Καθώς οι ελλείψεις σιταριού εξαπλώνονται, διάφορες χώρες παρακολουθούν στενά τη Μαύρη Θάλασσα προτρέποντας την απελευθέρωση των πολυπόθητου σιτηρού από τα λιμάνια της Ουκρανίας.
Εν τω μεταξύ, τα μέτρα προστατευτισμού των τροφίμων κλιμακώνονται καθώς η Γκάνα και η Ουγκάντα έχουν απαγορεύσει τις εξαγωγές τροφίμων σιτηρών. Αυτό ακολουθεί στενά τη Μαλαισία που απαγορεύει τις εξαγωγές κοτόπουλων για να διασφαλίσει τις τιμές και την Ινδονησία που σταματά τις εξαγωγές φοινικέλαιου για να διατηρήσει την εγχώρια προσφορά.
Οι περισσότερες χώρες που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην Ουκρανία και τις εισαγωγές σιταριού της Ρωσίας, βρίσκονται στην Αφρική. Ωστόσο, ορισμένες χώρες όπως το Λάος, το οποίο εισάγει πάνω από το 98% του σιταριού του από την Ουκρανία, δεν επηρεάζονται τόσο πολύ.
Ευκαιρίες για εναλλακτικές λύσεις σιταριού
Οι ελλείψεις σιταριού στην Αφρική ωθούν στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων αντί των βασικών σιτηρών. Ένα από αυτά είναι η μανιόκα, την οποία χαιρέτισε ο πρόεδρος της Ουγκάντας, Yoweri Museveni, ως “αντίδοτο” στις τιμές του σιταριού που εκτοξεύονται.
“Αν δεν υπάρχει σιτάρι ή ψωμί, φάτε μανιόκα. Παραπονιέσαι ότι δεν υπάρχει ψωμί ή σιτάρι: φάε μανιόκα.”, λέει στο Food Ingredients First ο Μουσέβενι, ο οποίος παραδέχεται ότι δεν υπάρχει κυβερνητική λύση σχετικά με το σιτάρι.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Οικονομικής Πολυπλοκότητας, η επιβίωση χωρίς σιτάρι είναι δυνατή, όπως στην προαναφερθείσα περίπτωση του Λάος, η οποία αντιπροσωπεύει μόνο το 1% της μέσης θερμιδικής πρόσληψης.
Μαζί με το κολλώδες ρύζι και την μανιόκα, ένα άλλο αφρικανικό ριζώδες λαχανικό που θα μπορούσε να αποδειχθεί υποκατάστατο του σιταριού είναι η γλυκοπατάτα, αν και είναι μια πολύ χειρότερη εναλλακτική λύση από την μανιόκα λόγω της χαμηλής θερμιδικής και πρωτεϊνικής αξίας του.
Ο Γερμανός πρωθυπουργός περιοδεύει στην ήπειρο
Ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, επισκέφθηκε πρόσφατα τη Σενεγάλη, τον Νίγηρα και τη Νότια Αφρική, όπου οι προσδοκίες για έναν ασφαλή διάδρομο για φαγητό από τη Μαύρη Θάλασσα φέρνουν ελπίδα για μια επισιτιστική λύση για την ήπειρο.
Η γερμανική κυβέρνηση υπήρξε ένας από τους ισχυρότερους υπερασπιστές των ανοικτών αγορών, ανάμεσα σε ένα αυξανόμενο αίσθημα εθνικισμού των τροφίμων.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Σολτς, ξεκίνησαν άλλες δύο κινήσεις προστατευτισμού των τροφίμων, καθώς Γκάνα και Ουγκάντα έχουν απαγορεύσει τις εξαγωγές τροφίμων σιτηρών.
Η Γκάνα παρέτεινε την τρέχουσα απαγόρευσή της για τις εξαγωγές σιτηρών αραβοσίτου, σόγιας και άλλων σιτηρών μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο. Τέθηκε σε ισχύ απαγόρευση για την αύξηση των τοπικών προμηθειών και την ενίσχυση άλλων συναφών επιχειρήσεων τροφίμων, όπως τα πουλερικά.
Η Κίνα αυξάνει την παραγωγή σιταριού
Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Κίνας, Li Keqiang, απευθύνεται στις τοπικές αρχές για να προσπαθήσει να ενισχύσει την παραγωγή σιταριού και να σταθεροποιήσει τις εγχώριες τιμές.
Ο Wu Kongming, πρόεδρος της Κινεζικής Ακαδημίας Γεωργικών Επιστημών σε δήλωσή του, προέτρεψε τις περιφερειακές κυβερνήσεις να μην “σπαταλήσουν χρόνο”.
Υπογράμμισε επίσης ότι δεν θα επιτρεπόταν η δημιουργία σημείων ελέγχου covid-19 που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την παραγωγή της θερινής συγκομιδής, και πως ακόμα και αν βρεθεί εστία κατά τη διάρκεια της συγκομιδής, η δουλειά θα πρέπει να συνεχιστεί.
Σε άλλη δήλωση του υπουργείου Γεωργίας της χώρας, διαβεβαίωσαν ότι η Κίνα «έχει άφθονα αποθέματα σιτηρών και η προσφορά μεγάλων γεωργικών προϊόντων είναι σταθερή».
Η Αίγυπτος χαλαρώνει τους κανόνες εισαγωγής σιταριού
Με στόχο την εξασφάλιση περισσότερων προμηθειών σίτου, η Αίγυπτος, ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς σιταριού στον κόσμο, έχει θέσει ένα πιο χαλαρό όριο στάθμης υγρασίας για τις εισαγωγές σιταριού, το οποίο έχει καθοριστεί στο μέγιστο 14%.
Το υψηλότερο καθορισμένο επίπεδο θα επιτρέψει τις εισαγωγές από χώρες της ΕΕ, όπως η Πολωνία, οι οποία χρησιμοποιούνται για την εμπορία σιταριού, στο επίπεδο του 14%. Η Αίγυπτος άρχισε επίσης να εισάγει σιτάρι από την Ινδία τον Απρίλιο.
Αυτή η εμπορική πρωτοβουλία ήρθε πριν από την απαγόρευση των εξαγωγών σιταριού από την Ινδία. Αν και η Αίγυπτος δεν θα επηρεαστεί από την εν λόγω απαγόρευση, καθώς η Ινδία συνεχίζει να στηρίζει χώρες που βρίσκονται υπό δεινή ανάγκη επισιτιστικής ασφάλειας.