Στοματική ανοσοθεραπεία με φιστίκια σε παιδιά με υψηλό όριο αλλεργίας στα φιστίκια.
Η κατανάλωση σταδιακά αυξανόμενων δόσεων φυστικοβούτυρου που μετρήθηκε στο σπίτι για περίπου 18 μήνες επέτρεψε στο 100% των παιδιών με αλλεργία στα φιστίκια που αρχικά μπορούσαν να ανεχθούν τουλάχιστον μισή κουταλιά φυστικοβούτυρο να καταναλώσουν τρεις κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο χωρίς αλλεργική αντίδραση, αναφέρουν ερευνητές. Αυτή η εύκολη στην εφαρμογή στρατηγική θεραπείας θα μπορούσε ενδεχομένως να ικανοποιήσει μια ανικανοποίητη ανάγκη για τα μισά περίπου παιδιά με αλλεργία στα φιστίκια, τα οποία ήδη μπορούν να ανεχθούν το ισοδύναμο τουλάχιστον μισού φιστικιού, που θεωρείται υψηλό όριο. Τα ευρήματα προέρχονται από μια δοκιμή που χρηματοδοτήθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και δημοσιεύτηκε σήμερα στο περιοδικό NEJM Evidence .
«Τα παιδιά υψηλού ορίου αλλεργίας στα φιστίκια δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν σε προηγούμενες δοκιμές θεραπείας τροφικής αλλεργίας, αφήνοντάς τα χωρίς ευκαιρίες να εξερευνήσουν επιλογές θεραπείας», δήλωσε η διευθύντρια του NIAID Jeanne Marrazzo, MD, MPH «Η σημερινή έκθεση επικεντρώνεται σε αυτόν τον πληθυσμό και δείχνει ότι μια πολύ ασφαλής και προσβάσιμη μορφή θεραπείας θα μπορούσε να είναι απελευθερωτική για πολλά από αυτά τα παιδιά και τις οικογένειές τους.
Οι θεραπείες τροφικής αλλεργίας που εγκρίνονται επί του παρόντος από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων δοκιμάστηκαν σε παιδιά με χαμηλό όριο αλλεργίας στα φιστίκια, τα οποία δεν μπορούν να ανεχθούν ούτε μισό φιστίκι. Αυτές οι θεραπείες έχουν σχεδιαστεί για να μειώνουν την πιθανότητα αντίδρασης σε μια μικρή ποσότητα φιστικιού παρά τις προσπάθειες αποφυγής της, όπως μπορεί να συμβεί με τυχαία έκθεση. Αυτή η προσέγγιση δεν σχετίζεται με τα εκτιμώμενα 800.000 παιδιά των ΗΠΑ που μπορεί να έχουν υψηλού ορίου αλλεργία στα φιστίκια, αφήνοντάς τους μόνο μία στρατηγική διαχείρισης πριν από τη νέα έκθεση: την αποφυγή των φιστικιών.
Για να αντιμετωπιστεί αυτή η ανάγκη, οι ερευνητές εξέτασαν εάν μια χαμηλού κόστους, βολική στρατηγική θεραπείας θα μπορούσε να βοηθήσει τα παιδιά με υψηλό όριου αλλεργίας στα φιστίκια να ανεχθούν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης φιστικιού.. Η δοκιμή μεσαίου σταδίου περιελάμβανε 73 παιδιά ηλικίας 4 έως 14 ετών. Η ομάδα μελέτης ανέθεσε στα παιδιά τυχαία είτε να δοκιμάσουν τη νέα στρατηγική θεραπείας είτε να συνεχίσουν να αποφεύγουν το φιστίκι.
Εκείνοι στην ομάδα που κατανάλωνε φιστίκια ξεκίνησαν με ελάχιστη ημερήσια δόση 1/8 κουταλιού του γλυκού φυστικοβούτυρο. Σταδιακά αύξησαν τη δόση τους κάθε οκτώ εβδομάδες έως και 1 κουταλιά της σούπας φυστικοβούτυρο ή ισοδύναμη ποσότητα διαφορετικού προϊόντος φυστικιού, όπως αλεύρι φιστικιών ή καραμέλες. Οι αυξήσεις της δόσης πραγματοποιήθηκαν υπό ιατρική επίβλεψη στο σημείο της μελέτης. Κανένα από τα παιδιά στην ομάδα που κατανάλωνε φιστίκια δεν χρειάστηκε επινεφρίνη για τη θεραπεία σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων κατά τη διάρκεια της χορήγησης στο σπίτι, και μόνο ένα παιδί χρειάστηκε επινεφρίνη κατά τη διάρκεια μιας επιθεωρούμενης επίσκεψης δοσολογίας στο σημείο της μελέτης.
