Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η μέλισσα είναι ψάρι; Δικαστήριο στις ΗΠΑ λέει ότι θα μπορούσε να είναι!

ΑρχικήΝέαΗ μέλισσα είναι ψάρι; Δικαστήριο στις ΗΠΑ λέει ότι θα μπορούσε να είναι!
spot_img

Εκεί που νομίζαμε ότι τα έχουμε ακούσει όλα, προκύπτει αυτό και αναθεωρούμε: οι μέλισσες θεωρούνται πλέον ψάρια σε ορισμένες περιπτώσεις. Αυτό αποφάνθηκε δικαστήριο της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ.

Ένα εφετείο του Σακραμέντο αποφάνθηκε στις 31 Μαΐου ότι ορισμένες μέλισσες μπορούν νόμιμα να θεωρηθούν ψάρια σύμφωνα με τον νόμο για τα απειλούμενα είδη της Καλιφόρνια.

Γιατί όμως το δικαστήριο αποφάσισε ότι οι μέλισσες μπορούν να θεωρηθούν ψάρια;

Η συζήτηση σχετικά με την ταξινόμηση των μελισσών ως ψαριών χρονολογείται από το 2018, όταν τρεις ομάδες δημόσιου συμφέροντος, το Κέντρο για την Ασφάλεια των Τροφίμων, η Εταιρεία Xerces για τη Διατήρηση των Ασπόνδυλων και οι Υπερασπιστές της Άγριας Ζωής, ήθελαν τέσσερις τύποι μελισσών να αναφέρονται ως απειλούμενοι και να προστατεύονται από την CESA.

Το πρόβλημα ήταν όμως, ότι η CESA προστατεύει “αυτόχθονα είδη ή υποείδη κάποιου πτηνού, θηλαστικού, ψαριού, αμφίβιου, ερπετού ή φυτού“. Οπότε, από αυτή τη συνθήκη απουσιάζουν τα έντομα.

Οι ομάδες δημόσιου συμφέροντος υποστήριξαν, ωστόσο, ότι οι μέλισσες ταιριάζουν πραγματικά με τον ορισμό της CESA για ένα ψάρι: «ένα άγριο ψάρι, μαλάκιο, καρκινοειδές, ασπόνδυλο, αμφίβιο, ή μέρος / ωοτοκία οποιουδήποτε από αυτά τα ζώα».

Η λέξη κλειδί εδώ είναι “ασπόνδυλα“. Επειδή οι μέλισσες είναι ασπόνδυλα, τα τέσσερα είδη μέλισσας ταιριάζουν τεχνικά σύμφωνα με τον ορισμό της CESA για τα “ψάρια” και επομένως μπορούν να προστατευθούν στην Καλιφόρνια ως απειλούμενα είδη, όπως αποφάνθηκε αρχικά το δικαστήριο.

Ωστόσο, η απόφαση ανατράπηκε το 2020 από το Ανώτατο Δικαστήριο της κομητείας του Σακραμέντο, όταν επτά γεωργικές ομάδες υποστήριξαν ότι τα «ασπόνδυλα» αναφερόντουσαν «μόνο σε θαλάσσια ασπόνδυλα» — όχι σε έντομα. Η ανατροπή ήρθε από το 3ο Περιφερειακό Εφετείο της Καλιφόρνια, το οποίο όπως αναφέρει το Deseret News, απέρριψε την απόφαση αυτή και στις 31 Μαΐου αποφάνθηκε ότι οι μέλισσες όντως ταιριάζουν με τον ορισμό του “ψαριού”.

“Αν και ο όρος ψάρια είναι κοινώς κατανοητός για να αναφέρεται σε υδρόβια είδη, η ορολογία που χρησιμοποιεί ο νομοθέτης στον ορισμό των ψαριών στο άρθρο 45 δεν είναι τόσο περιορισμένος”, ανέφερε το δικαστήριο στην απόφασή του.

Πώς θα επηρεάσει η απόφαση τις μέλισσες;

Τέσσερα είδη μέλισσας, η μέλισσα Crotch, η μέλισσα Franklin, η μέλισσα Suckley cuckoo και η δυτική μέλισσα, είναι πλέον επιλέξιμα να γίνουν επίσημα απειλούμενα είδη στο πλαίσιο του νόμου για τα απειλούμενα είδη της Καλιφόρνια, όπως ανέφερε το CNN.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο