Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η ΕΕ προκρίνει την πάταξη της αλιείας στη Βαλτική Θάλασσα

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΗ ΕΕ προκρίνει την πάταξη της αλιείας στη Βαλτική Θάλασσα
spot_img

Ενέργειες της ΕΕ για τη πάταξη φαινομένων υπεραλίευσης στη Βαλτική Θάλασσα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τα συνολικά επιτρεπόμενα αλιεύματα (TAC) για τη Βαλτική Θάλασσα για το 2025, τα οποία θα συζητηθούν τον Οκτώβριο, από τους υπουργούς της ΕΕ.

Πρότεινε περιοριστικές ποσοστώσεις στη Βαλτική Θάλασσα για όλα τα είδη εκτός από τη ρέγγα, ενώ ζήτησε επίσης αυστηρότερη εφαρμογή των αλιευτικών κανόνων της ΕΕ.

Η Επιτροπή πρότεινε να μειωθούν στην κύρια λεκάνη της Βαλτικής Θάλασσας τα αλιεύματα σολομού (-36%), στον Κόλπο της Φινλανδίας (-20%) και τα αλιεύματα παπαλίνας κατά (-42%) σε ολόκληρη τη Βαλτική Θάλασσα.

Ενώ η στοχευμένη αλιεία γάδου έχει απαγορευτεί από το 2019, τα αναπόφευκτα παρεμπίπτοντα αλιεύματα στη Δυτική Βαλτική Θάλασσα πρέπει να μειωθούν κατά 73%, στην Ανατολική Βαλτική κατά 68% και στη Δυτική Βαλτική κατά 50%, σύμφωνα με την Επιτροπή.

Οι περιορισμοί αυτοί έρχονται σε ένα πλαίσιο κατάρρευσης των ιχθυαποθεμάτων στη Βαλτική Θάλασσα, μια περιοχή 400.000 km² που συνορεύει με εννέα χώρες από τη Δανία έως τη Ρωσία.

Η υπεραλίευση έχει αναγνωριστεί ως η αιτία της κατάρρευσης, η οποία συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες, με την πίεση να αυξάνεται σταθερά, ιδίως για τη ρέγγα και την παπαλίνα που αλιεύονται για να τροφοδοτήσουν τις φάρμες σολομού.

Ως απάντηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε το καλοκαίρι του 2023 την πλήρη απαγόρευση της αλιείας ρέγγας στην κεντρική Βαλτική και τον Βοτνιακό Κόλπο, με βάση τις επιστημονικές συστάσεις του Διεθνούς Συμβουλίου για την Εξερεύνηση των Θαλασσών (ICES).

Όμως η απαγόρευση απορρίφθηκε τον Οκτώβριο του 2023 από το Συμβούλιο, το οποίο συμφώνησε σε μείωση των TAC για τη ρέγγα κατά 43%.

Το Συμβούλιο της ΕΕ αναμένεται να εξετάσει την πρόταση της Επιτροπής κατά τη σύνοδό του στις 21 και 22 Οκτωβρίου 2024.

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_24_4401

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο Ευρωπαϊκός συναγερμός για τα δηλητηριώδη πατατάκια

Αναφορά στην έκθεση του ευρωπαϊκού ACN για τα δηλητηριώδη πατατάκια που έχουν διανεμηθεί σε 23 χώρες.

Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε σήμερα από την ελληνική αγορά μολυσμένο ισπανικό κρέας

Μετά από εργαστηριακές αναλύσεις εντοπίστηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός σαλμονέλα.

Σουβλάκια: Πόσο επιβλαβής είναι η κατανάλωση καμένου κρέατος και τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο

Πώς μπορεί να μειωθεί η πιθανότητα σχηματισμού επιβλαβών ενώσεων από το ψήσιμο του κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο