Δευτέρα, 20 Μαρτίου, 2023
19.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μείωση της ζάχαρης: Η σοκολάτα φταίει για όλα!

ΑρχικήΝέαΜείωση της ζάχαρης: Η σοκολάτα φταίει για όλα!
spot_img

Έρευνα που υποστήριξε η βρετανική κυβέρνηση ανέδειξε τη σοκολάτα ως την κατηγορία που έχει καταφέρει να μειώσει τη ζάχαρη κατά μόλις 0,9% σε σύγκριση με το 20% που αποτελεί το στόχο.

Στη μάχη κατά της παχυσαρκίας, η βρετανική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει διάφορες στρατηγικές, μία εκ των οποίων αφορά μια πρωτοβουλία για τις εθελοντικές μειώσεις της ζάχαρης κατά 20% σε προϊόντα διατροφής, συμπεριλαμβανομένων των ζαχαρωτών και των σνακ.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια μιας έρευνας που υποστήριξε η κυβέρνηση, προέκυψε ότι η σοκολάτα είναι η κατηγορία που έχει καταφέρει να μειώσει τη ζάχαρη κατά μόλις 0,9%, σύμφωνα με τον ιστότοπο Confectionary Production.

Το σχέδιο προτάθηκε από το νυν Γραφείο για τη Βελτίωση και τις Ανισότητες Υγείας και εξέτασε διάφορες κατηγορίες γλυκών και σνακ για την περίοδο 2015-2020.

Όμως, παρά το γεγονός ότι σημειώθηκε κάποια πρόοδος σε προϊόντα οικιακής επωνυμίας και επώνυμα προϊόντα που κατέγραψαν συνολική μείωση της ζάχαρης κατά 3,5% (της μέσης συνολικής ζάχαρης ανά 100 γραμμάρια προϊόντων κατά την πενταετία), η σοκολάτα, όπως προαναφέρθηκε, απέτυχε σημαντικά να αντεπεξέλθει στο “πολυπόθητο” 20%. Από την άλλη, αρκετά κοντά στο ποσοστό πλησίασαν τα αλείμματα (10%) και τα δημητριακά πρωινού (14%).

Η αποτυχία μείωσης της ζάχαρης στα προϊόντα, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη της κυβέρνησης, αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι υπήρξε πράγματι αύξηση 7,1% στους τόνους ζάχαρης που πωλήθηκαν από τις κατηγορίες προϊόντων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα μεταξύ 2015 και 2020. Η μεγαλύτερη αύξηση επισημάνθηκε σε ποσοστό 26,9% των πωλήσεων ζάχαρης για παρασκευή σοκολάτας και 24,5% στις πωλήσεις για επικαλύψεις γλυκών.

Το θέμα της μείωσης της ζάχαρης και η αναμόρφωση των προϊόντων βρίσκονται αρκετά στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια, με την Ομοσπονδία Τροφίμων και Ποτών να είχε εκφράσει προηγουμένως ανησυχίες για το κόστος της προσαρμογής των συνταγών προϊόντων για την ενσωμάτωση λιγότερης ζάχαρης και θερμίδων. Βέβαια, έχουν γίνει αρκετά μεγάλα βήματα στα προϊόντα με λιγότερη ζάχαρη, καθώς εταιρείες, όπως η Barry Callebaut παράγουν προϊόντα με ως και 50% λιγότερη ζάχαρη.

Αν και η έκθεση ισχυρίστηκε ότι- παρά τους στόχους που υπολείπονταν- μια εθελοντική προσέγγιση μείωσης της ζάχαρης θα μπορούσε να λειτουργήσει, ωστόσο κορυφαίες φιλανθρωπικές οργανώσεις υγείας που υπογραμμίζουν τη συγκριτική έλλειψη προόδου.

Ο καθηγητής Graham MacGregor, Καθηγητής Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και Πρόεδρος του Action on Sugar and Action on Salt, ομάδα εκστρατείας για την ενημέρωση για τις αρνητικές συνέπειες της υπερβολικής ζάχαρης και αλατιού, δηλώνει ότι είναι απαραίτητο να τεθεί ένα υποχρεωτικό πλαίσιο στην κυβερνητική πολιτική για τη μείωση της ζάχαρης.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Προσοχή: Επικίνδυνο αλεύρι κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά

Συναγερμός σε 22 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, για επικίνδυνο αλεύρι προέλευσης Γερμανίας.

Το σκάνδαλο με το ηλι(θι)έλαιο του 2008 και η καθυστερημένη κατά 15 χρόνια δικαίωση

Μετά από 15 χρόνια μάθαμε και επίσημα πως άλλο άλλο οι κορεσμένοι (MOSH) και άλλο οι αρωματικοί (MOAH) υδρογονάνθρακες!

Έλληνες κρεοπώλες εναντίον των vegan κρεοπωλείων – Αφορμή η χρηματοδότηση του “Vegan Butcher” από τον ΑΝΤ1

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρεοπωλών διερωτάται "πως ανοίγει ένα Vegan Κρεοπωλείο"; Θέτει θέμα αθέμιτων πρακτικών και παραπλάνησης καταναλωτή.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα