Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023
2.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

TomKat Solution: Η απάντηση στο πολυστυρένιο με νέα, βιώσιμη και έξυπνη συσκευασία

ΑρχικήΝέαTomKat Solution: Η απάντηση στο πολυστυρένιο με νέα, βιώσιμη και έξυπνη συσκευασία
spot_img

Η εταιρεία TomKat Global Solutions δημιουργεί μια νέα συσκευασία ως εναλλακτική του πολυστυρένιου, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον 10 φορές και διαθέτει σύστημα ιχνηλασιμότητας.

Το πολυστυρένιο είναι ένα συνθετικό πολυμερές. Είναι στερεό ή αφρώδες, ενώ ως σύνθεση αποτελεί ένα υλικό σκληρό και εύθραυστο. Χάρη σε αυτές του τις ιδιότητες προσφέρει καλή μόνωση, για αυτό και χρησιμοποιείται συχνά ως πρώτη ύλη για συσκευασία.

Πολλές βιομηχανίες ευπαθών τροφίμων βασίζονται σε κουτιά από πολυστυρένιο για τη μεταφορά των προϊόντων τους. Ενώ είναι φθηνά, ελαφριά και κρατούν τα τρόφιμα ασφαλή, δυστυχώς είναι σχεδιασμένα για μία μόνο χρήση και αποτελούν απειλή για το περιβάλλον.

Ειδικά η βιομηχανία θαλασσινών χρησιμοποιεί περίπου μισό δισεκατομμύριο ψαροκιβώτια από πολυστυρένιο μίας χρήσης ετησίως, τα οποία έπειτα εισέρχονται σε χώρους υγειονομικής ταφής και μπορούν να μολύνουν τους ωκεανούς.

Και επειδή η βιωσιμότητα βρίσκεται πλέον αρκετά υψηλά στην ατζέντα πολλών εταιρειών συσκευασίας, η αυστραλιανή εταιρεία TomKat Global Solutions έχει αναπτύξει το δικό της σύστημα συσκευασίας για να απαλλάξει τις εταιρείες τροφίμων από το πολυστυρένιο: το TomKat KoolPak.

Σύμφωνα με την Packaging Europe, το KoolPak είναι ένα ανθεκτικό, ελαφρύ, θερμομονωμένο δοχείο που αποτελείται από τρία αντικαταστάσιμα εξαρτήματα, δηλαδή ένα καπάκι, βάση και θερμική επένδυση. Κάθε ένα από αυτά τα εξαρτήματα έχει τοποθετηθεί με μια ετικέτα αισθητήρα θερμοκρασίας NFC χωρίς μπαταρία, που αναπτύχθηκε από την ταϊβανέζικη ομάδα ειδικών τεχνολογίας RFID, Securitag Assembly (SAG), η οποία επιτρέπει τη σάρωση της θερμοκρασίας χωρίς να χρειάζεται να ανοίξει κανείς το καπάκι. Με αυτό τον τρόπο, η συσκευασία προστατεύει το προϊόν και από παραβιάσεις και διασφαλίζει τη γνησιότητα και ακεραιότητα των τροφίμων.

Σε συνδυασμό με το λογισμικό που αναπτύχθηκε από την εταιρεία LUK και τον εξοπλισμό σάρωσης πύλης που παρέχεται από τη Feig Electronics, οι πελάτες μπορούν να παρακολουθούν κάθε κοντέινερ σε κάθε βήμα της αλυσίδας εφοδιασμού, να αποδεικνύουν την προέλευσή του και να διασφαλίζουν τη φρεσκάδα του περιεχομένου του ανά πάσα στιγμή, αναφέρει η Pacakaging Europe.

Η TomKat κατά τη διαδικασία διαμόρφωσης της συσκευασίας αξιολόγησε και άλλες εναλλακτικές λύσεις για το NFC, όπως κωδικούς QR και γραμμωτούς κώδικες. Ωστόσο, μόνο η NFC παρέχει έναν αποτελεσματικό τρόπο καταχώρησης των τριών στοιχείων KoolPak (σύνδεση με το κινητό για αναγνώριση, απουσία μπαταρίας και ανάγνωση πολλαπλών στρωμάτων υλικού) ως συναρμολογημένης μονάδας σε μια βάση δεδομένων ή blockchain.

Για να ανακτήσουν πληροφορίες σχετικά με τα περιεχόμενα του κουτιού, οι πελάτες πρέπει να κατεβάσουν την εφαρμογή KoolPak στο smartphone τους. Αυτή η λειτουργία παρακολούθησης και ιχνηλασιμότητας blockchain έχει τη δυνατότητα να παρέχει δεδομένα σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, από τον παραγωγό έως τον πωλητή λιανικής.

Εκτός, όμως από την ιχνηλασιμότητα, ένα μεγάλο ατού του προϊόντος είναι, όπως προαναφέρθηκε, η βιωσιμότητά του. Η ανάλυση του κύκλου ζωής δείχνει ότι κάθε δοχείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί περισσότερες από 10 φορές, με ορισμένες δοκιμές να αποδίδουν ακόμη μεγαλύτερο αριθμό επαναχρησιμοποιήσεων έως και περισσότερες από 20 φορές. Αυτό σημαίνει ότι με λίγες μόνο χρήσεις, το κόστος ισοδυναμεί με ένα συγκριτικά φθηνότερο κουτί από πολυστυρένιο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά.

Ακόμη και στο τέλος του κύκλου ζωής του, πάνω από το 90% του υλικού μπορεί να ανακυκλωθεί σε ένα νέο δοχείο, αφήνοντας μόνο ένα πολύ μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Τέλος, οι ετικέτες αισθητήρων NFC, μπορούν να αφαιρεθούν και να επανασυνδεθούν σε νέα KoolPaks.

Ακολουθήστε μας στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσα φυτοφάρμακα έχει το Ελληνικό μέλι; Επιστημονική μελέτη του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου 

Τι έδειξε μελέτη Ελλήνων επιστημόνων για την παρουσία φυτοφαρμάκων σε δείγματα ελληνικού μελιού και για το πόσο επικίνδυνα είναι για την υγεία των καταναλωτών.

Kinder: Ο ισχυρισμός υγείας «βοηθά στην ανάπτυξη» που απέρριψε η EFSA

Η Ferrero προσπάθησε να εξασφαλίσει ισχυρισμό υγείας για τα παιδιά, με μελέτες που δεν είχαν σχέση με την ανάπτυξη των παιδιών!

Κλειστά αύριο καταστήματα και απαγόρευση ντελίβερι σε βόρεια και βορειοανατολική Αττική- Σημερινές εικόνες διανομέων στο χιόνι κάνουν το γύρο του διαδικτύου

Κλειστά αύριο τα καταστήματα στην βόρεια και βορειοανατολική Αττική και απαγορεύονται μετά τις 18.00 οι υπηρεσίες delivery ή courier στις ίδιες περιοχές. Συνεχίζουν σήμερα τις παραδόσεις φαγητού πολλές επιχειρήσεις, ακόμα και σε περιοχές με πολύ χιόνι.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα