Το νομοθετικό σώμα της Καλιφόρνια ψήφισε νομοσχέδιο το οποίο απαγορεύει τη χρήση έξι χημικών ουσιών στα τρόφιμα που σερβίρονται στα δημόσια σχολεία.
Η Καλιφόρνια έγινε η πρώτη πολιτεία που ψήφισε ένα νομοσχέδιο το οποίο, αν υπογραφεί σε νόμο, θα απαγορεύει τη χρήση των συστατικών που βρίσκονται σε ορισμένα δημοφιλή δημητριακά, παγωτά, ποτά, καραμέλες, παγωτά, πατατάκια με γεύση τυριού, ζελέ και άλλα, σύμφωνα με την Environmental Working Group, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση περιβαλλοντικής υγείας που συνυπέγραψε το νόμο με το Consumer Reports.
Γνωστός ως νόμος της Καλιφόρνια για την ασφάλεια των σχολικών τροφίμων και εισαχθείς από τον Δημοκρατικό βουλευτή Jesse Gabriel τον Φεβρουάριο, το νομοσχέδιο 2316 της Συνέλευσης απαγορεύει σε σχολική περιφέρεια, ή σχολείο τσάρτερ με τάξεις από το νηπιαγωγείο έως τη 12η τάξη να προσφέρουν τρόφιμα ή ποτά που περιέχουν κόκκινη χρωστική αρ. 40, κίτρινες χρωστικές αρ. 5 και 6, μπλε χρωστικές αρ. 1 και 2 και πράσινη χρωστική αρ. 3.
Ο Κυβερνήτης της Καλιφόρνια, ο Δημοκρατικός Gavin Newsom, έχει προθεσμία μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου για να υπογράψει το νομοσχέδιο, το οποίο, εάν νομιμοποιηθεί, θα τεθεί σε ισχύ στις 31 Δεκεμβρίου 2027.
Η Καλιφόρνια φιλοξενεί το μεγαλύτερο δημόσιο σχολικό σύστημα στη χώρα, με περισσότερους από 6,3 εκατομμύρια μαθητές και 10.000 σχολεία.
Το νομοσχέδιο απορρέει από τις ανησυχίες ότι οι χρωστικές αυτές θα βλάψουν την ικανότητα των παιδιών να μαθαίνουν, καθώς έχουν συνδεθεί με μαθησιακές δυσκολίες και μειωμένη προσοχή των παιδιών, σύμφωνα με μελέτη του 2021 από το Γραφείο Αξιολόγησης Κινδύνων Περιβαλλοντικής Υγείας της Καλιφόρνια.
Ο νόμος είναι «σημαντικός για μένα ως γονέας, είναι σημαντικός για μένα ως κάποιος που πάλεψε με τη ΔΕΠΥ ως παιδί και είναι σημαντικός για μένα ως γονέας ενός παιδιού που παλεύει με τη ΔΕΠΥ», δήλωσε ο Gabriel. «Γνωρίζουμε ότι οι συνθετικές χρωστικές ουσίες τροφίμων που στοχεύει αυτό το νομοσχέδιο μπορούν να προκαλέσουν βλάβη σε όλα τα παιδιά, αλλά γνωρίζουμε ότι υπάρχει ιδιαίτερα έντονος αντίκτυπος σε πολλούς νέους μας με ΔΕΠΥ και άλλες προκλήσεις».
«Η επανεκτίμηση της ασφάλειας των χημικών ουσιών στα τρόφιμα, καθώς νέα, σχετικά δεδομένα γίνονται διαθέσιμα, αποτελεί προτεραιότητα για τον FDA», ανέφερε ο οργανισμός σε ανακοίνωσή του. «Ο FDA επανεξέτασε την έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις των χρωστικών προσθέτων στη συμπεριφορά των παιδιών, συμπεριλαμβανομένης της βιβλιογραφικής ανασκόπησης που αναφέρεται στο νομοσχέδιο. Το σύνολο των επιστημονικών στοιχείων δείχνει ότι τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν δυσμενείς επιπτώσεις όταν καταναλώνουν τρόφιμα που περιέχουν πρόσθετα χρωστικών ουσιών, αλλά ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι ορισμένα παιδιά μπορεί να είναι ευαίσθητα σε αυτά».
Εκτός από τις αξιολογήσεις του ίδιου του FDA, ο οργανισμός υποστηρίζει επίσης και συμμετέχει σε διεθνείς αξιολογήσεις κινδύνου που διεξάγονται στο πλαίσιο της Κοινής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα Πρόσθετα Τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών/Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
«Όλες οι χρωστικές που αναφέρονται έχουν υποβληθεί πρόσφατα σε αξιολογήσεις για την ασφάλεια στα τρόφιμα από την JEFCA και κρίθηκαν ασφαλείς για χρήση στα τρόφιμα υπό τις τρέχουσες συνθήκες χρήσης», δήλωσε ο FDA.
Ωστόσο, ο οργανισμός θα συνεχίσει να αξιολογεί την αναδυόμενη επιστήμη και να διασφαλίζει την ασφάλεια των εγκεκριμένων χρωστικών προσθέτων, μεταξύ άλλων με τη διοργάνωση δημόσιας συνεδρίασης τον Σεπτέμβριο για την επανεξέταση της διαδικασίας αξιολόγησης των χημικών ουσιών στα τρόφιμα μετά την κυκλοφορία τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση.