Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
16.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η επίδραση της Μαστίχας Χίου στη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΗ επίδραση της Μαστίχας Χίου στη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου
spot_img

Μελέτη του Ευρωπαϊκού πανεπιστημίου Κύπρου.

Η Μαστίχα Χίου  που από το 1997, έχει χαρακτηριστεί ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), είναι ένας φυσικός θησαυρός της Ελλάδας που προσφέρει πολλά πιθανά οφέλη σε διάφορες διαταραχές λόγω των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της. Ανασκόπηση που διενήργησε το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είχε στόχο να διερευνήσει την επίδραση της συμπλήρωσης μαστίχας Χίου στη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD).

Οι ερευνητές ανέλυσαν μελέτες που είχαν δημοσιευτεί στις βάσεις δεδομένων PubMed/Medline και EBSCO μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023. Στις μελέτες που επιλέχθηκαν είχαν εξεταστεί άτομα με διάγνωση IBD και η περίοδος παρέμβασης κυμαινόταν μεταξύ 3 και 7 ημερών για μελέτες σε ζώα και 4 εβδομάδων έως 6 μηνών για μελέτες σε ανθρώπους. Τα συμπληρώματα μαστίχας Χίου κυμαίνονταν μεταξύ 2,2 και 2,8 g/ημέρα για κλινικές μελέτες. Η πλειονότητα των μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Μαστίχα Χίου έχει σημαντική αντιοξειδωτική και φλεγμονώδη δράση στην IBD.

Αυτή η συστηματική ανασκόπηση υποδηλώνει ότι η Μαστίχα Χίου μπορεί να έχει θετική επίδραση στη ρύθμιση και τη διαχείριση της νόσου IBD. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες κλινικές δοκιμές υψηλής ποιότητας για την παροχή αξιόπιστων και συγκεκριμένων συμπερασμάτων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της Μαστίχας Χίου σε αυτη τη νόσο. Τέτοιες μελέτες θα υποστηρίξουν περαιτέρω τη χρήση της Μαστίχας Χίου ως αξιόπιστη θεραπευτική επιλογή για την φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

Για να διαβάσετε τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Medicinal Food πατήστε ΕΔΩ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα