Μεγαλύτερη αύξηση στο χοιρινό – Μείωση της τιμής των πουλερικών.
Τον Φεβρουάριο του 2024, η τιμή του κρέατος στην ΕΕ, ήταν 3,3% υψηλότερη από ό,τι τον Φεβρουάριο του 2023 σύμφωνα με την Eurostat. Το χοιρινό κρέας κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση με 5,7%, μπροστά από το αρνί και κατσίκι (+4,5%) και το βοδινό και το μοσχαρίσιο κρέας (+3%). Τα πουλερικά, αντίθετα, σημείωσαν μείωση 1,6% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2023.
Τα τελευταία 3 χρόνια, οι ετήσιοι ρυθμοί πληθωρισμού για το κρέας ήταν οι υψηλότεροι μεταξύ Απριλίου 2022 και Μαρτίου 2023, με ετήσιους ρυθμούς μεταβολής άνω του 10%. Το υψηλότερο ποσοστό καταγράφηκε τον Φεβρουάριο του 2023, όταν η τιμή ήταν 17,3% υψηλότερη από τον Φεβρουάριο του 2022.
Η ετήσια αύξηση στις τιμές του βοείου κρέατος, του αρνιού και του κατσικιού παρέμεινε κάτω από το 15% τα τελευταία 3 χρόνια. Οι τιμές των πουλερικών (+24,4% τον Νοέμβριο του 2022) και του χοιρινού (+18,8% τον Φεβρουάριο 2023) κατέγραψαν υψηλότερες διακυμάνσεις.
Τον Φεβρουάριο του 2024, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ ανέφεραν αύξηση στις τιμές του κρέατος, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2023. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στη Βουλγαρία (+8,2%), ακολουθούμενη από τη Ρουμανία (+7,7%) και την Κροατία (+7,1%). Η Ελλάδα βρίσκεται στην έβδομη θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ με αύξηση 4,8%.
Αντίθετα, 3 χώρες κατέγραψαν μείωση στις τιμές του κρέατος: η Τσεχία (-5,1%), η Φινλανδία (-2,2%) και η Δανία (-0,6%).