Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
13.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η θεωρία του μαύρου κύκνου στην ασφάλεια τροφίμων: Η περίπτωση του Jack-in-the-Box

ΑρχικήΝέαΗ θεωρία του μαύρου κύκνου στην ασφάλεια τροφίμων: Η περίπτωση του Jack-in-the-Box
spot_img

Μπορεί τελικά ένα ξαφνικό, αναπάντεχο ξέσπασμα τροφικών δηλητηριάσεων, όπως στην περίπτωση του Jack-in-the-Box να αποτρέψει αντίστοιχες περιπτώσεις στο μέλλον;

Η θεωρία του μαύρου κύκνου ή αλλιώς η θεωρία των γεγονότων του μαύρου κύκνου είναι μια μεταφορά που περιγράφει ένα γεγονός που προκαλεί έκπληξη και έχει σημαντικό αντίκτυπο, ωστόσο συχνά όταν εξετάζεται εκ των υστέρων εκλογικεύεται λανθασμένα και εξετάζεται μετέπειτα με την οπτική ενός πεπερασμένου γεγονότος.

Eνώ η θεωρία του μαύρου κύκνου αφορά στο πώς απρόβλεπτα γεγονότα μπορούν να χρησιμοποιηθούν εν μέρει ως μια πρόληψη αντίστοιχων καταστάσεων (αν ερμηνευθούν σωστά), στην πραγματικότητα καταρρίπτουν όλο το αφήγημα στο οποίο στηρίζεται η σύγχρονη δυτική οικονομία: ότι στις αγορές και τις επιχειρήσεις δεν υπάρχει περιθώριο για λάθη.

Πριν από τριάντα χρόνια, το 1993, στις ΗΠΑ έλαβε χώρα ένα ξέσπασμα λοιμώξεων από  E. coli O157:H7, το οποίο συνδέθηκε με την κατανάλωση χάμπουργκερ της αλυσίδας fasat food, Jack-in-the-Box.

Αυτό το στέλεχος E. coli δεν είχε δημόσιο προφίλ στις ΗΠΑ πριν από το ξέσπασμα του Jack-in-the-Box, δηλαδή προτού τα μολυσμένα με αυτό μπιφτέκια βοείου κρέατος αγοράζονταν από σε 73 εστιατόρια της αλυσίδας στην Καλιφόρνια, το Αϊντάχο, την Πολιτεία της Ουάσιγκτον και τη Νεβάδα και μόλυναν τεράστιο αριθμό ατόμων.

 Αυτό που σόκαρε ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν πως πολλοί από τους νοσούντες ήταν κάτω από 10 ετών, ενώ 4 παιδιά ηλικίας από 17 μηνών ως και 6 ετών έχασαν τη ζωή τους. Από τα συνολικά 732 κρούσματα, τα 178 αντιμετώπισαν σοβαρά και μακροχρόνια προβλήματα υγείας, όπως νεφρική και εγκεφαλική βλάβη. Για αυτό και θεωρείται ένα από τα σοβαρότερα ξεσπάσματα τροφικής δηλητηρίασης στη σύγχρονη ιστορία.

Ακολούθησαν εκατοντάδες αγωγές και μηνύσεις από τα θύματα κατά της Jack-in-the-Box, με γνωστότερη αυτή της 9χρονης τότε Brianne Kiner, η οποία επέζησε από το ξέσπασμα, αλλά με τις πιο σοβαρές και μόνιμες βλάβες, όπως άσθμα και εγκεφαλική και νεφρική βλάβη από το αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS), που προκάλεσε την ανάγκη για μεταμόσχευση. Η Kiner, σύμφωνα με το Food Safety News, είχε κερδίσει σε διακανονισμό 15,8 εκατ. δολάρια.

Αν και δεν ήταν ευρέως γνωστό στους καταναλωτές, το E. coli O157:H7 δεν ήταν ξένο στη βιομηχανία τροφίμων. Άλλωστε, η περίπτωση των κακοψημένων χάμπουργκερ της McDonald’s στο Όρεγκον και το Μίσιγκαν προκάλεσαν επίσης εστία μόλυνσης, αλλά δεν έλαβε τόση προσοχή όσο η περίπτωση των Jack- in-thw-Box. Ωστόσο, ήταν αυτή η προσοχή που οδήγησε σε σημαντικές αλλαγές στην ασφάλεια τροφίμων.

  • Αποταξινομήθηκε από το USDA το E. coli O157:H7 ως μόσχευμα στον κιμά βοείου κρέατος, καθιστώντας παράνομη την πώληση βοείου κιμά που έχει μολυνθεί με αυτόν.
  • Η Υπηρεσία Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων του USDA ξεκίνησε δοκιμές για E. coli O157:H7 σε κιμά.
  • Η μόλυνση από E. coli O157H7 έγινε αναφέρθηκε ως ασθένεια από όλα τα κρατικά τμήματα υγείας.
  • Ο FDA αύξησε τη συνιστώμενη εσωτερική θερμοκρασία μαγειρέματος για χάμπουργκερ στους 68 βαθμούς Κελσίου από 60.
  • Το USDA υιοθέτησε προγράμματα μείωσης παθογόνων και ανάλυσης κινδύνου και κρίσιμων σημείων ελέγχου που δημιουργήθηκαν αρχικά για τη NASA.

Το ξέσπασμα E. coli O157:H7 από προϊόντα της αλυσίδας Jack-in-the-Βox, παρότι είναι μια περίπτωση μαύρου κύκνου, δεν κατάφερε να αποτρέψει παρόμοιες καταστάσεις και το παράδειγμα της φετινής επιδημίας σαλμονέλας εξαιτίας μολυσμένων σοκολατών Kinder το αποδεικνύει. Στην πραγματικότητα, η βιομηχανία τροφίμων, όπως και καθετί ανθρώπινο δεν μπορεί να αποφύγει να κάνει λάθη. Ωστόσο, όπως και στην συγκεκριμένη περίπτωση, μπορεί να φέρει σημαντικές θετικές αλλαγές.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα