Μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ – FDA έχει ανακοινώσει τρεις ανακλήσεις τροφίμων λόγω παρουσίας αδήλωτων αλλεργιογόνων, αναδεικνύοντας για ακόμα μια φορά αυτό το μεγάλο θέμα.
Αναλυτικά, η πρώτη ανάκληση ανακοινώθηκε από την εταιρεία TJX, Inc. και περιελάμβανε vegan προϊόντα σοκολάτας με παρουσία ή πιθανή παρουσία αδήλωτου αλλεργιογόνου γάλακτος. Τα προϊόντα που ανακαλούνται είναι:
- Εκλεκτές Τρούφες Φουντουκιού
- Vegan Μαύρη Σοκολάτα με φουντούκι
- Vegan Ιρλανδικές Τρούφες Κρέμας
Τα προϊόντα που ανακλήθηκαν διανεμήθηκαν σε εθνικό επίπεδο, ενώ έχει ήδη αναφερθεί μια ασθένεια που σχετίζεται με την κατανάλωση ενός εκ των προϊόντων. Οι άνθρωποι που έχουν αλλεργίες στο γάλα διατρέχουν τον κίνδυνο σοβαρών ή απειλητικών για τη ζωή αλλεργικών αντιδράσεων εάν καταναλώνουν αυτά τα προϊόντα.
Η ανάκληση ξεκίνησε όταν ανακαλύφθηκε ότι τα προϊόντα που φέρουν την επισήμανση “Χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα”, περιείχαν τελικώς γάλα, κάτι που όπως προέκυψε από μεταγενέστερη έρευνα, προκλήθηκε από κατασκευαστικό σφάλμα στις εγκαταστάσεις του προμηθευτή.
Η επόμενη ανάκληση ήρθε από την εταιρεία New Seasons Market LLC ανακαλεί τα αμύγδαλα μάρκας Matiz Valencia επειδή μπορεί να περιέχουν αδήλωτα φιστίκια και τα οποία διανεμήθηκαν στο Όρεγκον και την Ουάσινγκτον στα καταστήματα New Seasons Market.
Η ανάκληση ξεκίνησε όταν ανακαλύφθηκε ότι βρέθηκαν φιστίκια σε συσκευασίες αμυγδάλων και το προϊόν διανεμήθηκε σε συσκευασίες που δεν αποκάλυψαν την παρουσία των φιστικιών. Τα άτομα που έχουν αλλεργία ή σοβαρή ευαισθησία στα φιστίκια διατρέχουν τον κίνδυνο σοβαρής ή απειλητικής για τη ζωή αλλεργικής αντίδρασης εάν καταναλώνουν αυτό το προϊόν. Δεν έχουν υπάρξει αναφορές για ασθένεια μέχρι σήμερα.
Η τρίτη ανάκληση ήρθε από την εταιρεία Queen Bee LLC, η οποία εξέδωσε εθελοντική ανάκληση συνολικά 52 κωδικών προϊόντων καραμέλας, τα οποία όπως αναφέρεται, μπορεί να περιέχουν αδήλωτα αλλεργιογόνα, συμπεριλαμβανομένων των καρπών με κέλυφος και των γαλακτοκομικών προϊόντων (γάλα).
Τα επηρεαζόμενα προϊόντα διανεμήθηκαν σε εθνικό επίπεδο. Το ζήτημα των αδήλωτων αλλεργιογόνων αποκαλύφθηκε ως αποτέλεσμα μιας συνήθους επιθεώρησης ασφάλειας τροφίμων και το εσφαλμένα χαρακτηρισμένο αλλεργιογόνο γάλακτος και καρπών με κέλυφος ήταν το αποτέλεσμα μιας αναθεώρησης της ετικέτας.