Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
16 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Iσπανία: Ξεκίνησε η εκτροφή γαλαζόπτερου τόνου στην ξηρά

ΑρχικήΝέαΑλιείαIσπανία: Ξεκίνησε η εκτροφή γαλαζόπτερου τόνου στην ξηρά
spot_img

Δύο εταιρίες ακολουθούν ενώ οι ΜΚΟ προειδοποιούν για κακή ευημερία, περισσότερη χρήση αντιβιοτικών και ρύπανση του νερού.

   Πραγματοποιήθηκε η πρώτη επιτυχημένη εκτροφή γαλαζόπτερου τόνου του Ατλαντικού στο ισπανικό ερευνητικό κέντρο Mazarrón, ωθώντας τουλάχιστον δύο εταιρείες να ενισχύσουν τα σχέδια για τη βιομηχανική εκτροφή τόνου στην ξηρά. Η Next Tuna και η Nortuna στοχεύουν να είναι οι πρώτες ευρωπαϊκές εταιρίες που θα χρησιμοποιήσουν αποθέματα ερυθρού Ατλαντικού τόνου που θα εκτρέφονται σε τεχνικά συστήματα υδατοκαλλιέργειας στην στεριά. Μέχρι τώρα, η εκτροφή του ερυθρού του Ατλαντικού βασιζόταν στην αλίευση νεαρών άγριων ψαριών και στην πάχυνσή τους σε κλουβιά ανοιχτής θάλασσας. Στο μεταξύ, πολλές ΜΚΟ εκφράζουν ανησυχίες για την καλή διαβίωση των ζώων, τη χρήση αντιβιοτικών και τη ρύπανση των υδάτων.

   Οι εμπορικές εταιρείες υδατοκαλλιέργειας υποστηρίζουν ότι καθώς περισσότερα ψάρια εκτρέφονται από αποθέματα σε κλειστές δεξαμενές, λιγότερα άγρια ερυθρά του Ατλαντικού θα αλιεύονται για πάχυνση ή άμεση κατανάλωση, μειώνοντας την πίεση στα θαλάσσια αποθέματα. Το γαλαζόπτερο του ατλαντικού χρησιμοποιείται ιδιαίτερα για το σούσι, κάτι που έχει οδηγήσει σε υπεραλίευση και οι πληθυσμοί έχουν πέσει κατακόρυφα έως και 80% σε ορισμένες περιοχές του Ατλαντικού Ωκεανού.

   Ο Aurelio Ortega, ο οποίος ηγείται της ερευνητικής ομάδας στο κέντρο Mazarrón, 

  Σύμφωνα με τα σχέδια, το εργοστάσιο θα προμηθεύει γονιμοποιημένα αυγά και νεαρό τόνο στις νεοσύστατες εμπορικές εταιρείες, οι οποίες είτε θα συνεχίσουν τον κύκλο αναπαραγωγής στη στεριά είτε θα χρησιμοποιήσουν έναν συνδυασμό χερσαίων δεξαμενών και θαλάσσιων κλωβών.

   Οι ΜΚΟ από την πλευρά τους υποστηρίζουν πως οι εταιρίες βαδίζουν σε άγνωστα μονοπάτια. Η Catalina López, κτηνίατρος και διευθύντρια της Aquatic Animal Alliance στο Ινστιτούτο Aquatic Life, δήλωσε στο TheGuardian: «Πολύ λίγα είναι γνωστά για τις απαιτήσεις τόνου για επαρκή ευημερία, καθώς είναι ένα άκρως μεταναστευτικό είδος με περίπλοκες συμπεριφορές κυνηγιού και μεταναστευτικά πρότυπα. «Χωρίς εκτεταμένη επιστημονική έρευνα για την ευημερία του τόνου, είναι ανεύθυνο να εκτρέφονται εντατικά και θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολλά ζητήματα ευημερίας». Οι περιβαλλοντολόγοι έχουν επίσης σημειώσει ότι περισσότερος τόνος στην αιχμαλωσία θα σημαίνει εκτροπή των αποθεμάτων ψαριών που θα μπορούσαν να καταναλωθούν από τον άνθρωπο, συνεπώς αυξημένη της χρήσης αντιβιοτικών. Η Nortuna ωστόσο είπε ότι η χρήση αντιβιοτικών θα ήταν ελάχιστη, μόνο για σύντομες περιόδους εάν τα ψάρια είναι άρρωστα, ενώ η Next Tuna είπε ότι δεν θα χρησιμοποιούσε καθόλου αντιβιοτικά επειδή δεν είναι συμβατά με το μοντέλο υδατοκαλλιέργειας.

   Παρόλο που οι δύο εταιρείες ισχυρίζονται ότι έχουν άφθονο χώρο, που θα επέτρεπε χαμηλές πυκνότητες τόνου στις δεξαμενές, οι ΜΚΟ λένε πως ακόμη και η ευρύχωρη αιχμαλωσία “μπορεί να είναι ασύμβατη με τις ανάγκες ενός μεταναστευτικού είδους που διασχίζει τους ωκεανούς για να βρει τροφή και να αναπαραχθεί”. Ακόμη, οι αναποτελεσματικές πρακτικές σίτισης μπορούν επίσης να παράγουν τοξικά λύματα, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να αναπτύξουν νεκρές ζώνες δημιουργώντας ζητήματα δημόσιας υγείας, υποστηρίζουν.

   Με τη νέα τεχνολογία, οι ερευνητές τονίζουν ένα ακόμη πλεονέκτημα, πως θα μπορούσε να αυξηθεί η περίοδος αναπαραγωγής έως 60 ή περισσότερες μέρες, από 45 ημέρες τον Ιούνιο και τον Ιούλιο που είναι επεί του παρόντος. Αυτό ελέγχοντας τους φυσικούς παράγοντες ωοτοκίας της θερμοκρασίας του νερού και του φωτισμού.

   Οι ειδικοί στην ευημερία είπαν ότι ένα άλλο πρόβλημα με τον τόνο σε αιχμαλωσία ήταν πώς θα σκοτωθούν μεγάλα, δυνατά ψάρια με ανθρώπινο τρόπο. Οι συνιστώμενες μέθοδοι θανάτωσης τόνου περιλαμβάνουν πυροβολισμό ή μαχαίρι στα κεφάλια με μεταλλική ακίδα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων.

   Η Next Tuna ωστόσο είπε ότι θα πουλούσε νεαρά ψάρια πριν τη σφαγή, ενώ η Attramadal είπε ότι η Nortuna θα «χρησιμοποιήσει τις καλύτερες ανθρώπινες εγκεκριμένες μεθόδους που ισχύουν εκείνη την εποχή», προσθέτοντας ότι ένα «στρεσαρισμένο ψάρι είναι λιγότερο νόστιμο». Σύμφωνα με μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων του 2009, όταν «ο ερυθρός τόνος του Ατλαντικού αγωνίζεται να ξεφύγει πριν πεθάνει, παράγει σημαντικές ποσότητες γαλακτικού οξέος με αποτέλεσμα τη σοβαρή υποβάθμιση της σάρκας, καθιστώντας τους ακατάλληλους για την αγορά σούσι».

https://www.theguardian.com/environment/2023/sep/04/breeding-breakthrough-paves-way-for-intensive-tuna-farming-on-land?utm_medium=email&utm_source=rasa_io&utm_campaign=newsletter

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βραβεία FEA 2024: Δείτε τους νικητές των διαγωνιστικών κατηγοριών

Τα βραβεία Food Expert's Awards είναι μόνο η αρχή ενός δρόμου γεμάτου προκλήσεις και ευκαιρίες.

Ένας νεκρός από ψαροκεφτέδες που πωλούνται σε Lidl και Coop στη Δανία

Μολυσμένοι με listeria ψαροκεφτέδες, προκάλεσαν επτά ασθένειες και έναν θάνατο.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο