Πέμπτη, 8 Μαΐου, 2025
19.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΗΠΑ: Τέλος σε όλες τις πετρελαιογενείς χρωστικές τροφίμων

ΑρχικήΝέαΗΠΑ: Τέλος σε όλες τις πετρελαιογενείς χρωστικές τροφίμων
spot_img

Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ ηγείται μιας εθνικής προσπάθειας απαγόρευσης όλων των συνθετικών χρωστικών ουσιών.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τη σταδιακή απαγόρευση των τεχνητών χρωστικών τροφίμων με βάση το πετρέλαιο από την αμερικανική τροφική αλυσίδα, όπως γνωστοποίησε τη Δευτέρα το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών (HHS). Πρόκειται για μία ριζική μεταρρύθμιση στον χώρο της διατροφικής πολιτικής, με έμφαση στη δημόσια υγεία και την προστασία των παιδιών.

- Advertisement -

Σήμεραα στην Ουάσινγκτον, ο υπουργός Υγείας Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και ο επικεφαλής του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) Μάρτι Μάκαρι αναμένεται να παρουσιάσουν επισήμως το σχέδιο κατάργησης των συνθετικών χρωστικών ουσιών. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο του οράματος “Make America Healthy Again” (MAHA), το οποίο επιχειρεί να απαλλάξει τη διατροφή των Αμερικανών από ουσίες που θεωρούνται επικίνδυνες ή αμφιλεγόμενες.

Ο Κένεντι, γνωστός για την κριτική του απέναντι σε χημικά πρόσθετα τροφίμων, έχει επηρεάσει πολιτικά και νομοθετικά τη συζήτηση. Στη Δυτική Βιρτζίνια, για παράδειγμα, ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Πάτρικ Μόρισι υπέγραψε πρόσφατα νόμο που απαγορεύει επτά ευρέως χρησιμοποιούμενες χρωστικές, ανάμεσά τους τις Red 3, Red 40, Yellow 5, Yellow 6, Blue 1, Blue 2 και Green 3. Ο ίδιος προσκάλεσε τον Κένεντι να παραστεί στην υπογραφή του νομοσχεδίου, αναγνωρίζοντας την επιρροή του κινήματος MAHA.

Συνολικά, 28 πολιτείες έχουν προχωρήσει σε νομοθετικές πρωτοβουλίες με στόχο τον περιορισμό ή την απαγόρευση των τεχνητών χρωστικών. Πολλοί πολιτειακοί νομοθέτες επικαλούνται ευθέως τον Κένεντι και τη δράση του ως πηγή έμπνευσης. Η πίεση που ασκείται από την κοινωνία των πολιτών αλλά και τις τοπικές κυβερνήσεις φαίνεται να καλύπτει το κενό που έχει αφήσει, σύμφωνα με επικριτές, η ομοσπονδιακή απραξία.

Οι επιπτώσεις των χρωστικών ουσιών στην υγεία, και ιδιαίτερα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών, τεκμηριώνονται σε μελέτες όπως αυτή του Γραφείου Περιβαλλοντικής Υγείας της Καλιφόρνιας, που το 2021 κατέληξε σε σύνδεση μεταξύ των ουσιών αυτών και αρνητικών νευροσυμπεριφορικών συνεπειών. Η επιστημονική κοινότητα διατηρεί επιφυλάξεις για την ασφάλεια των συγκεκριμένων προσθέτων, αν και κάποιες έρευνες, όπως εκείνη για το Red 3, δείχνουν αποτελέσματα που δεν επιβεβαιώνονται απαραίτητα στον άνθρωπο.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πατατάκια και κατεψυγμένη πίτσα ΔΕΝ είναι τρόφιμα λένε επιστήμονες – Ο οργανισμός τα αντιμετωπίζει ως… φλεγμονή

Νέα μελέτη-ορόσημο συνδέει άμεσα τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με την κακή υγεία

Γιατί το ψωμί χαλάει τόσο γρήγορα; Το λάθος που κάνουμε

Εάν το ψωμί σας δεν αποθηκευτεί σωστά, μπορεί να συσσωρεύσει υγρασία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα