Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
7.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

INFOSAN: Μείωση των περιστατικών ασφάλειας τροφίμων για το τελευταίο τρίμηνο του 2022 σε ετήσια βάση

ΑρχικήΝέαINFOSAN: Μείωση των περιστατικών ασφάλειας τροφίμων για το τελευταίο τρίμηνο του 2022 σε ετήσια βάση
spot_img

Το Διεθνές Δίκτυο Αρχών για την Ασφάλεια των Τροφίμων (INFOSAN) συμμετείχε σε λιγότερα περιστατικά ασφάλειας τροφίμων το τελευταίο τρίμηνο του 2022. Ποια τρόφιμα και παθογόνα ευθύνονταν για τα περισσότερα.

 Το Διεθνές Δίκτυο Αρχών για την Ασφάλεια των Τροφίμων (INFOSAN) συμμετείχε σε λιγότερα περιστατικά από πέρσι το τελευταίο τρίμηνο του 2022. Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, το δίκτυο συμμετείχε συνολικά σε 47 περιστατικά ασφάλειας τροφίμων από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο, ενώ το ίδιο διάστημα το 2021 σε 58.

Για όλο το 2022, το INFOSAN, που διοικείται από Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ ενεπλάκη σε 198 περιστατικά, ενώ για το τελευταίο 3μηνο το έτος, 30 από αυτά αφορούσαν βιολογικό κίνδυνο με σαλμονέλα πίσω από δώδεκα περιπτώσεις. Παράλληλα, το παθογόνο Listeria monocytogenes αναφέρθηκε σε έξι περιστατικά, το Clostridium botulinum σε τρία και το E. coli και το Yersinia enterocolitica σε δύο, αναφέρει το Food Safety News.

Περιστατικά που αφορούσαν τοξικές ουσίες


Αναφορικά με τοξικές και επικίνδυνες ουσίες και ευρήματα σε τρόφιμα, σε συνολικά 7 από αυτά βρέθηκε έστω και μία, όπως  ο μόλυβδος, η μεθυλική αλκοόλη, η ισταμίνη ή η θηβαΐνη. 

Υπενθυμίζεται σε αυτό το σημείο πως η  θηβαΐνη είναι μια φυσική χημική ουσία που απαντάται στους σπόρους παπαρούνας. Σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο και- σύμφωνα με την έκθεση του INFOSAN- εντοπίστηκε ως υπαίτια για περίπου 40 ασθένειες στην Αυστραλία, οι οποίες συνδέθηκαν με την κατανάλωση παπαρουνόσπορου.

Επιπλέον, σε 5 περιπτώσεις τροφίμων βρέθηκε γυαλί, μέταλλο και πλαστικό και μόνο σε 3 κάποιο αδήλωτο αλλεργιογόνο ή συστατικό.

Ζωικά προϊόντα κυριαρχούσαν μεταξύ των περιστατικών

Οι κατηγορίες τροφίμων που εμπλέκονταν πιο συχνά σε περιστατικά ήταν το κρέας και τα προϊόντα κρέατος. Ακολουθούσαν τα  λαχανικά, τα φυτικά προϊόντα και τα επεξεργασμένα τρόφιμα τροφή για βρέφη και μικρά παιδιά, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Λιγότερα περιστατικά αφορούσαν σνακ, επιδόρπια και άλλα τρόφιμα, όπως ψάρια, θαλασσινά, αλκοολούχα ποτ,  φρούτα και προϊόντα φρούτων, βότανα, μπαχαρικά και καρυκεύματα.  Μη αλκοολούχα ποτά, ξηροί καρποί και ελαιούχοι σπόροι προκάλεσαν επίσης μερικά περιστατικά.

Διαχείρηση ξεσπασμάτων και ενημερωτικές εκδηλώσεις

Το INFOSAN ανέφερε συνολικά το 60% των περιστατικών, ενώ ένα 15% έγινε γνωστό από την Ευρωπαϊκή Πύλη Ενημέρωσης για την Ασφάλεια Τροφίμων (RASFF). Ακόμη,  το 25% γνωστοποιήθηκε από διάφορα μέσα του ΠΟΥ.

Αξίζει να σημειωθεί πως το INFOSAN  βρίσκεται στη διαδικασία ιχνηλάτησης και αντιμετώπισης ενός ξεσπάσματος σαλμονέλας Μπαντάκα, το οποίο ευθύνεται για τ 196 ασθενείς σε εννέα χώρες, 19 θανάτους και έναν θάνατο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Φινλανδία έχει τα περισσότερα κρούσματα με 89 ασθενείς.

 Στα τέλη Δεκεμβρίου 2022, οργανώθηκε μια συνάντηση με μέλη του INFOSAN στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ και  του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), όπου έγιναν ενημερώσεις και συζητήσεις σχετικά με την αντιμετώπιση της επιδημίας. Εικάζεται ότι υπάρχουν πολλές ενεργές πηγές, με πιο πιθανή μια συγκεκριμένη εστία στην παραγωγή κοτόπουλου.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού

Το είδος τσιπούρας που προκαλεί παραισθήσεις παρόμοιες με LSD

Η κατανάλωση αυτού του ψαριού μπορεί να σας κάνει να "ταξιδεύετε" για μέρες...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο