Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, 2024
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η ΕΕ προτείνει απαγόρευση του όρου “ψάρι” στα ψάρια φυτικής προέλευσης

ΑρχικήΝέαΗ ΕΕ προτείνει απαγόρευση του όρου "ψάρι" στα ψάρια φυτικής προέλευσης
spot_img

Ακρόαση Fishy στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Χορτοφάγων (EVU) εξέφρασε ανησυχίες και αγανάκτηση, μετά την πρόσφατη ακρόαση της Επιτροπής Αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (PECH) σχετικά με τη χρήση όρων που σχετίζονται με τα ψάρια φυτικής προέλευσης. 

Η EVU συμμετείχε στην ακρόαση για να εκπροσωπήσει την οπτική των καταναλωτών, αλλά τόνισε την απουσία εκπροσώπησης από τον τομέα των θαλασσινών με βάση τα φυτά, σε αντίθεση με τη δυσανάλογη παρουσία της ιχθυοβιομηχανίας. Στην πραγματικότητα, από τους πέντε προσκεκλημένους ομιλητές, μόνο η EVU εκπροσώπησε την υπόθεση υπέρ των σημερινών ονομασιών. Αυτό εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη διαφάνεια, τη δικαιοσύνη και την πιθανή μεροληψία στη συνεχιζόμενη συζήτηση.

Ο Rafael Pinto, Διευθυντής Πολιτικής στην EVU, τόνισε κατά τη διάρκεια της ακρόασης ότι προηγούμενες προτάσεις που περιορίζουν τις ονομασίες για εναλλακτικά κρέατα φυτικής προέλευσης είχαν καταψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Υποστήριξε επίσης ότι οι καταναλωτές είναι σκόπιμοι στις επιλογές τους, δηλώνοντας, «Οι καταναλωτές δεν μπερδεύονται. Οι καταναλωτές δεν επιλέγουν αυτά τα προϊόντα τυχαία, αλλά μάλλον με πρόθεση». Παρουσίασε επίσης εκτεταμένα δεδομένα που αποδεικνύουν σταθερά ότι οι καταναλωτές δεν εξαπατώνται και ότι η μη χρήση «παραδοσιακών» ονομάτων μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε μεγαλύτερη σύγχυση.

Σύμφωνα με την έκθεση του 2023 Smart Protein Project , μια μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ που εξέτασε περισσότερους από 7.000 καταναλωτές σε 10 χώρες, το 84% των καταναλωτών ήταν εξοικειωμένοι με τα φυτικά προϊόντα ψαριών. Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, η EVU τόνισε δεδομένα από μελέτες σε επίπεδο ΕΕ και ανά χώρα, όπως η Αυστρία και η Ισπανία, που δείχνουν ότι οι καταναλωτές κατανοούν σε μεγάλο βαθμό αυτά τα προϊόντα και συμφωνούν με την τρέχουσα χρήση της ονομασίας, αρκεί να γίνει σαφής η φυτική φύση των προϊόντων.

Αυτές οι συζητήσεις είναι παράλληλες με προηγούμενες συζητήσεις σχετικά με τις ονομασίες κρέατος με βάση τα φυτά και προτείνουν μια άστοχη ιεράρχηση των γλωσσικών ανησυχιών έναντι της αντιμετώπισης επειγουσών περιβαλλοντικών προκλήσεων. Η EVU συνεχίζει να καλεί τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αναγνωρίσουν τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι εναλλακτικές λύσεις με βάση τα φυτά στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, στη μείωση της κατανάλωσης πόρων και στην προώθηση ενός πιο βιώσιμου συστήματος τροφίμων.

Η EVU προέτρεψε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να επανεξετάσει την προσέγγισή του, τονίζοντας τη σημασία της ενθάρρυνσης ανοιχτών και χωρίς αποκλεισμούς διαλόγου που αντικατοπτρίζουν τις διαφορετικές προοπτικές και τις συνεισφορές όλων των ενδιαφερομένων. Η EVU τόνισε ότι τα νομοθετικά μέτρα θα πρέπει να υποστηρίζουν την καινοτομία σε φυτικές εναλλακτικές λύσεις αντί να παρεμποδίζουν την πρόοδο στη μετάβαση προς ένα πιο βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα τροφίμων.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία , η αξία των πωλήσεων θαλασσινών φυτικής προέλευσης στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 326% μεταξύ 2020 και 2022 σε 43 εκατομμύρια ευρώ σε ολόκληρη την ΕΕ. Σε χώρες όπως η Ισπανία, η κατηγορία κατέγραψε μια εκπληκτική αύξηση 10.700% στις πωλήσεις μονάδων.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρουσίαση εδώ:

https://acs.europarl.connectedviews.eu/embed/meeting/?refid=20231129-1430-COMMITTEE-PECH&start=231129140454&end=231129162500&language=en&autoplay=false&fullscreen=false&logo=true&subtitles=1

Πηγή: euroveg.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο