Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, 2022
19 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η τεχνολογία blockchain ως αρωγός στη διασφάλιση της ποιότητας τροφίμων χαλάλ από την παραγωγή στην κατανάλωση

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΗ τεχνολογία blockchain ως αρωγός στη διασφάλιση της ποιότητας τροφίμων χαλάλ από την παραγωγή στην κατανάλωση
spot_img

Πώς η τεχνολογία blockchain συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας των προϊόντων χαλάλ- και όχι μόνο.

Το χαλάλ (Halal) είναι ένα σύνολο προτύπων που τηρούν τους διατροφικούς περιορισμούς που προβλέπονται από τον ισλαμικό νόμο και τη μουσουλμανική κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της ανθρώπινης μεταχείρισης των ζώων ενώ ζουν σε φάρμα και το μαγείρεμα χωρίς αλκοόλ.

Ακριβώς επειδή πρόκειται για πολύ συγκεκριμένα πρότυπα, είναι αναγκαία η επαλήθευση της ποιότητάς τους. Για το σκοπό αυτό, μια νέα διαδικτυακή πλατφόρμα, την  Intersect, έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει την προέλευση και την ασφάλεια των προϊόντων διατροφής χαλάλ.

Η πλατφόρμα Intersect χρησιμοποιεί τεχνολογία blockchain και αποτελεί προϊόν συνεργασίας της εταιρείας εφοδιαστικής αλυσίδας, Fluree, με έδρα τη Μαλαισία, καθώς  και της πλατφόρμας διαχείρισης εφοδιασμού Sinisana Technologies, από την νοτιοανατολική Ασία. Φέρει την ονομασία Fluree.

 O σχεδιασμός της Intersect αποσκοπεί στην ενίσχυση της διαφάνειας και της ακεραιότητας των πελατών της αλυσίδας εφοδιασμού σε όλο τον κύκλο ζωής των προϊόντων διατροφής χαλάλ, από την παραγωγή στην κατανάλωση. Περιλαμβάνει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και ενσωματωμένα για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις στη λήψη αποφάσεων για την αλυσίδα εφοδιασμού. Μία βασική  λειτουργία της λύσης Intersect  αποτελεί η ιχνηλασιμότητα βοείου κρέατος χαλάλ, χάρη στην τεχνολογία blockchain.

Πώς έχει συμβάλλει η τεχνολογία blockchain της Fluree στην Intersect

Η τεχνολογία blockchain έχει ήδη συμβάλλει θετικά στη βιομηχανία. Σύμφωνα με τον Jonah Lau, συνιδρυτής και επικεφαλής τεχνολογίας της Sinisana, χάρη σε αυτήν έχουν δει μείωση του κόστους άνω του 50% από τη χρήση της αντίστοιχης τεχνολογίας της Fluree τον Ιανουάριο, αλλά και μείωση του χρόνου. Επιπλέον, η ευκολία ανάπτυξης και συντήρησης του Fluree, η οποία τροφοδοτεί την Intersect,  είναι βασικός παράγοντας στην απόφασή μας να στραφούμε προς τη χρήση τεχνολογιών της, προσθέτει, σύμφωνα με δημοσίευμα του Food Ingredients First.

Μια επιπλέον λειτουργία της τεχνολογίας blockchain της Fluree που βασίζεται σε γραφήματα, είναι πως παρέχει μια πλατφόρμα συνεργασίας πολλών οργανισμών για να φέρει εμπιστοσύνη και διαφάνεια στην αγορά βοείου κρέατος χαλάλ. Όλα αυτά συνέβαλαν στην δημιουργία της Intersect.

Η τεχνολογία blockchain του Fluree συνδέει δεδομένα που είχαν προηγουμένως καταγραφεί, επιτρέποντας τη διαλειτουργικότητα μεταξύ διαφορετικών συνόλων δεδομένων και δικτύων εφοδιαστικής αλυσίδας. Οπότε, όσοι πελάτες που χρησιμοποιούν το Intersect μπορούν να ανακαλούν αποτελεσματικά αντικείμενα, να αποτρέπουν την παραχάραξη, να αποδεικνύουν ηθική προμήθεια και να προβλέπουν τη ζήτηση, αναφέρει η εταιρεία.

Αμέτρητες δυνατότητες χρήσεις

Αλλά το χαλάλ βόειο κρέας και η ιχνηλάτησή του είναι μόνο μία από τις δυνατότητες της Intersect. Μπορεί να ιχνηλατήσει φυτοφάρμακα και ζιζανοκτόνα, να ανιχνεύσει συστατικά και να πιστοποιήσει βιολογικά προϊόντα, για παράδειγμα.

Η Sinisana χρησιμοποιεί την τεχνολογία Fluree από τον Μάρτιο για την ιχνηλασιμότητα των καβουριών και των γαρίδων με μαλακό κέλυφος. Η εταιρεία σχεδιάζει περαιτέρω να ξεκινήσει ένα νέο έργο χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Fluree, το οποίο θα παρέχει διαφάνεια στην προέλευση των συστατικών και των προϊόντων από περιθωριοποιημένες αυτόχθονες κοινότητες που ζουν στα τροπικά δάση της Μαλαισίας.  Η  Sinisana θα αποθηκεύσει πληροφορίες πληρωμών σε αυτές τις κοινότητες σε «αμετάβλητη μορφή» χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Fluree, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η βιοποικιλότητα, εξαλείφοντας την ανάγκη καταστροφής των οικοτόπων των τροπικών δασών.

Βλέπουμε, λοιπόν, πως όλο και περισσότερες επιχειρήσεις τροφίμων σε κάθε κλίμακα βασίζονται και στρέφονται στο blockchain. Ακόμα και η PepsiCo δοκιμάζει τεχνολογία από το σύστημα Security Matters – ένα αόρατο σύστημα «δείκτη» που επιτρέπει τόσο στη φυσική όσο και στην ψηφιακή παρακολούθηση να αναγνωρίζει, να παρακολουθεί και να ταξινομεί τα απορρίμματα συσκευασίας, τα οποία είναι συνδεδεμένα σε ένα σύστημα blockchain. Και είναι σίγουρο πως τα παραδείγματα αυτά θα συνεχίσουν να πληθαίνουν.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

Το 60% των Ευρωπαίων καταναλωτών “γυρνάει την πλάτη” στο συμβατικό κρέας!

Νέα έρευνα αποκάλυψε μεγάλη μείωση στην κατανάλωση κρέατος - Ζήτηση για εναλλακτικές λύσεις στη Δυτική Ευρώπη.

Μέλι σε ζεστό γάλα: Ωφέλιμο, άχρηστο ή μήπως… επικίνδυνο;

Το μέλι στο ζεστό γάλα είναι μια γλυκιά χειμωνιάτικη συνήθεια που επιπλέον μας ανακουφίζει στον πονόλαιμο και στο κρύωμα. Αλλά μήπως το μέλι χάνει τις ευεργετικές του ιδιότητες όταν ζεσταίνεται; Και έχουν δίκιο όσοι ισχυρίζονται ότι γίνεται τοξικό;
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα