Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
12.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Ελλάδα ενημέρωσε το RASFF για μολυσμένα ζυμαρικά προέλευσης Γαλλίας

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ Ελλάδα ενημέρωσε το RASFF για μολυσμένα ζυμαρικά προέλευσης Γαλλίας
spot_img

Νέα ειδοποίηση των Ελληνικών Αρχών στο Ευρωπαϊκό Σύστημα RASFF.

Οι Ελληνικές αρχές ενημέρωσαν σήμερα το Ευρωπαϊκό Σύστημα ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών για επικίνδυνα τρόφιμα RASFF. Η προειδοποίηση έκανε λόγο για μολυσμένα ζυμαρικά και πιο συγκεκριμένα για στιγμιαία νουντλς προέλευσης Γαλλίας στα οποία εντοπίστηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός Bacillus cereus.

Τα στιγμαία νουντλς έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια ένα παγκόσμιο “φαινόμενο”. Περισσότερες από 100 δισεκατομμύρια μερίδες στιγμιαία Noodles καταναλώνονται κάθε χρόνο σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Ένωσης Instant Noodles. Το 2022, καταναλώθηκαν 121,2 δισεκατομμύρια μερίδες instant noodles σε περισσότερες από 50 χώρες, σημειώνοντας αύξηση 2,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα στιγμιαία νουντλς είναι ήδη μαγειρεμένα ζυμαρικά που έχουν υποστεί επεξεργασία με λάδι καρυκευμάτων και αρωματική σκόνη. Έχουν εξελιχθεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή φαγητά ευκολίας που προτιμούν οι καταναλωτές παγκοσμίως λόγω της ευκολίας, της απλότητας προετοιμασίας, της σχετικά μεγαλύτερης διάρκειας ζωής, της σταθερότητας σε θερμοκρασία δωματίου, του εύρους γεύσεων και του λογικού κόστους.

Όμως λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε υγρασία, τα noodles είναι ευαίσθητα σε μικροβιακή αλλοίωση. Ο Bacillus cereus είναι βακτήριο ευρείας εξάπλωσης στο περιβάλλον και είναι προαιρετικά αναερόβια (αναπτύσσονται δηλαδή σε συνθήκες έλλειψης οξυγόνου). Τέτοιοι βάκιλλοι μπορεί να βρεθούν στο έδαφος, τη σκόνη, τον αέρα, το νερό και τα φυτά. Κατά συνέπεια, οι ωμές τροφές φυτικής προέλευσης είναι η κύρια πηγή του B. cereus. Κατά συνέπεια, εντοπίζεται ως μολυσματικός παράγοντας διαφόρων τροφίμων, όπως μοσχάρι, γαλοπούλα, ρύζι, δημητριακά, φασόλια, λαχανικά, φρούτα, κλπ.

Το B. cereus είναι ένας μικροοργανισμός υψηλού κινδύνου που προκαλεί τροφιμογενείς ασθένειες από noodles. Έχουν αναφερθεί αρκετές περιπτώσεις τροφιμογενών ασθενειών που προκαλούνται από την κατανάλωση μολυσμένων νουντλς. Το B. cereus είναι πιο πιθανό να πολλαπλασιαστεί και να παράγει τοξίνες σε τρόφιμα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε άμυλο. Το 2018, μια τροφογενής ασθένεια εμφανίστηκε σε ένα γυμνάσιο, η οποία προκλήθηκε από την κατανάλωση υγρών νουντλς ρυζιού μολυσμένα με B. cereus , με κύρια κλινική εκδήλωση τη διάρροια σε 68 περιπτώσεις. Επειδή το B. cereus αποσυνθέτει κυρίως σάκχαρα, τα μολυσμένα τρόφιμα δεν έχουν εμφανείς αλλοιώσεις και ξινές οσμές και οι αισθητηριακές ιδιότητες των μολυσμένων τροφίμων είναι βασικά φυσιολογικές, γεγονός που οδηγεί εύκολα στην κατανάλωσή τους. 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο