ΑρχικήPicksNews Line"Μεσ' τη βρώμα" Ιρλανδικά εστιατόρια - Τι εντόπισαν οι ελεγκτές - Λουκέτο...

“Μεσ’ τη βρώμα” Ιρλανδικά εστιατόρια – Τι εντόπισαν οι ελεγκτές – Λουκέτο σε πέντε επιχειρήσεις

2 λεπτά ανάγνωσης

Συσσώρευση υπολειμμάτων τροφής, περιττώματα τρωκτικών κάτω από τα ράφια, ακατάλληλες θερμοκρασίες συντήρησης και απουσία ετικετών σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης ήταν μόνο μερικοί από τους λόγους για τους οποίους επιβλήθηκαν εκτελεστικά διατάγματα σε επιχειρήσεις τροφίμων της Ιρλανδίας, τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με την Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας (FSAI), εκδόθηκαν έξι εκτελεστικά διατάγματα, συμπεριλαμβανομένων πέντε εντολών κλεισίματος και μίας απαγορευτικής εντολής, για παραβάσεις της νομοθεσίας όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων τον Ιανουάριο του 2022.

- Advertisement -

Στη μία περίπτωση το εκτελεστικό διάταγμα της FSAI ανέφερε ότι την ημέρα της επιθεώρησης, ο εξουσιοδοτημένος αξιωματικός της FSAI βρήκε στοιχεία «παρασκευής και χειρισμού τροφίμων ζωικής προέλευσης».

Βρέθηκαν τέσσερα κιβώτια μοσχαρίσιο κρέας που δεν έφεραν ετικέτα και υπήρχαν επίσης αρκετές σακούλες με κόκαλα από χοιρινό μπούτι και κόκκαλα κοτόπουλου χωρίς σήμανση. Ο υπεύθυνος της επιχείρησης τροφίμων δεν ήταν σε θέση να διαθέσει επαρκείς πληροφορίες για να καθορίσει τον προμηθευτή των κρεάτων και να δώσει τις βασικές πληροφορίες ιχνηλασιμότητας.

- Advertisement -

Ελλείψει κατάλληλης ιχνηλασιμότητας, δεν μπορεί να διαπιστωθεί εάν τα τρόφιμα έχουν παραχθεί, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για τα τρόφιμα και έτσι, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να διατεθούν στην αγορά μη ασφαλή τρόφιμα.

Η εντολή ανέφερε επίσης ότι η εγκατάσταση που χρησιμοποιούσε αυτή η επιχείρηση τροφίμων δεν είχε εγκριθεί από την αρμόδια αρχή για τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνταν, συγκεκριμένα την προετοιμασία και το χειρισμό τροφίμων ζωικής προέλευσης.

- Advertisement -

Σε άλλους χώρους επιχειρήσεων τροφίμων παρατηρήθηκαν:

  • Εκτεθειμένες σωληνώσεις και σάπιο ξύλο σε εγκαταστάσεις ανδρικού προσωπικού
  • Απoδείξεις ότι ο καθαρισμός και η απολύμανση δεν πραγματοποιούνταν με επαρκή συχνότητα για την αποφυγή κινδύνου μόλυνσης
  • χαλασμένα τρόφιμα και βρωμιά σε δοχεία αποθήκευσης τροφίμων και εξοπλισμό όπου αποθηκεύονταν τα τρόφιμα
  • Ράφια στα οποία αποθηκευόταν ο εξοπλισμός τροφίμων και προετοιμασίας τροφίμων επικαλυμμένα με βρωμιά και γράσο
  • Καμία επισήμανση σε προπαρασκευασμένα τρόφιμα σε ψυγείο ή σε τρόφιμα στην κατάψυξη
  • Απουσία συστημάτων και διαδικασιών που να επιτρέπουν την ιχνηλασιμότητα
  • Κατεψυγμένα γεύματα με συστατικά υψηλού κινδύνου παράγονταν επί τόπου, αλλά δεν διατηρούνταν στη σωστή θερμοκρασία

H διευθύνουσα σύμβουλος της FSAI, Dr. Pamela Byrne χαρακτήρισε «απαράδεκτο το να συνεχίζουμε να διαπιστώνουμε μη – συμμόρφωση με τη νομοθεσία για την ασφάλεια των τροφίμων.

Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων που δεν εκπληρώνουν τις νομικές τους υποχρεώσεις και δε διασφαλίζουν την ασφάλεια και την υγιεινή των τροφίμων, δυνητικά θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πελατών τους.

Τα εκτελεστικά διατάγματα – ιδίως οι εντολές κλεισίματος και οι απαγορευτικές εντολές – επιδίδονται σε επιχειρήσεις τροφίμων μόνο όταν έχει εντοπιστεί σοβαρός κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών ή όπου υπάρχει μια σειρά από συνεχιζόμενες σοβαρές παραβιάσεις της νομοθεσίας για τα τρόφιμα και όχι για μικρές παραβιάσεις», είπε επισημαίνοντας ότι υπάρχουν εκτεταμένοι πόροι για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων.

Πηγή: www.agriland.ie

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Παρθένο ελαιόλαδο: Ελλάδα και Γαλλία στις χώρες με ευρήματα φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με την EFSA

Αυξημένα τα ευρήματα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο παρθένο ελαιόλαδο σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων

Ελλάδα: Ποιος φταίει για την ακρίβεια στα τρόφιμα; Τι απαντούν οι εκπρόσωποι του κλάδου

Η βιομηχανία και το λιανεμπόριο αποδίδουν τις ανατιμήσεις στο υψηλό ενεργειακό κόστος, τις διεθνείς πιέσεις και τις αυξήσεις στα νωπά προϊόντα, απορρίπτοντας τις κατηγορίες περί υπερβολικών κερδών

Διαιτολόγος, σύμβουλος διατροφής, «ολιστικός διατροφολόγος» – Τι σημαίνει κάθε τίτλος στην Ελλάδα και σε ποιον να απευθυνθείτε

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν δεκάδες τίτλοι που ακούγονται επιστημονικοί. Μόνο ένας είναι νομικά κατοχυρωμένος