ΑρχικήΝέαΗ Επιτροπή της ΕΕ προτείνει παρόμοιο προϋπολογισμό Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για το...

Η Επιτροπή της ΕΕ προτείνει παρόμοιο προϋπολογισμό Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για το 2025

3 λεπτά ανάγνωσης

Η Επιτροπή επιδιώκει να διαθέσει 53,8 δισεκατομμύρια ευρώ για την ΚΓΠ το επόμενο έτος, αμετάβλητα σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2024.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Τετάρτη 19 Ιουνίου ετήσιο προϋπολογισμό της ΕΕ ύψους 199,7 δισ. ευρώ για το 2025, από 189,3 δισ. ευρώ φέτος.

- Advertisement -

Το σχέδιο προϋπολογισμού περιλαμβάνει επίσης 900 εκατ. ευρώ για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας, τα οποία είναι μειωμένα από 1,1 δισ. ευρώ το 2024.

Η Επιτροπή ανέφερε ότι το ταμείο έχει ως στόχο “να ενισχύσει την ανθεκτικότητα των τομέων της γεωργίας-διατροφής και της αλιείας και να παράσχει το απαραίτητο πεδίο για τη διαχείριση κρίσεων”.

- Advertisement -

Το σχέδιο προϋπολογισμού θα συμπληρωθεί από πληρωμές ύψους 72 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα καταβληθούν στο πλαίσιο του NextGenerationEU, του μέσου της ΕΕ για την ανάκαμψη μετά την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το ποσό αυτό ανερχόταν σε 113 δισ. ευρώ φέτος.

Η Επιτροπή δήλωσε ότι αυτό το “σημαντικό χρηματοδοτικό κονδύλιο θα στηρίξει την ΕΕ στην επίτευξη των πολιτικών προτεραιοτήτων της, ενσωματώνοντας παράλληλα τις αλλαγές που συμφωνήθηκαν στην ενδιάμεση αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ)”.

- Advertisement -

Από αυτό το σύνολο, 771 εκατομμύρια ευρώ θα κατευθυνθούν στο πρόγραμμα LIFE για τη στήριξη του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και της προσαρμογής σε αυτήν.

Θα διατεθούν επίσης 1,5 δισ. ευρώ για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης “για να διασφαλιστεί ότι η πράσινη μετάβαση θα λειτουργήσει για όλους”.

49,2 δισ. ευρώ προτείνονται για την περιφερειακή ανάπτυξη και τη συνοχή για τη στήριξη της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής, καθώς και για υποδομές που υποστηρίζουν την πράσινη μετάβαση και έργα προτεραιότητας της ΕΕ.

Ο επίτροπος για τον προϋπολογισμό και τη διοίκηση Γιοχάνες Χαν δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ «εξακολουθεί να παρέχει στην Ευρώπη τα μέσα για την αντιμετώπιση των σημερινών και μελλοντικών προκλήσεων».

Ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός θα στηρίξει “την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση” και θα αυξήσει τη συνολική ανθεκτικότητα της Ένωσης.

«Καταφέραμε επίσης να ενισχύσουμε τη θέση μας σε εξωτερικό επίπεδο: Η ενδιάμεση αναθεώρηση του ΠΔΠ ήταν απαραίτητη για να μπορέσει η ένωσή μας να ανταποκριθεί στις συνέπειες του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία σε σταθερή βάση, να ενισχύσει την ικανότητά μας να ανταποκρινόμαστε στις φυσικές καταστροφές και να δώσουμε απαντήσεις στον παγκόσμιο ανταγωνισμό σε βασικές κρίσιμες τεχνολογίες», δήλωσε.


- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων: Οι “30 Εντολές” που μπορούν να αποτρέψουν μια τροφική δηλητηρίαση

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων, το cibum συγκεντρώνει 30 πρακτικές οδηγίες που μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στη μείωση των τροφιμογενών περιστατικών και στην προστασία της δημόσιας υγείας

Παρθένο ελαιόλαδο: Ελλάδα και Γαλλία στις χώρες με ευρήματα φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με την EFSA

Αυξημένα τα ευρήματα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο παρθένο ελαιόλαδο σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων

Ελλάδα: Ποιος φταίει για την ακρίβεια στα τρόφιμα; Τι απαντούν οι εκπρόσωποι του κλάδου

Η βιομηχανία και το λιανεμπόριο αποδίδουν τις ανατιμήσεις στο υψηλό ενεργειακό κόστος, τις διεθνείς πιέσεις και τις αυξήσεις στα νωπά προϊόντα, απορρίπτοντας τις κατηγορίες περί υπερβολικών κερδών