Κυριακή, 7 Αυγούστου, 2022
29.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΗΠΑ: 100.000 πρόωροι θάνατοι τον χρόνο συνδέονται με πλαστικές συσκευασίες τροφίμων και πλαστικά αντικείμενα καθημερινής χρήσης

ΑρχικήΝέαΗΠΑ: 100.000 πρόωροι θάνατοι τον χρόνο συνδέονται με πλαστικές συσκευασίες τροφίμων και πλαστικά αντικείμενα καθημερινής χρήσης
spot_img

cibum team

Η παρουσία χημικών συστατικών που είναι γνωστά με την ονομασία φθαλικές ενώσεις σε πλαστικά είδη που χρησιμοποιούνται για να περιτυλίγονται τρόφιμα ή σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης (δοχεία φαγητού, ρούχα, καλλυντικά, παιγνίδια…) ενδέχεται να προκαλούν τους πρόωρους θανάτους 100.000 Αμερικανών ηλικίας 55 ως 64 ετών κάθε χρόνο, σύμφωνα με μελέτη.

Οι φθαλικές ενώσεις θεωρείται ότι προκαλούν σοβαρές ενδοκρινικές διαταραχές, βλαβερές για την υγεία, ωστόσο δεν έχει ακόμη αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας πως υπάρχει σχέση αιτίου-αιτιατού ανάμεσα στην έκθεση στα προϊόντα αυτά και τους θανάτους εξαιτίας καρδιαγγειακών παθήσεων ή καρκίνων στις ΗΠΑ, τονίζεται στη μελέτη της σχολής ιατρικής Γκρόσμαν του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Environmental Polution (Περιβαλλοντική Μόλυνση).

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις επιπτώσεις της έκθεσης σε φθαλικές ενώσεις σε πληθυσμό 5.303 ενηλίκων για πάνω από 20 χρόνια. Η μελέτη και οι βιολογικές εξετάσεις (κυρίως δειγμάτων ούρων) των συμμετεχόντων γίνονταν από το 2001 ως το 2010 και αντιπαραβλήθηκαν με τις στατιστικές θνητότητας ως τα τέλη του 2015.

Η ανάλυση των δεδομένων έγινε τον Ιούλιο του 2020.

Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα «με το ηλικιακό φάσμα μεταξύ 55 και 64 ετών του αμερικανικού πληθυσμού, εντοπίσαμε από 90.761 ως 107.283 θανάτους που θα μπορούσαν να αποδοθούν» στην έκθεση σε φθαλικές ενώσεις, εξηγείται στη μελέτη.

Το συμπέρασμα είναι πως «η μεγαλύτερη έκθεση στις φθαλικές ενώσεις συνδέεται με τον πρόωρο θάνατο, ιδίως από καρδιοπάθεια», σύμφωνα με έναν από τους συγγραφείς της μελέτης, τον Λεονάρντο Τρασάντ.

«Μέχρι τώρα κατανοούσαμε ότι τα χημικά προϊόντα προκαλούν καρδιαγγειακές παθήσεις, οι οποίες είναι μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτων. Αλλά δεν είχαμε συνδέσει απευθείας τα χημικά προϊόντα αυτά με τη θνητότητα», πρόσθεσε ο επιστήμονας του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που συνυπογράφει τη μελέτη με δύο ερευνητές του πανεπιστημίου της Αϊόβας, τους Μπουγιούν Λίου και Γουέι Μπάο.

 Η μελέτη περιλαμβάνει υπολογισμό του οικονομικού κόστους που έχουν οι πρόωροι θάνατοι αυτοί στις ΗΠΑ σε όρους απολεσθείσας παραγωγικότητας: κυμαίνεται «από 39,9 ως 47,1 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο», συμπέραναν οι ερευνητές.

«Άλλες έρευνες θα πρέπει να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα αυτά και να εντοπίσουν τους μηχανισμούς» με τους οποίους οι φθαλικές ενώσεις βλάπτουν την υγεία, ωστόσο «οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να ενεργήσουν επειγόντως» για να μειωθεί η έκθεση στα χημικά συστατικά, όπως υποδεικνύουν οι συγγραφείς της μελέτης του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

ChitoFOODS: Ελληνική καινοτομία για νέες εφαρμογές τροφίμων

Το ChitoFOODS είναι ένα πρωτοποριακό ερευνητικό έργο από Έλληνες επιστήμονες, που ασχολείται με νανοσωματίδια και μεμβράνες με βάση τη χιτοζάνη, με εκχυλίσματα παραπροϊόντων αγροδιατροφής για νέες εφαρμογές τροφίμων.

Εφαρμογή smartphone ελέγχει τα τρόφιμα για χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο

Δείτε πόσα νιτρώδη άλατα περιέχουν τα τρόφιμά σας με... μια φωτογραφία

Βιώσιμη διαχείριση στην ελληνική αλυσίδα βιομηχανίας τροφίμων – Μελέτη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Οι κρίσιμοι παράγοντες, των πρακτικών και των επιδόσεων της βιώσιμης διαχείρισης της αλυσίδας εφοδιασμού (SSCM) στην Ελλάδα
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα