Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Βρετανία -σε αντίθεση με την ΕΕ- επιτρέπει τα τοξικά για τις μέλισσες φυτοφάρμακα για να σώσει την παραγωγή ζάχαρης

ΑρχικήΝέαΗ Βρετανία -σε αντίθεση με την ΕΕ- επιτρέπει τα τοξικά για τις μέλισσες φυτοφάρμακα για να σώσει την παραγωγή ζάχαρης
spot_img

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιτρέπει την κατ’ εξαίρεση χρήση τοξικού για τις μέλισσες φυτοφαρμάκου. Αντιδρούν οι οικολογικές οργανώσεις.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε τη Δευτέρα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι θα επιτρέψει τη χρήση του απαγορευμένου φυτοφαρμάκου thiamethoxam –ένα είδος νεονικοτινοειδούς– στα ζαχαρότευτλα στην Αγγλία το 2023, εξαιτίας μιας έξαρσης παρασίτων (αποκαλούμενα και ως ιός yellows) που θα μπορούσαν να επηρεάσουν πολύ αρνητικά τις καλλιέργειες.

Tα νεονικοτινοειδή είναι, όπως προδίδει το όνομα, χημικά παρόμοια με τη νικοτίνη και χρησιμοποιούνται για να διώχνουν τα έντομα από τις καλλιέργειες. Ωστόσο, έχουν δεχθεί έντονη κριτική για το ότι βλάπτουν τις μέλισσες, προκαλώντας τους απώλεια της αίσθησης προσανατολισμού τους, της μνήμης και της ιδιότητάς τους να αναπαράγονται.

Χαρακτηριστικά, νωρίτερα αυτό το μήνα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δήλωσε ρητά ότι η νομοθεσία της ΕΕ, η οποία απαγορεύει τη χρήση του εν λόγω φυτοφαρμάκου, δεν επιτρέπει καθόλου παρεκκλίσεις στα νεονικοτινοειδή.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο EURACTIV, το βρετανικό Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (DEFRA) εξήγησε ότι οι όροι χρήσεις του φυτοφαρμάκου θα είναι ιδιαίτερα αυστηροί και πως θα επιτραπεί η χρήση τους μόνο αν οι ειδικοί προβλέψουν αύξηση της συχνότητας του ιού yellows κατά 63% ή περισσότερο, ποσοστό που θα σήμαινε σοβαρό αντίκτυπο στη βρετανική παραγωγή ζάχαρης.

“Υποκριτική” χαρακτηρίζουν την απόφαση οικολογικές ομάδες

Ωστόσο, το έκτακτο αυτό μέτρο δεν χαιρετίστηκε από όλους, ιδιαίτερα από τις οικολογικές ομάδες, οι οποίες θεωρούν υποκριτικό εκ μέρους της κυβέρνησης να επιτρέψει τη χρήση του φυτοφαρμάκου, ιδιαίτερα ένα μήνα μετά τις δεσμεύσεις της να μειώσει τα φυτοφάρμακα, όπως είχε ανακοινώσει στις συνομιλίες του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα COP15 στο Μόντρεαλ.

Σύμφωνα με δηλώσεις της Pesticide Collaboration, οργάνωση ελέγχου και παρατήρησης της χρήσης φυτοφαρμάκων, στη EURACTIV, η κίνηση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους στόχους της κυβέρνησης να μειώσει τα φυτοφάρμακα, αντί να βρει πιο πράσινες εναλλακτικές.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img

Must read

1821: Πως η κλεφτουριά πολεμούσε τον Τούρκο αλλά και τη Salmonella

Πώς κατάφερναν να επιβιώσουν και μάλιστα να πολεμούν με σθένος οι ορεσίβιοι αγωνιστές του ‘21, οι κλέφτες και οι αρματoλοί; Τι μεθόδους χρησιμοποιούσαν για να μην δηλητηριάζονται από τα φαγητά που έτρωγαν στα βουνά;

Ελλάδα: Καρκινογόνο εισαγόμενο τσίλι – Ειδοποίηση RASFF – Περιέχει 7 επικίνδυνα φυτοφάρμακα

Προσπάθησαν να εισάγουν στη χώρα μας τσίλι σε σκόνη «τίγκα» στα φυτοφάρμακα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα