αρσενικού

Διεθνείς αρχές προειδοποιούν για την παρουσία υψηλών επιπέδων ανόργανου αρσενικού, σε τρόφιμο που διατίθεται και στην ευρωπαϊκή αγορά.

Μπιμπερό: Νέα πρότυπα ασφαλείας για τα πλαστικά που χρησιμοποιούν τα βρέφη

Η αναθεώρηση των κανόνων για τα βρεφικά προϊόντα φέρνει στο επίκεντρο τις χημικές ουσίες που μπορεί να μεταναστεύσουν από τα πλαστικά υλικά και τις απαιτήσεις για αυστηρότερους ελέγχους