Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024
19.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Καθιέρωση σήματος πιστοποίησης για το Ελληνικό μέλι στο επίκεντρο σύσκεψης στο ΥΠΑΑΤ

ΑρχικήΝέαΗ Καθιέρωση σήματος πιστοποίησης για το Ελληνικό μέλι στο επίκεντρο σύσκεψης στο ΥΠΑΑΤ
spot_img

Την αξία του Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Μητρώου και του Ελληνικού σήματος στο μέλι, ανέπτυξε μέσω τηλεδιάσκεψης με εκπροσώπους της Γ.Γ. Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή και εμπλεκόμενους φορείς, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σίμος Κεδίκογλου.

Ο ΥφΑΑΤ κατά την τοποθέτησή του υποστήριξε με θέρμη την ανάγκη να επικρατήσει διεθνώς το ελληνικό σήμα που αποτελεί ασπίδα προστασίας για το ελληνικό μέλι, προκειμένου να αναδειχθεί η μοναδική ποιότητά του. 

«Πρέπει να καθιερωθεί ειδικό σήμα που θα πιστοποιεί την ελληνικότητα του μελιού, αυτός είναι ο στόχος και πρέπει να το επικοινωνήσουμε μέσω καμπάνιας. Να μάθουν μέσω αυτής, το κέρδος που αποκομίζουν οι μελισσοκόμοι όντας δηλωμένοι στο Ηλεκτρονικό Μητρώο»,τόνισε και προσέθεσε αναφερόμενος στις νοθείες και τις ελληνοποιήσεις ότι «η μόνη απάντηση είναι ο εξονυχιστικός έλεγχος που θα αποδεικνύει τη γνησιότητά του με βάση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που έχει».

Στην σύσκεψη ήταν γενική η παραδοχή ότι παρά τις αρχικές αντιδράσεις για το Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο και δυσπιστίες που εξέφρασε μερίδα παραγωγών και φορέων, τελικά «ο κόσμος της μελισσοκομίας το αγκάλιασε», και αυτό αποδεικνύεται από την κατακόρυφη αύξηση τόσο του αριθμού των κυψελών που δηλώνονται, όσο και του αριθμού των μελισσοκόμων που εντάχθηκαν στο Μητρώο.

«Θεσπίζεται και καθιερώνεται η μελισσοκομική ταυτότητα για όλους τους ενεργούς επαγγελματίες ως μέσον ταυτοποίησης, διακρίβωσης και διασταύρωσης των πληροφοριών που εμπεριέχονται σε αυτήν», εξήγησε ο Προϊστάμενος του Τμήματος Μελισσοκομίας, Σηροτροφίας & Λοιπών Ζωικών Οργανισμών, κ.Μάριος Τζιτζινάκης και προσέθεσε ότι « Η κατοχή της εν λόγω ταυτότητας, θα είναι απαραίτητο στοιχείο κατά τη διαδικασία διακίνησης των μελισσοκομικών προϊόντων. Έχει στηθεί ένας αρκετά σοβαρός μηχανισμός αποτροπής δήλωσης ψευδών στοιχείων, με τον τρόπο αυτό προστατεύονται οι συνεπείς μελισσοκόμοι οι οποίοι δηλώνουν τα πραγματικά στοιχεία από εκείνους που δηλώνουν ψευδή. Στόχος είναι η πλήρης ψηφιοποίηση του μελισσοκομικού κλάδου», τόνισε.

Οι μελισσοκόμοι θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους στις ψηφιακές υπηρεσίες (πλατφόρμες) που βρίσκονται ανηρτημένες στο www.gov.gr και στο πόρταλ του ΥΠΑΑΤ (http://www.minagric.gr). Στο ηλεκτρονικό Μητρώο, έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα 46.750 μελισσοκόμοι, εκ των οποίων οι 20.761 έχουν κάνει αιτήσεις για 2.182.284 κατεχόμενες κυψέλες.

Η εκπρόσωπος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ κα. Σπέντζου, αφού συνεχάρη τον κ. Κεδίκογλου και τους συμμετέχοντες για την προσπάθεια αυτή, επισήμανε ότι το Μητρώο θα μπορούσε να εμπλουτισθεί και με περαιτέρω πληροφορίες όπως είναι οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις.

Καταλήγοντας, ο κ. Κεδίκογλου εξήρε τη σπουδαιότητα του ισοζυγίου μελιού και επαναβεβαίωσε ότι για την καταχώριση του ελληνικού προϊόντος, πέρα από την ιχνηλασιμότητα που δρομολογείται μέσω του επιστημονικού συμβουλίου που συγκροτείται στο ΥΠΑΑΤ, απαραίτητοι είναι οι αγορανομικοί έλεγχοι.

Όλα τα μέρη συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με απώτερο σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ανάδειξη της αξίας του ελληνικού μελιού.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επεξεργασμένα τρόφιμα και φάρμακα απώλειας βάρους: Μια επικίνδυνη σχέση

Πως βιομηχανία υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων "βοηθά" τη βιομηχανία φαρμάκων απώλειας βάρους.

EFSA: Διαβούλευση για μέγιστο επιθυμητό επίπεδο βιταμίνης Ε λόγω κινδύνων για την υγεία

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Ε.

Νέα απειλή για την ασφάλεια τροφίμων αποκαλύφθηκε από τον FΑΟ

Οι τρεις κορυφαίοι ένοχοι πίσω από ιογενείς τροφιμογενείς ασθένειες σύμφωνα με τον FAO.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα