Πόσοι άνθρωποι μπορούν να αντέξουν οικονομικά ένα σωστό γεύμα στην ΕΕ;
Το 2022, το 8,3% του πληθυσμού της ΕΕ δεν ήταν σε θέση να αντέξει οικονομικά ένα γεύμα που περιείχε κρέας, ψάρι ή ένα ισοδύναμο για χορτοφάγους κάθε δεύτερη μέρα, κατά μία ποσοστιαία μονάδα (pp) υψηλότερο σε σύγκριση με το 2021 (7,3%) σύμφωνα με τη Eurostat. Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη τα άτομα που κινδυνεύουν από φτώχεια , το 2022 το μερίδιο σε επίπεδο ΕΕ ήταν 19,7%, 2,2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από το 2021 (17,5%).
Το 2022, η διαφορά μεταξύ του συνολικού πληθυσμού και του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας όσον αφορά την ικανότητα να προσφέρει ένα σωστό γεύμα ήταν επίσης ορατή σε όλες τις χώρες της ΕΕ: το υψηλότερο ποσοστό ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ένα σωστό γεύμα καταγράφηκε σε Βουλγαρία (44,6%), ακολουθούμενη από τη Ρουμανία (43,0%) και τη Σλοβακία (40,5%), ενώ τέταρτη είναι η Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, το χαμηλότερο μερίδιο καταγράφηκε στην Ιρλανδία (5,0%), ακολουθούμενη από το Λουξεμβούργο (5,1%) και την Κύπρο (5,6%).
Η ικανότητα να πληρώνει κανείς ένα γεύμα με κρέας, κοτόπουλο, ψάρι ή χορτοφαγικό ισοδύναμο κάθε δεύτερη μέρα είναι μεταξύ των στοιχείων που παρατηρούνται σε επίπεδο νοικοκυριού για τον υπολογισμό του ποσοστού σοβαρής υλικής και κοινωνικής στέρησης . Αυτός είναι ένας από τους βασικούς δείκτες του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων – Κοινωνικός πίνακας αποτελεσμάτων δεικτών .
Η ικανότητα να προσφέρει κανείς ένα σωστό γεύμα αποτελεί επίσης μέρος των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) . Ο δεύτερος στόχος «Μηδενική πείνα» ( SDG 2 ) επιδιώκει την εξάλειψη της πείνας και κάθε μορφής υποσιτισμού, διασφαλίζοντας παράλληλα την πρόσβαση σε ασφαλή, θρεπτικά και επαρκή τρόφιμα.