Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
9.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η πρόληψη μελλοντικών πανδημιών εξαρτάται από τη βελτίωση των συστημάτων κτηνοτροφίας

O τρόπος με τον οποίο κυβερνήσεις, επενδυτές και ειδικοί μπορούν να προστατεύσουν την ανθρώπινη υγεία

ΑρχικήΝέαΗ πρόληψη μελλοντικών πανδημιών εξαρτάται από τη βελτίωση των συστημάτων κτηνοτροφίας
spot_img

O τρόπος με τον οποίο κυβερνήσεις, επενδυτές και ειδικοί μπορούν να προστατεύσουν την ανθρώπινη υγεία

Ο νέο οδηγός One Health προσφέρει στις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο 18 πρακτικούς τρόπους βελτίωσης των συστημάτων κτηνοτροφίας στις αναπτυσσόμενες χώρες που θα ξεκλειδώσουν τα οφέλη για την παγκόσμια υγεία και ανάπτυξη. Η αντιμετώπιση των ζωονοσογόνων ασθενειών στην πηγή θα μειώσει δραματικά τον αριθμό των ανθρώπινων ασθενειών και θανάτων, ενώ θα εξοικονομήσει τρισεκατομμύρια δολάρια για μελλοντικό έλεγχο επιδημιών ή πανδημιών λένε οι επιστήμονες.

H ατζέντα One Health είναι επικεντρωμένη σε επτά βασικούς τομείς και θα βοηθούσε στην προστασία ολόκληρου του κόσμου από πανδημικές ασθένειες, σύμφωνα με την ενημέρωση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ζωικής Έρευνας (ILRI).

Περίπου τα τρία τέταρτα των αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών στον άνθρωπο έχουν την προέλευσή τους από άγρια ​​και οικόσιτα ζώα και –πριν από την πανδημία Covid-19– οι ζωογενείς ασθένειες έπληξαν σχεδόν αποκλειστικά τους ανθρώπους σε χώρες χαμηλού εισοδήματος. Μόλις 13 από τις 200 γνωστές ζωονοσογόνες ασθένειες προκαλούν 2,2 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Όπως αναφέρει το EurekAlert, οι επιστήμονες του ILRI τόνισαν πώς οι επενδύσεις σε πιο υγιή και βιώσιμα κτηνοτροφικά συστήματα στις αναπτυσσόμενες χώρες θα ωφελούσαν τους τρεις διασυνδεδεμένους τομείς του «One Health»: τα ζώα, τον άνθρωπο και το περιβάλλον και θα μείωναν τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών.

Οι συστάσεις περιλαμβάνουν:

  • αύξηση της διαθεσιμότητας και της απορρόφησης εμβολίων για τα ζώα για τη μείωση της απειλής εστιών ασθενειών μεταξύ των ειδών,
  • ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις προφυλάξεις που απαιτούνται για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου και
  • βελτίωση των προτύπων υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων στις άτυπες αγορές.

Ο Τζίμι Σμιθ , γενικός διευθυντής της ILRI δήλωσε πως «Υγιής κτηνοτροφία σημαίνει υγιείς ανθρώπους και περιβάλλοντα, τα οποία όχι μόνο επιτρέπουν στις χώρες χαμηλού εισοδήματος να αναπτύξουν βιώσιμα τις οικονομίες τους, αλλά και βελτιώνουν την παγκόσμια ασφάλεια υγείας, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο εστιών ασθενειών που εξαπλώνονται παγκοσμίως».

Η σύντομη ενημέρωση, η οποία έρχεται πριν από την επόμενη συνάντηση για να συζητηθεί μια διεθνής «συνθήκη για την πρόληψη της πανδημίας», υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της βελτίωσης της έγκαιρης ανίχνευσης των αναδυόμενων ζωονοσογόνων λοιμώξεων στα ζώα, τόσο για την προστασία των συνθηκών διαβίωσης των φτωχότερων όσο και για την πρόληψη πανδημιών στους ανθρώπους. Μια τέτοια ασθένεια είναι ο κορωνοϊός του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS-CoV), ένας ιός που μεταδίδεται από τις καμήλες, οι οποίες γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς σε χώρες όπως η Κένυα για την ανθεκτικότητά τους στο κλίμα.

«Όπως είδαμε με την πανδημία Covid-19, οι ευπάθειες και οι απειλές για την υγεία σε ένα μέρος του κόσμου μπορούν γρήγορα να εξαπλωθούν και να επηρεάσουν ολόκληρο τον παγκόσμιο πληθυσμό», πρόσθεσε ο Δρ Smith. 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μελομακάρονα εμπορίου: Το συντηρητικό που περιέχουν και το “ψεύτικο” συστατικό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συντηρητικά και τα πρόσθετα στα μελομακάρονα εμπορίου.

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο