Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023
20.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η οικολογική ετικέτα τροφίμων στο επίκεντρο επιχειρήσεων και καταναλωτών

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΗ οικολογική ετικέτα τροφίμων στο επίκεντρο επιχειρήσεων και καταναλωτών
spot_img

Όπως τα προϊόντα ανταγωνίζονται τώρα με βάση την τιμή, στο μέλλον, οι καταναλωτές θα μπορούν να συγκρίνουν προϊόντα με βάση τη βιωσιμότητα. 

Όπως είδατε και χθες μέσα από το Cibum, η Γαλλική κυβέρνηση συνεργάζεται με το Foundation Earth, προκειμένου να διαλυθεί κάθε είδους σύγχυση μεταξύ των καταναλωτών για το θέμα της οικολογικής επισήμανσης των τροφίμων. Δεν είναι η πρώτη αλλά σίγουρα όχι και η τελευταία φορά, που ακούμε για εναρμόνιση των κανόνων στην ΕΕ σχετικά με την οικολογική ετικέτα, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2024, θα καταστήσει υποχρεωτική την εναρμονισμένη υποβολή εκθέσεων για τις εταιρείες. 

Διάφορες εκδόσεις μιας τέτοιας ετικέτας κυκλοφορούν ήδη και ένας αυξανόμενος αριθμός σουπερμάρκετ πειραματίζεται. Στην Ολλανδία, η Lidl διεξήγαγε μια δοκιμή δίνοντας στον καφέ και το τσάι βαθμολογία μεταξύ Α και Ε. Στο Βέλγιο, η αλυσίδα σουπερμάρκετ Colruyt έχει παράσχει 15.000 προϊόντα με οικολογικό σήμα και καλεί τους καταναλωτές της να εξοικονομήσουν πράσινους πόντους αγοράζοντας βιώσιμα προϊόντα. Μέσω μιας εφαρμογής, οι καταναλωτές μπορούν στη συνέχεια να διανείμουν αυτούς τους πόντους ως συνεισφορές σε έργα με θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο ή να κερδίσουν βιώσιμα δώρα. Το νορβηγικό σούπερ μάρκετ Oda, επίσης πειραματίστηκε με οικολογικές ετικέτες το 2020.

Μια ετικέτα που δίνει σε όλα τα τρόφιμα μια περιβαλλοντική βαθμολογία αποδεικνύεται ότι είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό εργαλείο για τους καταναλωτές. Θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι το κλειδί για να παρακινηθούν οι εταιρείες να διαθέτουν περισσότερα δεδομένα σχετικά με τη βιωσιμότητα των δραστηριοτήτων τους. «Όλα ξεκινούν με δεδομένα», λέει ο Koen Boone, MA, του Wageningen University & Research. «Δεν μπορεί να υπάρξει νέα πολιτική και καινοτομία χωρίς αυτήν». Αυτό είναι και το θέμα της ομιλίας του Koen στη διεθνή σύνοδο κορυφής καινοτομίας F&A Next στην Πανεπιστημιούπολη του Wageningen.

Ο ερευνητής Koen Boone είναι ο Ευρωπαίος Διευθυντής του Sustainability Consortium, μιας συνεργασίας σχεδόν 100 εταιρειών, ΜΚΟ και πανεπιστημίων που επικεντρώνονται στη βιωσιμότητα, υπό τον συντονισμό του Wageningen University & Research. Ο Boone εργάζεται για αυτό που είναι γνωστό ως «εναρμονισμένη» ετικέτα για όλα τα προϊόντα διατροφής. 

Για τους καταναλωτές, το νέο οικολογικό σήμα θα εμφανίζεται ως «περιβαλλοντική βαθμολογία» στα προϊόντα, αλλά αυτή δεν είναι η πιο σημαντική λειτουργία του, λέει ο Boone. «Η ετικέτα παρακινεί τις εταιρείες να γίνουν πιο διαφανείς σχετικά με το πόσο βιώσιμα είναι τα προϊόντα διατροφής τους», λέει ο Boone. «Επειδή η περιβαλλοντική βαθμολογία εμπορευματοποιεί αποτελεσματικά τη βιωσιμότητα, οι εταιρείες είναι πρόθυμες να παρέχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη βιωσιμότητα των δραστηριοτήτων τους». Όπως τα προϊόντα ανταγωνίζονται τώρα με βάση την τιμή, στο μέλλον, οι καταναλωτές θα μπορούν να συγκρίνουν προϊόντα με βάση τη βιωσιμότητα. Αυτό το κάνει και πιο ενδιαφέρον για τις εταιρείες γιατί η αγορά θα γίνει η κινητήρια δύναμη πίσω από τη βιωσιμότητα, τονίζει ο ερευνητής του .

Πηγή: Wageningen

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποιο είδος ψωμιού βοηθά στην απώλεια βάρους – Επιστημονική μελέτη

Η επίδραση της κατανάλωσης ψωμιού με χαμηλή απελευθέρωση ινσουλίνης, στην ανάπτυξη βάρους — Μια πραγματική τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή.

ΕΦΕΤ: Το μεγάλο λάθος του κρεοπωλείου που ευθύνεται για τις δεκάδες δηλητηριάσεις στη Λάρισα

Το πόρισμα του ΕΦΕΤ για το κρεοπωλείο που προκάλεσε δεκάδες τροφικές δηλητηριάσεις την Κυριακή του Πάσχα.

Νέος “βραχνάς” για επιχειρήσεις και καταναλωτές το σύστημα επιστροφής συσκευασίας ποτών και αναψυκτικών

Σύστημα επιστροφής εγγύησης για πλαστικές, μεταλλικές και γυάλινες συσκευασίες ποτών – Επιπλέον χρέωση για τους καταναλωτές και... ταλαιπωρία για τις υπόχρεες επιχειρήσεις.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα