Ο θεσμός του κρητικού διατροφικού πολιτισμού.
«Η κρητική γαστρονομία αποτελεί ένα ισχυρό διαβατήριο που καθιερώνει την Κρήτη, ως έναν τόπο όπου η γεωγραφία συναντιέται με την παράδοση και διασυνδέεται ο πρωτογενής τομέας με τον τουρισμό», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης χαιρετίζοντας στις Μαργαρίτες Μυλοποτάμου, τις τριήμερες εκδηλώσεις «Κρητικός Διατροφικός Πολιτισμός. Γη- τροφή- υγεία» που οργανώνει η Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή «ΠΛΟΗΓΟΣ» με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.
Λαμβάνοντας υπόψη τις επιμέρους τοπικές παραδόσεις ως βασική συνιστώσα διαμόρφωσης του μοντέλου της κρητικής διατροφής και την ύπαιθρο ως τον θεματοφύλακά της, ο θεσμός του κρητικού διατροφικού πολιτισμού, υλοποιείται κάθε χρόνο σε μια διαφορετική περιοχή της κρητικής υπαίθρου συμπεριλαμβάνοντας επιμέρους περιφερειακές περιοχές και χωριά. Όραμά του είναι ν’ αποτελέσει παγκρήτιο και διεθνή κοινό τόπο συνάντησης, διαλόγου, δικτύωσης, δράσης και ανάδειξης για τον κρητικό διατροφικό πολιτισμό και να συμβάλλει στην ενεργοποίηση και ενδυνάμωση των τοπικών συστημάτων μέσω ετήσιων σταθερών πολιτιστικών και αναπτυξιακών δράσεων.
Στο πλαίσιο αυτό συνδράμει καθοριστικά η Περιφέρεια Κρήτης, μέσα από την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών πόρων, με τη Στρατηγική της Έξυπνης Εξειδίκευσης, με τη λειτουργία της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, προωθεί τη συνεργασία των παραγωγικών φορέων της Αγροδιατροφής, των Επιστημονικών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων προκειμένου από κοινού, όπως τόνισε ο Σταύρος Αρναουτάκης, «να αναδείξουμε την αξία του Κρητικού Διατροφικού Πολιτισμού, να εισάγουμε μια σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών που κινητοποιούν τα τοπικά συστήματα, τους φορείς και τους συλλόγους και βεβαίως να προωθήσουμε τη στροφή προς την βιώσιμη και ποιοτική γεωργία».
Με δεδομένη την στρατηγική επιλογή να θέσει σε προτεραιότητα την ανάδειξης της κρητικής διατροφής, η Περιφέρεια Κρήτης συνεχίζει τη συνεργασία με τους Δήμους της Κρήτης, τα επιμελητήρια, τις ενώσεις των παραγωγών, τους αναπτυξιακούς φορείς, όπως ο Πλοηγός, αναδεικνύοντας τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Κρήτη, με αιχμή του δόρατος τον τομέα του Διατροφικού Πολιτισμού, μέσα από τις τοπικές συνέργειες, οι οποίες προσφέρουν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών. Στην αφετηρία των τριήμερων εκδηλώσεων, ο Περιφερειάρχης Κρήτης συνεχάρη τα στελέχη του Πλοηγού για την άριστη προετοιμασία, τα στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού, τα μέλη της Πανεπιστημιακές Κοινότητας, τους εκπροσώπους Ευρωπαϊκών Φορέων, τα μέλη τοπικών δικτύων παραγωγών, τονίζοντας πως «η Κρητική διατροφή, είναι μια κοινωνική πρακτική, ένα σύνολο δεξιοτήτων, γνώσης, πρακτικών και παραδόσεων, που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά, μέσα στο χρόνο και στο χώρο, παραμένοντας στενά συνδεδεμένη με την ιστορία και την παράδοση, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα του νησιού».