Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Θέση του ΕΦΕΤ για το διοξείδιο του τιτανίου (Ε 171)

ΑρχικήΝέαΗ Θέση του ΕΦΕΤ για το διοξείδιο του τιτανίου (Ε 171)
spot_img

cibum team

Ο ΕΦΕΤ επανέρχεται στο θέμα του διοξειδίου του Τιτανίου και  ενημερώνει για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε, για την θέση της EFSA, της Ε.Ε. και των κρατών μελών.

Τι είναι το διοξείδιο του τιτανίου (Ε 171);

Το διοξείδιο του τιτανίου (Ε 171, χημικός τύπος: TiO2) αποτελεί ένα εγκεκριμένο πρόσθετο που χρησιμοποιείται στα τρόφιμα ως χρωστική για να τα κάνει πιο ελκυστικά, να τους δώσει χρώμα ή να διατηρήσει την αρχική εμφάνισή τους. Το διοξείδιο του τιτανίου χρησιμοποιείται επίσης σε καλλυντικά, βαφές και φάρμακα.

 Ποια τρόφιμα περιέχουν διοξείδιο του τιτανίου (Ε 171);

Σύμφωνα με την EFSA, οι κύριες κατηγορίες τροφίμων που συμβάλλουν στη διατροφική έκθεση του καταναλωτή στο διοξείδιο του τιτανίου (Ε 171) είναι ορισμένα εκλεκτά αρτοσκευάσματα, σούπες, ζωμοί, σάλτσες, σαλάτες και λιπαρά τρόφιμα επάλειψης για σάντουιτς. Ακόμη, μια σημαντική πηγή διατροφικής έκθεσης μπορεί να είναι οι επεξεργασμένοι ξηροί καρποί.

Ποια είναι η EFSA;

 Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) είναι το μοναδικό ευρωπαϊκό όργανο που έχει συσταθεί με σκοπό την καθιέρωση της ασφάλειας τροφίμων. Πραγματοποιεί εκτιμήσεις επικινδυνότητας (risk assessments) χρησιμοποιώντας την πιο σύγχρονη επιστημονική γνώση και μεθοδολογία. Οι θέσεις της αποτελούν τη βάση για θέσπιση νομοθεσίας που ελαχιστοποιεί τους κινδύνους για τους καταναλωτές από τα τρόφιμα.

 Ποια είναι η τρέχουσα θέση της EFSA ως προς την ασφάλεια του διοξειδίου του τιτανίου ως πρόσθετο τροφίμων;

 Μετά από ανασκόπηση όλων των σχετικών διαθέσιμων επιστημονικών δεδομένων, η EFSA κατέληξε ότι δε μπορεί να αποκλείσει τη σύνδεση έκθεσης σε σωματίδια διοξειδίου του τιτανίου με πιθανή γονιδιοτοξικότητα. Βάσει αυτής της ανησυχίας, οι εμπειρογνώμονες της EFSA δε θεωρούν πλέον το διοξείδιο του τιτανίου ασφαλές, όταν αυτό χρησιμοποιείται ως πρόσθετο τροφίμων. Λόγω έλλειψης επαρκών επιστημονικών δεδομένων δε μπορεί να προσδιοριστεί μια αποδεκτή ημερήσια δόση γι’ αυτό.

 [Ως μέρος της αξιολόγησης της ασφάλειας χρήσης των πρόσθετων ουσιών που πραγματοποιεί, η EFSA προσπαθεί να εδραιώσει, όπου είναι δυνατόν, την αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη κάθε ουσίας «ΑΗΠ» («Acceptable Daily Intake» ή «ADI»). Η ΑΗΠ είναι η ποσότητα μιας ουσίας που ένας άνθρωπος μπορεί να καταναλώνει σε καθημερινή βάση, σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, χωρίς αισθητό κίνδυνο για την υγεία του. Η ΑΗΠ συνήθως εκφράζεται σε χιλιοστόγραμμα ανά κιλό σωματικού βάρους ανά ημέρα (mg per kg of body weight per day ή mg/kg bw/day)].

Η εκτίμηση της EFSA αφορά τους κινδύνους που σχετίζονται με την χρήση του διοξειδίου του τιτανίου ως πρόσθετο τροφίμων και δεν αφορά τις υπόλοιπες χρήσεις του.

Απαγορεύει η EFSA το διοξείδιο του τιτανίου;

Όχι. Ο ρόλος της EFSA περιορίζεται στην εκτίμηση της επικινδυνότητας που σχετίζεται με το διοξείδιο του τιτανίου ως πρόσθετο τροφίμων. Οποιαδήποτε νομοθετική ή ρυθμιστική απόφαση σχετικά με τα πρόσθετα τροφίμων είναι στην ευθύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών-μελών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη, αφού λάβουν υπόψη την επιστημονική γνώμη της EFSA, θα αποφασίσουν για ενδεχόμενες ρυθμιστικές ενέργειες και συμβουλές προς τους καταναλωτές.

 Τι θα γίνει μετά;

 Τα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια του διοξειδίου του τιτανίου έχουν ένα βαθμό αβεβαιότητας.

 Τα επόμενα βήματα για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την προστασία της υγείας των καταναλωτών θα ληφθούν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέχρι τότε, το διοξείδιο του τιτανίου εξακολουθεί να χρησιμοποιείται νόμιμα βάσει του Κανονισμού (ΕΚ) 1333/2008 (Παράρτημα II).

Οι καταναλωτές μπορούν να εντοπίσουν την ύπαρξή του στα τρόφιμα ελέγχοντας την ετικέτα. Αν το διοξείδιο του τιτανίου περιλαμβάνεται ως πρόσθετο σε τρόφιμο, η επισήμανση θα αναφέρει την ένδειξη:

 «Χρωστική (ουσία): Διοξείδιο του τιτανίου» ή «χρωστική (ουσία): Ε 171»

 Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ευθυγραμμιζόμενος με την EFSA και σε συνεννόηση με τους αντίστοιχους φορείς των υπόλοιπων κρατών-μελών παρακολουθεί στενά το θέμα, προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και θα παρέχει όποια νέα πληροφόρηση υπάρξει με σεβασμό στους ενδιαφερόμενους.

 Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τους παρακάτω συνδέσμους:

https://www.efsa.europa.eu/en/news/titanium-dioxide-e171-no-longer-considered-safe-when-used-food-additive

https://www.fsai.ie/faq/efsa_opinion_titanium_dioxide.htm

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

«Υποψίες απάτης τροφίμων» στη ΕΕ τον Φεβρουάριο του 2024

Μακράν οι περισσότερες ενημερώσεις αφορούσαν σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά.

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα