ΑρχικήΝέαΗ παραγωγή και οι εξαγωγές αφρώδους οίνου μειώθηκαν κατά 8% το 2023

Η παραγωγή και οι εξαγωγές αφρώδους οίνου μειώθηκαν κατά 8% το 2023

2 λεπτά ανάγνωσης

Στοιχεία της Eurostat για το αφρώδη οίνο – Ποιες οι κορυφαίες χώρες παραγωγής.

Το 2023, η ΕΕ παρήγαγε 1.496 δισεκατομμύρια λίτρα αφρώδους οίνου φρέσκων σταφυλιών. Σε σύγκριση με το 2022, αυτό αντιπροσώπευε μείωση 8% από περίπου 1 624 δισεκατομμύρια.

- Advertisement -

Οι κορυφαίες χώρες παραγωγής το 2023 ήταν η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία, με 638, 312 (224 εκατομμύρια λίτρα σαμπάνιας και 88 εκατομμύρια λίτρα αφρώδους οίνου) και 263 εκατομμύρια λίτρα, αντίστοιχα. Ακολούθησαν η Ισπανία (206 εκατομμύρια λίτρα) και η Πορτογαλία (25 εκατομμύρια λίτρα).

Παραγωγή και εξαγωγές αφρώδους οίνου στην ΕΕ, εκατομμύρια λίτρα, 2023. Infographic. Δείτε τον σύνδεσμο για το πλήρες σύνολο δεδομένων παρακάτω.

Σύνολα δεδομένων πηγής: ds-056120 και ds-045409

- Advertisement -

600 εκατομμύρια λίτρα αφρώδους οίνου εξήχθησαν το 2023

Το ίδιο έτος η ΕΕ εξήγαγε 600 εκατομμύρια λίτρα αφρώδους οίνου σε χώρες εκτός ΕΕ , σημειώνοντας μείωση 8% σε σύγκριση με τα 649 εκατομμύρια λίτρα που εξήχθησαν το 2022. Παρά τη μείωση το 2023, τα επίπεδα εξαγωγών παρέμειναν υψηλότερα από αυτά που παρατηρήθηκαν στο προηγούμενο έτη: 498 εκατομμύρια λίτρα το 2018, 528 εκατομμύρια το 2019 και 495 εκατομμύρια λίτρα το 2020. 

Το 2023, οι μεγαλύτερες κατηγορίες αφρώδους οίνου που εξήχθησαν ήταν prosecco (44%, 266 εκατομμύρια λίτρα), αφρώδες κρασί από φρέσκα σταφύλια (17%, 100 εκατομμύρια), σαμπάνια (15%, 91 εκατομμύρια), cava (10%, 60 εκατομμύρια). ) και άλλος αφρώδης οίνος από φρέσκα σταφύλια με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) (6%, 33 εκατομμύρια). 

- Advertisement -

Εν τω μεταξύ, οι χώρες της ΕΕ εισήγαγαν 5 εκατομμύρια λίτρα αφρώδους οίνου από χώρες εκτός ΕΕ, που αντιστοιχούσαν σε λιγότερο από το 1% της ποσότητας που εξήχθη.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Δηλητηριάσεις από συμπληρώματα διατροφής: Στη δημοσιότητα έκθεση της Tox Info Suisse με 1.303 περιστατικά

Πενταετής ανάλυση 1.303 περιστατικών στην Ελβετία δείχνει ότι τα περισσότερα αφορούσαν παιδιά, ενώ οι σοβαρότερες δηλητηριάσεις συνδέθηκαν κυρίως με προϊόντα καφεΐνης και pre-workout

Νέα μελέτη δείχνει πώς μπορεί να μειωθεί το αρσενικό στο ρύζι χωρίς να αυξηθεί το κάδμιο

Νέα πολυετής μελέτη δείχνει ότι μια διαφορετική πρακτική άρδευσης μπορεί να μειώσει σημαντικά το καρκινογόνο αρσενικό χωρίς να αυξάνει ένα δεύτερο τοξικό μέταλλο, το κάδμιο

ΚΥΑ Ανθυγιεινού Επιδόματος στο ΥΠΑΑΤ: Το μνημείο ανισότητας που δημιουργεί υπαλλήλους δύο ταχυτήτων

Η νέα απόφαση διαχωρίζει την «ευπαθή ομάδα» των Κτηνιάτρων από τους «απρόσβλητους Χημικούς, Γεωπόνους και Βιολόγους στα εργαστήρια και τα κλιμάκια ελέγχων του ΕΦΕΤ, υπονομεύοντας τη συλλογική προσπάθεια και την κοινή λογική