Αφού υποβλήθηκαν στο θεραπευτικό σχήμα, τα παιδιά που κατανάλωναν φιστίκια συμμετείχαν σε μια διατροφική πρόκληση από το στόμα, υπό την προσεκτική επίβλεψη της ομάδας μελέτης για να δουν πόσο φυστικοβούτυρο θα μπορούσαν να φάνε χωρίς αλλεργική αντίδραση. Και τα 32 παιδιά που συμμετείχαν στην πρόκληση μπορούσαν να ανεχθούν τη μέγιστη ποσότητα των 9 γραμμαρίων πρωτεΐνης φιστικιού, που ισοδυναμεί με 3 κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο. Αντίθετα, μόνο τρία από τα 30 παιδιά στην ομάδα αποφυγής που υποβλήθηκαν στην από του στόματος πρόκληση τροφής μετά από παρόμοιο χρονικό διάστημα στη δοκιμή μπορούσαν να ανεχθούν 9 γραμμάρια πρωτεΐνης φιστικιού. Τρία επιπλέον παιδιά στην ομάδα αποφυγής ανέχθηκαν μια δόση πρόκλησης τουλάχιστον δύο δόσεις μεγαλύτερη από την ποσότητα που θα μπορούσαν να ανεχθούν στην αρχή της μελέτης.
Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και ορισμένες οικογένειες προτίμησαν να αποφύγουν τη στενή επαφή με άλλους σε εσωτερικούς χώρους εκείνη τη στιγμή, έτσι ορισμένα παιδιά δεν επέστρεψαν στο χώρο της μελέτης. Χρησιμοποιώντας μια κοινή στατιστική τεχνική, το 100% της ομάδας κατάποσης και το 21% της ομάδας αποφυγής ανέχθηκαν τουλάχιστον δύο δόσεις μεγαλύτερες από ό,τι θα μπορούσαν στην αρχή.
Τα παιδιά στην ομάδα που κατανάλωνε φιστίκια που μπορούσαν να ανεχθούν 9 γραμμάρια πρωτεΐνης φιστικιού κατά τη διάρκεια της από του στόματος πρόκλησης τροφής, κατανάλωναν τουλάχιστον 2 κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο εβδομαδιαίως για 16 εβδομάδες και στη συνέχεια απέφυγαν εντελώς το φιστίκι για οκτώ εβδομάδες. Σε εκείνο το σημείο, τους ζητήθηκε να επιστρέψουν στο χώρο της μελέτης για μια τελευταία από του στόματος πρόκληση τροφής.
Είκοσι έξι από τα 30 παιδιά που έλαβαν θεραπεία (86,7%) που συμμετείχαν στην τελική πρόκληση συνέχισαν να ανέχονται 9 γραμμάρια πρωτεΐνης φιστικιού, υποδεικνύοντας ότι είχαν επιτύχει διαρκή έλλειψη ανταπόκρισης στο φιστίκι. Τα τρία παιδιά στην ομάδα αποφυγής που μπορούσαν να φάνε 9 γραμμάρια πρωτεΐνης φιστικιού χωρίς αντίδραση στην προηγούμενη πρόκληση θεωρήθηκε ότι είχαν αναπτύξει φυσική ανοχή στο φιστίκι. Αναλύοντας αυτά τα αποτελέσματα και συμπεριλαμβάνοντας και τα 73 παιδιά που ξεκίνησαν τη δοκιμή, ανεξάρτητα από το αν συμμετείχαν στην τελική πρόκληση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 68,4% της ομάδας που κατανάλωνε φιστίκια πέτυχε διαρκή έλλειψη ανταπόκρισης, ενώ μόνο το 8,6% της ομάδας αποφυγής ανέπτυξε φυσική ανοχή.
Με βάση αυτά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, οι ερευνητές θέλουν να μάθουν εάν η ίδια στρατηγική θεραπείας θα λειτουργούσε και για άλλα αλλεργιογόνα τροφίμων εκτός από τα φιστίκια. Σύμφωνα με τους ερευνητές απαιτείται μελλοντική παρακολούθηση για να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητα της θεραπείας στην πρόκληση μακροχρόνιας ανοχής στο φιστίκι.
Ο Scott H. Sicherer, MD, και η Julie Wang, MD, ηγήθηκαν της δοκιμής, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Elliot and Roslyn Jaffe Food Allergy Institute στο Παίδων Mount Sinai Kravis, Νέα Υόρκη.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κλινική δοκιμή, που ονομάζεται μελέτη CAFETERIA, είναι διαθέσιμες στο ClinicalTrials.gov με το αναγνωριστικό μελέτης NCT03907397 .
Παραπομπή: SH Sicherer et al. Τυχαιοποιημένη δοκιμή υψηλής δόσης, μετρημένης στο σπίτι ανοσοθεραπείας με φιστίκια σε παιδιά με υψηλού ορίου αλλεργίας στα φιστίκια. NEJM Evidence DOI: 10.1056/EVIdoa2400306 (2025).
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